Studera > studentliv

9 tips på saker att göra efter gymnasiet

Unsplash

Vad ska du göra när du tagit studenten? Vi tipsar om roliga saker man kan göra efter gymnasiet, oavsett om du vill resa eller fortsätta plugga!

Av: Redaktionen
Lästid: 3 minuter
2 Okt 2017

Att ta studenten och examen är stora mål många har. Man längtar och kämpar för att lyckas så bra som möjligt. Men vad händer egentligen efter studenten och examen? När du inte längre behöver gå upp kl 06.30 för att skynda iväg till skolan? Vad blir ditt nästa mål?

1. Res

Att resa är något många väljer att göra. Backpacking är en trend som håller i sig. Att ge sig ut i världen och bo på billiga hotell, motell, eller rum med lite packning är en dröm för många. Eller varför inte göra en roadtrip genom Europa, till en annan stad eller genom grannlandet?

2. Jobba utomlands

Perfekt för dig som tröttnat på din hemstad. Åk ut i världen eller byt stad. Du kommer växa enormt som människa, lära känna mängder av människor från andra kulturer och framförallt, ha kul!

3. Jobba som au pair

Kombinera nöje med nytta och arbeta som au pair! Detta är ett perfekt yrke om du vill uppleva en ny kultur men ändå inte vågar ta hela steget själv. Det finns flera fördelar med att ha arbetat som au-pair, t.ex. kan du förbättra dina språkkunskaper och framförallt blir du mer självständig,

4. Bryt gamla mönster

Att bryta gamla mönster kan leda till nya vägar. Gör tvärtom mot allt du gjorde i skolan. Upptäck nya platser, nya vänner. Vem vet, att bara byta gym eller mataffär kan ge dig helt nya möjligheter.

5. Volontärarbeta

Bege dig ut i världen på en volontärresa. Nu är den perfekta tiden att göra något gott för andra, samtidigt som du får lära känna dig själv på en ny plats och i en ny miljö. Arbeta som volontär - få minnen för livet

6. Ta en rolig praktik

Upptäck ditt drömjobb! Ansök om en praktikplats på ditt drömjobb. Skaffa erfarenheter och kontakter. Det är väldigt smart då du först får reda på om ditt drömjobb är som du tänkt dig, samtidigt som du får en fot i branschen.

7. Flytta hemifrån

Nu är det dags att lämna hemmet, Flytta ut och bli självständig. Även om du hjälpt till hemma är det en stor skillnad från att bo själv. Och jag kan lova dig, du kommer aldrig vilja återvända hem efter att du flyttat hemifrån. Att vara självständig, få inreda som du vill, städa när du vill och ligga hemma en hel dag och göra absolut ingenting är inget en hemlagad mål hos dina föräldrar kan slå.

8. Sök jobb

Nu är tiden att testa ett jobb du kanske aldrig skulle testat innan eller kommer att göra framöver. Skaffa erfarenheter, tjäna pengar och gör något roligt av det hela.

9. Åk på en språkresa!

Vem vill inte kunna ett till språk? Med företag som anordnar språkresor, t.ex. Kilroy kan du få hjälp hela vägen från att bestämma var du vill åka, vad du vill läsa och kommunikation med skolan i det andra landet! På Utbildningssidan.se hittar du ännu mer språkresor!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla