Studera > studieval

Allt du behöver veta om tekniskt basår

Unsplash

Vill du söka en utbildning men saknar särskild behörighet? Läs ett tekniskt basår och bli garanterad plats på din drömutbildning!

Av: Felicia
Lästid: 2 minuter
23 Aug 2018

Ett tekniskt basår är en ettårig utbildning på gymnasienivå. Ofta läser studenterna in ämnena matte, kemi och fysik för att få behörighet till naturvetenskapliga eller tekniska program. Tekniskt basår är idag en populär väg att gå och går att söka på flera orter i Sverige. Det finns två olika sätt att läsa in betyg för att bli behörig, till t.ex. ingenjör eller läkarprogrammet.

Tekniskt basår på Högskola eller Universitet

Detta är det vanligaste sättet och innebär flera fördelar. För det första är du oftast garanterad en plats på den utbildning du vill gå om den är på samma högskola/universitet som du läser tekniskt basår. Då konkurrerar du mot de andra som söker på tekniskt basår baserat på vilka betyg du fått. Söker du en utbildning på en annan skola än den du läst upp på, söker du via urvalsgruppen BI och BII.

Ett exempel på högskola där du får en reserverad plats när du läser ett tekniskt basår är Högskolan i Gävle. Läs mer om det HÄR.

Eftersom studierna är på gymnasienivå innebär det att du inte får högskolepoäng och de påverkar heller inte ditt meritvärde. Läser du ett tekniskt basår får du också ett försprång i studieteknik eftersom takten och upplägget liknar högskolans och inte gymnasiet, vilket gynnar dig när du påbörjar din högskoleutbildning.

Tekniskt basår på Komvux eller Folkhögskola

När du läser upp dina betyg på komvux eller folkhögskola får du ingen garantiplats till den utbildning du sedan vill studera. Detta eftersom folkhögskola och komvux inte har någon koppling till högskolor och universitet. När du läser in betyg på komvux eller folkhögskola så påverkar det ditt meritvärde. Om du läser ett tekniskt basår för att tillgodoräkna dig kurser, t.ex. om du läst en gymnasieutbildning med samhällsinriktning kommer du att hamna i urvalsgruppen Betygsgrupp II som består av sökande som kompletterat sin utbildning för att bli behörig.

Skillnaden mellan teknisk basår och teknisk bastermin är att sistnämnda kan du söka om du redan har godkänt betyg i matematik C alternativt 3b eller 3c, fysik A alternativt 1a eller 1b och kemi A alternativt kemi 1. Teknisk bastermin är 21 veckor och innebär att du hoppar på termin 2 av teknisk basår.

Basår på distans

Det går att läsa tekniskt basår på distans. Oftast genom en högskola eller universitet där all undervisning sker över nätet, med undantag för 2-3 obligatoriska fysiska träffar för laborationer. På Jönköping Universitet kan du läsa tekniskt basår på distans.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla