cady
Studera > studentliv

4 tips för hur man fokuserar och pluggar bättre hemma

Lär dig kunna plugga och fokusera bättre hemma

Jag skulle vilja säga att jag har rätt schysst disciplin. Som frilansande skribent och student, lägger jag upp min tid själv nästan helt och hållet och försöker få in träning, hobbies och socialt liv. Detta kräver en rätt sträng hand kring fokus för att kunna använda tiden så effektivt som möjligt. Som heltidsstuderande krävs också rätt stark disciplin för att inte hamna efter.

Av: Amanda Berglund
Lästid: 6 minuter
18 Feb 2014

Det gäller att sitta med näsan nedsjunken i böckerna eller framför datorn många timmar om dagen med paus för några bensträckare och lunch. Detta kan för många kännas som en självklarhet, att när man väl pluggar, så pluggar man. Inte kollar in Facebook var femte minut eller sorterar strumporna i lådan eller slår på ett avsnitt av Family Guy. Man kan tycka att det är det skönaste som finns att ställa klockan på åtta, morna sig en kvart, stiga upp och gå två meter till köket (bokstavligen i mitt fall…) och sätta på kaffe, tända lite ljus, sätta på lite lugn musik på Spotify etc.

När fokus övergår från plugg till planlöst googlande

Sen var det dags att sätta sig med böckerna. Fokus är närvarande i tio minuter innan man sitter och beställer nya gardiner på nätet. Oj… så kommer man på sig själv och går tillbaka till att läsa på om genusetik, tills man råkar titta på klockan och märker att reprisen av Grey’s Anatomy har hållit på i en kvart, vips får genus vänta och McDreamy äntrar. Igår till exempel, läste jag i min geografibok och bara för att jag läste ordet “Norr”, fick jag för mig att lära mig vädersträcken så jag hoppade in på Google och ägnade 45 minuter åt att, med solens och stjärnornas hjälp – veta vart norr ligger. Inte helt fel kunskap att ha i bagaget kanske, men ni förstår min poäng. Allt annat blir mer intressant.

Svårt att undvika distraktioner när du pluggar hemma

Att plugga hemma är helt klart det bekvämaste valet; att slippa släpa sig ut genom dörren för att gå och sätta sig på något bibliotek där man inte får sitt kaffe när som helst eller kan laga till något fort om man blir hungrig och där toan ligger heeela vägen bort vid entrén. Tyvärr tror jag att det, för många, inte finns mycket annat till val. Jag är en av er. Att plugga och jobba hemma förstör mitt fokus något enormt. Speciellt när det handlar om att låta tankarna helt och hållet riktas till böckerna; plötsligt bestiger jag ett berg på Kuba. Om jag skulle sitta på ett ställe där det faktiskt händer saker omkring mig, behöver jag inte skapa skeenden i mitt sinne.

Hur knäppt det än låter är jag lugnare i huvudet om det är liv omkring mig. Nu menar jag inte att jag sätter mig i matsalen på IKEA under lunchtid (herregud, testa det någon gång, ni blir scarred for life). Men att gå ned till det mysiga Cafét på stan, till biblioteket uppe på kullen eller till institutet där jag går på mina helgkurser, skulle få mig att fokusera bättre. Att se andra studenter in action är även det inspirerande och får lätt igång mig.

När skrubba toaletten plötsligt känns helt okej

Nu är ju det där med att gå dit; att välja bort bekvämligheten i hemmet och ha nära till allt. “Idag kommer jag helt klart kunna fokusera!” Visst, testa på det tills du står där på knä och skrubbar rent toastolen. Dessutom, hur kul är det att sitta inne i sin lägenhet hela dagen? Hur inspirerad och effektiv blir man av att sitta instängd? Inte konstigt att fokus tryter när man är uttråkad!

Har du dock långt till närmsta bibbla, café eller skola och faktiskt behöver sitta hemma och studera, finns här lite tips på hur du kan hålla fokus på topp!

4 tips till att plugga mer fokuserat

1. Plugga med en vän

Ring upp en kurskamrat och sätt er tillsammans och plugga. Förutom att det är mer givande, kan ni ju trigga varandra och diskutera frågorna ni vill ha svar på. Nu bor alla mina kurskompisar överallt förutom i Uppsala, men istället kan jag sätta mig med någon som pluggar någonting helt annat! Här kan du själv lära dig mer genom att förklara för denne vad det är du sysslar med och försöka få honom eller henne att förstå. Det kommer att ge dig en boost, både i självförtroende men även tror jag att du kommer begripa mer av vad du kan och inte kan gällande frågan.

2. Planera dagen

Börja med att planera upp dagen. Jag vet själv att jag kan skjuta upp allting till eftermiddagen om jag ligger på min lataste sida. Om du har saker du vill göra som att tvätta, laga matlåda eller ta en springrunda, planera upp så du kan säga till dig själv när hjärnan påminner om att du har tvätt att göra; “nej, tvätten skall jag ta klockan 14, då har jag tid att plugga innan jag ger mig ut i springspåret klockan 17”. Du kommer känna dig bra mycket lugnare.

3. Varva med något roligt

Ett annat tips är faktiskt, tro det eller ej, att fylla dina dagar med aktiviteter så som träning, dating, sjunga i kör, kvällskurser etc. Självklart skall det vara aktiviteter som får dig att slappna av, koppla bort, skratta och le. Att fylla livet med onödiga måsten är ingen bra idé. Men om du är omringad av annat, blir plugget någonting du måste göra för att hinna med, och du vet själv hur mycket bättre man mår när man hunnit klart med det man skulle, innan man springer iväg för att lira fotboll. Om man har en hel dag, hemmasittandes med “all tid i världen”, ärligt nu, hur stor är risken att du blir klar med allt du ska innan klockan slår tre? Det är livsfarligt att ha för mycket tid, för innan du vet ordet av det, har du förlorat den genom att göra nästan ingenting. Så att ha en tidsram och planera din effektivitet efter den, kommer få dig att studera bättre.

4. Vad är det som får dig ofokuserad?

Ett annat sätt är ju såklart att gå in i dig själv och ställa frågan; vad är det som får mig så ofokuserad? Är det platsen eller är det någonting som hamrar i huvudet? Är det en crush du inte får ur skallen? Är det den blinkande irriterande lilla lampan på kylskåpet eller rumskamrater som spelar trummor? Vad det än är, måste du gå till botten med det och få bort irritationsmomentet. Du kommer märka att, så fort du koncentrerar dig på att radera ut det som stör, kommer det att gå lättare.

Självklart har allting att göra med hur fokuserad man är när man går upp på morgonen och alla har olika sätt att förhålla sig till tid och rum. Men om du vet redan nu att du har lätt för att “flyga iväg” i tankarna eller hitta på minsta lilla struntsak för att slippa sitta med träsmak i rumpan över ett rättsfall; försök undvika att plugga hemma. Anpassa ditt pluggande efter din egen förmåga att fokusera!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla