Studera > studieval

5 tecken på att du är redo för högskola eller universitet

Högskola eller universitet
Av: Jonnah Friberg
Lästid: 3 minuter
29 Sep 2022

Överväger du att ta nästa steg i din utbildning och påbörja en utbildningsresa? Att gå på högskola eller universitet är ett stort beslut, och det är inte ett beslut som bör tas lättvindigt. Det finns några viktiga indikatorer som hjälper dig att avgöra om du är redo för högskola eller inte. Fortsätt läsa för att lära dig mer om 5 tecken på att du är redo att ta dig an högskola/universitet!

studenter på gräset framför högskolan

1. Du har en klar uppfattning om vad du vill studera

En av de viktigaste sakerna att tänka på när du väljer om du ska gå på högskola eller inte är vad du vill studera. Om du har en klar uppfattning om vilket område du vill gå in på är en examen inom det området ett utmärkt sätt att starta din karriär på rätt sätt. Är du inte säker på vad du vill studera än? Det är också okej! Högskolan är också en utmärkt plats för att utforska olika intresseområden och ta reda på vad du brinner för. Det finns massor av olika examensalternativ där ute (du kan även bygga din egen examen!) så att göra lite forskning och utforska dina alternativ är ett utmärkt sätt att ta reda på vilken väg som är rätt för dig.

2. Du är beredd att engagera dig

Att gå på högskola/universitet tar mycket tid och ansträngning. Är du beredd att engagera dig för att spendera tre (eller fler) år på att arbeta mot en examen? Det är viktigt att se till att du är mentalt och känslomässigt redo att ta dig an de utmaningar som högskola och universitet innebär innan du fattar beslutet att gå på där.

3. Du är redo att leva på CSN

Att leva på endast CSN kan vara en stor omställning för vissa. Det kan vara bra att ha en plan över din budget. När du väl börjat studera så får du tillgång till flera olika studentkort som ger rabatter på många ställen, vilket är väldigt bra att ha koll på för att få pengarna att räcka. Även mat går att fynda till rabattpris som student.

Läs även: Spara pengar som student - 4 tips på hur du får matlådan att fungera****

4. Du är redo för den självständighet som följer med studentlivet

På högskolan/universitet kommer du kanske att bo hemifrån och vara ansvarig för att ta hand om dig själv. Detta kan vara både spännande och skrämmande! Om du är redo för den självständighet som följer med att bo på egen hand och ta hand om dig själv kan högskola vara rätt val för dig

5. Du är motiverad och drivs av att lyckas

Slutligen är en av de viktigaste sakerna att tänka på när du bestämmer dig för om högskola/universitet är rätt för dig, om du är tillräckligt motiverad och driven för att lyckas. Att sträva efter en examen kräver hårt arbete, engagemang och beslutsamhet. Om du är redo för utmaningen och villig att lägga ner det arbete som krävs för att lyckas kan studentlivet vara precis runt hörnet!

Lycka till med ditt beslut!

Kolla in utbildningssidan.se där vi samlas massor av utbildningar, både i Sverige och utomlands!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla