Studera > kunskap

7 tips för att bli en bättre skribent!

Förbättra ditt skrivande genom dessa tips
Av: Amanda Berglund
Lästid: 3 minuter
7 Jan 2015

Självklart lär vi ju oss att skriva i skolan, men att lägga lite extra tid till att öka dina kunskaper kan faktiskt bara ge dig ett försprång. Här kommer lite tips som kan hjälpa dig att förbättra ditt skrivande.

Skriv varje dag

Självklart, övning ger färdighet. Att skriva i en traditionell kontext, som uppsatser, brev och tidskrifter - kan göra en verklig skillnad, eftersom allt handlar om att skapa genomtänkta och noggrant utformade meningar och stycken.

Läs andra författare

Läs publicerade författare på regelbunden basis. Deras kunskap om språk och skicklighet med ord kommer att påverka ditt eget skrivande. Genom att läsa väl konstruerad skön- och facklitteratur kommer det att lära dig hur man formulerar sig på ett bra sätt och även utöka ditt ordförråd. Läs gärna även nyheter och artiklar, för att lära dig formellt skrivande.

Dispositionera ditt arbete

Skissa gärna på din uppsats innan du börjar. Börja med en mening eller två som sammanfattar ditt tema, gör sedan en lista på de punkter som du vill täcka. På detta sätt försäkrar du dig om att din uppsats kommer hålla en röd tråd.

Detta tillvägagångssätt bidrar inte bara till att styra upp ditt skrivande utan ger dig också ett sätt att mäta dina framsteg. Att bara börja skriva på det du tänker för tillfället kommer inte att ge dig ett lika bra resultat. Bygg upp din text innan du skriver ned den. Då sparar du även tid i slutändan, då du slipper strukturera upp och ändra din text i efterhand.

Skriv din introduktion sist

En svårighet för många skribenter är hur och var man ska börja. Prova först med ditt andra stycke med målet att senare återvända till din introduktion när du har spikat ditt tema i texten. Det blir svårare om du hela tiden ska förhålla dig till det begränsade stycket i inledningen. Du kanske ändrar dig på vägen. Du kan ofta sammanfatta din poäng tydligare i en introduktion efter att du har fått ned de viktigaste punkterna i din text.

Ha en tydlig poäng

Låtsas att det du skriver kommer att läsas av en expert inom ämnet, eller någon som du ser upp till och verkligen vill skriva till och inspirera. Du skulle kunna ha ett par punkter på en liten post-it-lapp som du hela tiden har till hands nära datorn. Så att du inte glider ifrån din poäng och börjar säga emot dig själv. Det är busenkelt att göra då man börjar spekulera. Ingen annan än du är i ditt huvud, så ingen annan kommer att förstå om du börjar fara iväg i tankarna och låter det speglas i texten.

Korrekturläs

Det är väldigt viktigt att korrläsa, eller ännu bättre att låta någon annan göra det, för att få en input från någon som inte har suttit med texten i fem dagar i sträck. Stavningskontroll och grammatikkontroll är också viktigt och för någon annan är dina misstag säkert mer märkbara. Ett tips är att korrläsa varandras arbeten.

Gör din research

När du skriver ett arbete som kräver referenser är det viktigt att du gör din research. Du söker upp information, allt från från publikationer till intervjuer. Din kreativitet och effektivitet när du söker efter referenser eller fakta till någonting ökar när du skriver ofta. När du samlar material såhär citerar du källor eller parafraser, vilket är väldigt bra att kunna, speciellt på universitetet där man kan råka ut för konsekvenser om man inte citerat sina källor ordentligt.

Så, summa summarum är att om du vill bli en bättre skribent behöver du ÖVA! Skriv så ofta du kan och läs böcker och artiklar skrivna av författare du beundrar för deras skrivande. Att kunna skriva formellt och formulera sig korrekt är viktigt för en framtid inom i stort sett vilket yrke som helst.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla