pucko
Studera > studenttips

9 saker att veta som 18-åring

Jag fyllde 26 i år... Efter att ha gått igenom att fylla 25, det där hoppet från ung vuxen till vuxen slog hårdare än jag trott. Men att fylla 26 var nästan mer revolutionerande, denna födelsedag kastade mig in i en slags existentiell kris. Varför är jag här? Vart ska jag? Varför är den här musiken så hög? När blev 21-åringar småbarn?

Av: Amanda Berglund
Lästid: 5 minuter
20 Nov 2014
Bra saker att veta när man är 18

1. Du vet inte allt!

Du vet inte allt. Vid arton års ålder trodde jag att jag hade räknat ut det mesta, jag gick i trean på gymnasiet, herregud. Någonting som jag kan säga med en gång är att man räknar inte ut allt. Någonsin. Livet måste angripas en dag i taget, och det är en evig läroprocess. Ha alltid ett öppet sinne och vara villig att lyssna på andra. Nya erfarenheter kommer att flika in och ge dig nya syner på livet som du inte alls var beredd på. Människor och din interaktion med dem kommer att påverka dig och utveckla dig.

2. Vill du verkligen ha något? Spring efter det

Jag är inte utan ånger. Gudarna ska veta att jag har slösat tid på min beskärda del av tid på meningslösa strävanden. Jag fumlade mycket i mörkret med en passion som var väldigt svår att kontrollera, vilket gjorde att jag näst intill glömde det jag var passionerad för och framgången blev helt plötsligt viktigare än att tycka det var kul. Om jag kunde gå tillbaka och ändra något, skulle det vara att jaga mina drömmar men samtidigt ta ett steg tillbaka och fråga mig själv varför jag gjorde det. Är ditt hjärta inställt på att söka en en viss högskola eller karriär eller gör du det för att det förväntas av dig? Om du verkligen vill någonting så gör allt för att få det. Du kommer inte ångra det du gjorde utan det du inte gjorde.

3. Var snäll mot dina föräldrar

Dina föräldrar älskar dig och de menar väl. De kanske inte beter sig precis som du vill ibland, men de ser bara till vad som är bäst för dig. Beter de sig dumt ibland, är det enbart för att de är oroliga. Jag kan än idag bli irriterad, men genom att ha detta i åtanke, kan man ta mer. Behandla dem med respekt, och om du flyttar iväg för att studera, försök att hålla kommunikationsvägarna öppna. Du kommer alltid att vara deras barn.

4. Ditt sociala liv är viktigt, men det är även dina betyg

Jag ska erkänna, jag lät mitt sociala liv lite ta över. Även fast det inte helt gick ut över mina studier. Försök att ibland offra det roliga för att plugga färdigt. Det är så mycket roligare att umgås med människor när man vet att man gjort klart det man ska! Finn ett sätt att hitta en balans mellan din akademiska och sociala kalender. Ditt framtida jag kommer att tacka dig, dessutom lär du dig att planera och prioritera för att få ett mindre stressfyllt liv.

5. Håll fokus fram till studenten

Försök att hålla fokus fram till studenten. Du kanske redan har blivit antagen till högskolan och studenten börjar närma sig, men det betyder inte att du kan lägga av två månader innan. Avsluta gymnasiet på en hög nivå, inte bara för att många högskolor kräver att du lämnar in en kopia av ditt slutliga omdöme, utan eftersom du har arbetat hårt under de senaste tre åren, och du bör kunna ta studenten med en känsla av prestation och ditt huvud högt!

6. Omge dig med människor som lyfter dig

Omge dig med människor som kommer att hjälpa dig att lyckas och finna lycka i livet, inte dra ner dig. Umgås med människor som ger dig energi och inte tar den. Ju äldre jag blir, desto mindre tålamod har jag för det drama som genomsyrade mitt sociala liv i gymnasiet. Livet är för kort för att slösa bort den på sådant som suger.

7. Ta kärlek med en nypa salt och sätt dig själv i första rummet

Shit vad oromantiskt det där lät. Men lite sant är det. Att bli totalt nedförälskad i någon är nästan jobbigare än härligt. Även om personen i fråga visar intresse tillbaka. Han eller hon tar upp hela ens tankevärld och fokus hamnar i botten. Att sätta dig själv i första rummet är viktigt eftersom det är lätt att glömma bort sig själv när man blir kär. Att ha sitt eget liv och se kärleken som körsbäret på sundaen som är ditt liv och inte grädden, chokladen och glassen. Du kommer att träffa människor under hela din livstid och du kommer att vara olika mottaglig för dessa, men försök att alltid vara stabil i din egen person och vad du själv känner.

8. Var mer av en lyssnare än en talare. Var dig själv.

Som finansiären och filantropen Bernard Baruch sa en gång att “De flesta av de framgångsrika människor jag har känt är de som hellre lyssnar än pratar”. Tänk på detta att det ibland är bättre att hålla tyst och observera. Alla som är framåt och pratar och syns mest, är inte alltid de som kommer längst. Vi börjar komma upp i en ålder där clowneriet inte alltid är det häftigaste. Det är dags att börja omsluta den person du faktiskt är och bevara den. Det svåraste är att inte bli påverkad av andra människor, främst såklart de man ser upp till, genom att försöka agera som dessa. Någonting jag kan säga med en gång är att de som är helt sig själva, är sådana som människor ser upp till. Se till att finna en trygghet i att vara helt dig själv. Såklart du kan bli inspirerad av andra människor, men låt de även inspireras av dig.

9. Allt kommer att bli bra!

Oavsett om du har haft en fantastisk tid i gymnasiet eller en inte-så-fantastisk tid är det snart över. Gymnasiebubblan kan lura många till att tro att grunden till ditt sociala liv och karriär är lagd. Detta är helt fel. Du har nu gått i skola sedan du var 6 år gammal, det är nu du får helt fria tyglar att bestämma över ditt öde. Låter det skrämmande? Nja, kanske lite. Men tro mig och alla andra som varit 18 år - du kommer göra fler dåliga beslut än bra, som tur är kan inga bra beslut göras utan att ha föregåtts av dåliga.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla