cady
Studera > studieval

5 Bästa tipsen inför högskoleprovet

Högskoleprovet
Av: Tina Gardsten
Lästid: 2 minuter
2 Mar 2021

Ska du skriva högskoleprovet? Här kommer 5 bra tips som kan hjälpa dig till ett toppresultat.

  1. Avsätt tillräckligt med tid till förberedelser. En del tror att högskoleprovet är ett slags IQ-test, men det är det verkligen inte.

    Universitets- och högskolerådets egen statistik visar att 60% av de som gör högskoleprovet mer än en gång förbättrar sitt resultat och 75% av de som skriver 2,0 har gjort högskoleprovet tidigare. Högskoleprovet kan ersätta tre års gymnasiestudier, så prioritera förberedelser.

  2. Gör ett gammalt högskoleprov på tid under ”verkliga förhållanden” så att du får en uppfattning av vad som väntar. När du jämför dina svar med facit får du svart på vitt vad du behöver förbättra.

  3. Fyll dina kunskapsluckor. Att utöka sitt ordförråd kan ta tid, men om man lär sig orddelar som ingår i många andra ord så kan man snabbt förbättra sina chanser på den verbala delen av högskoleprovet. Matten går snabbare att plugga in. Använd gärna en anpassad bok för att studera effektivt, förslagsvis den väl beprövade handboken Den kompletta guiden till Högskoleprovet.

  4. Lär dig rätt tekniker. Det finns knep för att hitta rätt svar även i situationer när du inte naturligt vet vad du ska svara. Sådana tekniker presenteras bl.a. i ovan nämnda bok.

  5. Ta reda på alla praktiska detaljer kring provdagen så att du helt kan fokusera på provet utan stressmoment. Ta reda på hur du tar dig till platsen för provet, var där tidigt, ha med dig allt material, ditt ID-kort och gärna lite kaffe och något att äta i pauserna. Tänk på att dina förberedelser inte är bortkastad tid, hur det än går på provet. Att utveckla logiskt tänkande, ordkunskap och läsförståelse kommer du att ha nytta av hela livet!

Lycka till!

Läs mer:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla