Studera > studentliv

4 misstag alla nya studenter gör

Unsplash
Av: Felicia
Lästid: 2 minuter
3 Aug 2022

Ska du börja studera till hösten för första gången sedan gymnasiet? Kanske du till och med ska vara med och nollas av de äldre eleverna. Grattis, du kommer att ha så kul.

Men efter att ha hört runt med några vänner, som allihopa tagit kandidater, masters och läst strökurser, kom jag fram till 4 stora misstag alla nya studenter gör.

1. Festar för mycket

Ett populärt ordspråk inom studentvärlden är “det finns omtentor, men inga omfester”. Åh, tro mig. Dina kommande terminer kommer vara späckade med fest, baler och sittningar. Du missar ingenting av att sitta hemma en enda kväll och läsa kurslitteratur, även om det kanske känns så i stunden.

party-drinks

2. Läser varenda sida i kurslitteraturen

Extentor är din bästa vän. Dessa är gamla prov där du kan öva dig inför kommande tentor. Eftersom kursinnehåll inte förändras så mycket gör tentor heller inte det. Förlita dig inte för mycket på extentor, men de kommer faktiskt att bli din nya bästa vän eftersom dina ögon slipper slava sig igenom sida efter sida i kurslitteraturen.

3. Börjar plugga för sent

I gymnasiet kunde man enkelt komma undan med att börja plugga en vecka innan provet. Hur mycket och tidigt du behöver börja plugga beror dels på hur många högskolepoäng tentan är på, samt om det är en salstenta, hemtenta eller t.ex. en presentation.

study-together

4. Inte tar hjälp av omgivningen

Första gången du och dina kurskamrater ska ha grupparbete inser du snabbt vilka fler i din klass som vill samma sak som du. Du lär dig oftast bäst av med hjälp av andra. Att hjälpas åt att förklara, plugga ihop, diskutera och förhöra varandra hjälper dig avsevärt mycket mer än att stänga in dig på rummet med tentaångest som heter duga.

Är du ny student? Då borde du kolla in dessa artiklarna:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla