bic
Studera > studenttips

7 sätt du maximerar din koncentration

Unsplash
Av: Redaktionen
Lästid: 4 minuter
16 Dec 2014

Genom dessa smarta tips, tillsammans med lite kreativitet, kan du få hjälp att åstadkomma mer under dina tidsbegränsade studier än du kanske trodde var möjligt! Att plugga handlar inte bara om att komma ihåg fakta utan också om att du ska få en djupare förståelse av materialet. Här följer sju knep till hur du kan få ut så mycket som möjligt av din studietid.

Ät bra

Efter lite mat i magen mår du oftast bättre och du har definitivt mer energi än om du inte hade ätit något alls. Det finns många enkla recept där ute när du inte är så sugen på mat, eller på själva matlagningen. Gröt, chiapudding, en sallad med dina favoritgrönsaker, knäckebröd med avokado, eller en kikärtswrap. Dessa exempel är goda, nyttiga och går fort att sno ihop. Sedan är de ändå ganska lätta för magen att smälta och lägger sig inte som en sten i magen.

Protein framför kolhydrater

Det är svårt att lära sig något på tom mage, eller om du har ätit för mycket onyttigt snacks och mat, samt druckit kopiösa mängder koffein. Därför är det viktigt att du äter frukost på morgonen och ser till att du får i dig protein. Ägg, smoothie och gröt med frukt och bär kommer att hålla igång dig fram till lunch. Proteinrik kost kan bidra till en förbättring av ditt mentala fokus. Kolhydrater som vitt bröd eller godis, kan orsaka missnöje, trötthet och oro, därför är det viktigt att hålla koll på detta intag.

Vatten ger dig liv

Kom ihåg att dricka mycket vatten! Uttorkning har en direkt effekt på signalsubstanser som serotonin och dopamin som styr din kognition. Det kan alltså leda till att din koncentration påverkas negativt och till ökad ångest.

Ta vara på dötid

Om du alltid känner dig pressad inför studietiden, kan du bli förvånad över hur mycket du kan åstadkomma under dagen så fort du har lite ledig tid över. Om du tar dig till olika platser via kollektivtrafik, kan du alltid passa på att läsa kurslitteratur under resan. Du har säkerligen behövt vänta på någon i vardagen och istället för att sitta med telefonen, kan du utnyttja tiden och plugga. Ett annat tips är att lyssna på ljudböcker medan du kör, tränar eller diskar. Använd din fantasi och försök att tänka att det alltid finns tid för studier under dagen och att det inte enbart är de där flera timmars pluggen som räknas.

Var kreativ när du letar studieutrymme

Det finns många sätt att skapa en personlig studiezon, antingen hemma eller ute i friheten. Ett alternativ är att du kan breda ut dig på ett fik med dator och böcker, då kan du även passa på att unna dig något gott. Om du önskar en aning tystare miljö kanske ett bibliotek passar bättre? Sedan är det ju alltid härligt att vara ute i naturen. Om det lockar är det bara att packa väskan med termos, snacks, dator och litteratur och leta upp någon mysig park. Det är bara din fantasi som stoppar dig.

Håll dig upptagen

Japp, du hörde rätt. Om du har hela dagarna på dig att avsluta kapitlet, kommer du troligen inte avsluta det förrän paniken gör entré. Så försök att ha almanackan full så du kan fokusera på studierna när du väl ska göra det. Då krävs det också att du planerar din studietid, det mest effektiva är om du läser lite varje dag mellan dina aktiviteter. Då slipper du dessutom tänka på det ständigt och skjuta upp det så att det bli ett stressmoment. Förhoppningsvis leder detta till att du pluggar när du ska och undviker stress och prokrastinering.

Hur du boostar dina studier

Tips på en effektiv studieteknik är att du ska öva kontinuerligt under en längre tid. Det är också fördelaktigt om du använder dig av flera inlärningsmetoder. En möjlig metod är att läsa in det du behöver lära dig samtidigt som du spelar in det på telefonen. Eftersom du också lyssnar på materialet förutom att läsa det, förstärker det ditt lärande genom att du fördjupar din förståelse. Det kan också vara bra att plugga tillsammans med någon så ni kan diskutera och ge varandra feedback.

Sammanfattningsvis får du räkna med ett antal försök och misstag när du söker efter att förbättra din studieteknik. Det som fungerar för en person kanske inte fungerar för dig. Du måste våga prova dig fram.

Lycka till!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla