Studera > studenttips

7 enkla sätt att lära sig ett nytt språk snabbt!

Lär dig ett nytt språk med Duolingos app

Ska du ut och resa eller vill du upptäcka världen? Att kunna det lokala språket är väldigt bra då det öppnar upp flera dörrar samt möjligheter för en, som den vanliga turisten sällan kan ta del av. Vi tipsar här om sju olika sätt, varav några är gratis, där du enkelt och snabbt kan lära dig ett nytt språk

Av: Bobo Tiger
Lästid: 8 minuter
13 Mar 2019

Vissa har lättare att lära sig ett nytt språk än andra. Olika faktorer ligger till grund för hur enkelt, eller svårt, en person har för att lära sig ett nytt språk. Dessa kan delas in i “interna” och “externa” där de förstnämnda gäller faktorer som man själv besitter, som ålder och modersmål. Bland externa faktorer spelar exempelvis undervisningen en roll. Något som visat sig ha en påskyndande effekt vid inlärning av ett nytt språk är att flytta till, eller vara i, ett land där språket talas.

Alla har vi olika sätt vi lär oss och tar till oss ny information. Kanske vill du lära dig ett nytt språk bara för att och nöjer dig med grunderna? Börja med att gå igenom hur väl du vill kunna ett språk, sätt ett mål helt enkelt. Lär du dig bättre när du blir instruerad av en lärare, eller lär du dig hellre på egen hand? Språk går att lära sig på distans och utbildningar för det finner du här samt information om hur det är att plugga på distans här. Ifall man verkligen vill lära sig ett nytt språk krävs det oftast en utbildning där man lär sig grammatiken. Andra faktorer som tid, ekonomi samt möjlighet till flytt skiljer sig för olika personer. Vi har därför valt att lista flera olika sätt för hur man kan lära sig ett nytt språk, där de olika tillvägagångssätten skiljer sig från varandra. Detta innebär att du kan välja det sätt som passar dig bäst.

1. Babbel

Lär dig ett nytt språk och förbättra ditt uttal

Babbel som grundades 2007 är världens första app för språkstudier. Företaget är en av de största aktörerna inom språkinlärning online. De är även rankade som en av världens främsta innovatörer inom utbildningsbranschen. Företaget säger sig vara den snabbaste vägen till att kunna hålla verkliga konversationer på ett nytt språk. Där 73 procent av deras användare uppgav att de efter fem timmars användande kunde ha en kort och enkel konversation på det valda språket. Babbel kan erbjuda dig skräddarsydda kurser i ditt modersmål. Dessa kurser baserar de på ditt ordförråd och grammatik. Du kan också testa samt förbättra ditt uttal genom appen och dess hjälpmedel. De ljudinspelningar, och exempel, som Babbel använder sig av i sina tjänster är inspelningar av personer som har språket som sitt modersmål. Ifall du ofta är upptagen eller har lite tid över finns det färdiggjorda lektioner på 10-15 minuter.

Det finns appar som erbjuder språkkurser gratis, som exempelvis Duolingo. Men för dig som vill ha en bra högkvalitativ tjänst för språkstudier är Babbel ett bättre alternativ. Babbel har även fått goda omdömen och recensioner, vilka du bland annat kan ta del av på Trustpilot. Du kan även testa en demoversion av Babbel gratis.

Pris: Babbel har olika prenumereringsalternativ. För endast en månad är kostnaden 99 kr, för tre månader kostar det 65 kr/månad och för sex månader 59 kr/månad. Här kan du läsa mer om deras priser och alternativ.

Babbels app på App store) och Google play

2. Duolingo

Ett roligt sätt att lära sig ett nytt språk gratis

Duolingo är en gratisapp för att lära sig nya språk. Företaget betonar att deras app är gratis och att de vill erbjuda så många som möjligt chansen att kunna lära sig ett nytt språk. Duolingo har vävt in flera moment i sin app i syfte att få deras användare tycka att den är rolig, och därigenom ha motivationen till att exempelvis lära sig ett nytt språk istället för att spela ett spel. Appen ger användarna mycket positiv feedback allteftersom de använder den och visar att man lär sig nya saker. Företaget säger sig ha världens mest populära och ledande plattform för språkstudier, med över 50 miljoner användare. För dig som är nybörjare i det svenska språket och vill lära dig svenska är Duolingos app ett bra alternativ. Vissa lärare använder Duolingo i sina klassrum och den fungerar väl där då varje användare får personlig feedback. Ifall du vill läsa mer om deras tjänst som är ämnad för skolor kan du göra det här

Pris: Duolingos app är gratis.

Duolingos app på App store och Google play

3. Mosalingua

App för språkstudier med anpassning för att lära sig nya språk snabbt

Mosalingua är en app för att lära sig nya språk snabbt genom interaktiva aktiviteter. Företaget har flertalet appar som fokuserar på olika språk samt nivåer. Där de exempelvis har en app för att lära sig affärsengelska. De olika apparna finns både i utgåvor som gratisversioner och premiumversioner. Apparna grundar sig i den så kallade “MOSA Learning” metoden. Vilken innehar faktorer som aktivt memorerande, delad repetition och inlärningspsykologi. Apparna kan känna av när det är mest lämpligt för användaren att repetera saker så det fastnar i långtidsminnet. Apparna är också anpassade på ett sådant sätt att de kan ta bort moment som försvårar ens inlärning i början, och ge ut den informationen på ett enklare sätt. Användarna kan också anpassa apparna till viss grad.

Pris: Apparna finns i versioner som är gratis. Samt i versioner som kostar, där de flesta kostar omkring 50 kr.

Du kanläsa mer om Mosalingua på deras hemsida.

Mosalinguas appar på App store/a>.

4. Anki

Hur du lär dig och kommer ihåg saker snabbare

Anki är ett program som du gratis kan ladda ner till din dator eller som app. Genom Anki och dess tjänster kan man ladda ner kort med ord och termer för språket man lär sig. Korten kan man komma åt både via sin dator och mobil. Företaget säger att detta är ett snabbare sätt att lära sig nya saker än mer traditionella inlärningsmetoder. Programmet inkluderar också ljud och videor. Det finns även flertalet tillägg till programmet man kan komplettera med för att förbättra sin inlärningsprocess. Anki kan också användas för andra syften i livet, exempelvis som hjälp när man pluggar inför ett prov.

Pris: Deras program kan du ladda ner gratis på din dator här. Ankis app på Google play är gratis och deras app på App store kostar 25 $.

Ankis app på App store och Google play

5. Frasbok

Ett enkelt sätt att lära sig ett nytt språk på egen hand

En frasbok är ett bra alternativ för dig som föredrar att läsa på papper framför en elektronisk skärm. En fördel med en frasbok är att man slipper oroa sig över att batteriet ska ta slut, eller att man behöver ladda det. En bok är generellt även inte lika ömtålig eller känslig som elektroniska enheter, vilket kan vara fördelaktigt vid bland annat resor. Detta kan vara ett bra alternativ för dig som vill ha hjälp att översätta från spanska till svenska, och kunna ha tillgång till lexikon och synonymer. Ifall du är intresserad av en frasbok så har lonely planet många frasböcker för flera språk. Du kan hitta frasböcker som lonely planet säljer här.

Pris: De flesta av lonely planets frasböcker kostar omkring 5 £. Ifall man köper en frasbok ifrån deras hemsida tillkommer även en fraktavgift på 2,75 £.

6. Folkuniversitetet

Lär dig ett nytt språk som vuxen

Folkuniversitetet erbjuder många språkkurser för olika språk. De erbjuder även språkkurser utomlands. Att kunna plugga när man vill, och när det passar en, underlättar för många. Folkuniversitetet arbetar med flexibel undervisning vid sina utbildningar, vilket gör det möjligt för dig. Många av lärarna vid folkuniversitetet undervisar på sitt modersmål och utbildar en inte bara i själva språket utan även om den kultur som är kopplat till språket. Hur man bör agera i olika situationer i den kulturen får man exempelvis lära sig. Det kan vara bra att ha ett bevis på sina språkkunskaper. Folkuniversitetet anordnar prövning för flera av sina språkkurser, vilket kan hjälpa dig med att få en språkexamina.

Pris: De flesta kurserna och utbildningarna kostar pengar, fast en liten andel är gratis. För mer information och priser för just de kurser du kan vara intresserad av vänligen se länken nedan.

Du kan läsa mer om folkuniversitetet och deras språkkurser här.

7. Språkresa

CSN-berättigade kurser för att lära sig språk utomlands

Det finns många företag som erbjuder språkresor till flertalet destinationer, där olika språk talas. Att åka på en språkresa, eller språkkurs utomlands, är något som många kan ta del av och inte bara yngre personer. Det finns kurser som är riktade mot vuxna, och mot företag. Resorna och kurserna är olika långa, där det exempelvis finns möjlighet att studera utomlands från två veckor till elva månader. En språkresa i USA är ett bra alternativ ifall man vill lära sig och träna sin engelska. Flera av dessa resor och kurser är också CSN-berättigade. Vilket innebär att du kan bli beviljad studiebidrag samt studielån hos CSN om du skulle vilja åka på en sådan språkresa eller kurs. CSN har olika regler för utbetalning av studiemedel beroende på hur länge man studerar och vilken destination man åker till. Du kan läsa mer om CSNs regler här

Vill du testa dina språkkunskaper i engelska? Företaget EF har tagit fram ett språktest där du kan testa din engelska. Det är gratis och tar ungefär 15 minuter. Du finner testet här.

Pris: Priset skiljer sig för olika alternativ. Där vart man reser, hur länge kursen är samt vilken nivå kursen är på påverkar priset. CSN kan ibland hjälpa en att finansiera sin språkresa då det finns CSN-berättigade språkresor och kurser.

Här är några företag som anordnar språkresor:
EF
STS
Blueberry
Avista
ESL

Nu kanske du är intresserad av att hitta utbildningar och kurser inom språk?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla