Studera > studieval

5 anledningar till att plugga vidare

Därför kan det vara bra att plugga vidare
Av: Ellinor Westin
Lästid: 3 minuter
10 Aug 2020

Bör du studera vidare? I Sverige har vi turen att eftergymnasial utbildning är gratis. Många av oss står i valet eller kvalet att studera vidare eller inte. Vissa hoppar på universitetsutbildningen direkt efter gymnasiet (p.s missa inte intervjun med studenterna som började studera direkt efter gymnasiet, här, medan andra tar några av av arbetserfarenhet för att ta reda på vad de vill studera.

Att plugga vidare efter gymnasiet är en bra idé om man vill få ett jobb som kräver högre utbildning eller om man vill öka på sina kunskaper. Förutom den självklara anledningen till varför man ska plugga vidare (examen) så finns det ett flertal andra anledningar. Det finns så mycket man inte tänker på att man lär sig genom universitet-/högskolestudier, men som man faktiskt har mycket nytta av i livet.

Vet du redan nu att du vill studera vidare så hittar nu massor av olika utbildningar och skolor på Utbildningssidan.se - annars rekommenderar jag att du läser vidare först.

5 anledningar till att studera vidare

1. Kunskaper

Förutom kunskaper inom det ämne du studerar så får du kunskaper i hur du letar rätt på information, hur du skriver olika typer av texter och hur du ska bete dig för att lyckas med olika lärare. Genom att studera vidare så fördjupar du din förmåga och dina kunskaper i hur du ska ta dig an och hantera situationer som du hamnar i, i livet.

2. Studentliv

Studentlivet innebär två saker, det första är nya vänner och kanske vänner för livet. Det andra är kampen med sin ekonomi. Även om vi har ett billigt skolsystem i Sverige så kommer de flesta människor som studerar någon gång känna på hur det är att klara sig på lite pengar. Många skulle påstå att det man lär sig och vinner på under tiden man lever studentliv är en anledning till att studera vidare.

3. Erfarenheter

Oavsett vad du gör i livet så får du erfarenheter, men de erfarenheter du får när du studerar vidare kan du inte få någon annanstans. De erfarenheter du får varierar beroende på vad du studerar, var du studerar och hur du lever under din studietid. Om du jobbar samtidigt som du studerar kommer du få erfarenheter kring att balansera livet, du kommer få erfarenheter i att planera och strukturera. Studerar du i en studentstad kommer du kanske få sociala erfarenheter, osv.

4. Utmaningen

Att studera vidare på en högre nivå än grundskola och gymnasium är en utmaning för de flesta. Vi alla vet att det är bra att utmana sig själv ibland och göra något som är snäppet svårare än det vi är vana med. Att ta sig an utmaningen att studera vidare är både positivt för ens karriär men även för ens personliga kompetens.

5. Möjligheterna

Med en högskole-/universitetsexamen så ökar du dina möjligheter i din framtida karriär. Även om du inte läst klart så att du har en examen så kan kurser på eftergymnasial nivå öka ens chanser till jobb och har du en examen plus några kurser så kan dessa vidga ens möjligheter. Oavsett hur din eftergymnasiala studietid ser ut så kommer denna påverka ditt jobbsökande positivt.

LÄS ÄVEN: Plugga vidare direkt efter gymnasiet?

När du bestämt dig för om du vill plugga vidare eller inte

Efter att ha läst det som står ovan så kanske du har kommit fram till hur du vill göra i framtiden. Är det så att du vill studera vidare då kanske det är dags att ta reda på till vad, information om olika yrken och utbildningar kan du hitta på Utbildningssidan.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla