cady
Studera > studier

Att överleva de första skolveckorna: Hur man hanterar stress och ångest

Första studieveckorna
Av: Jonnah Friberg
Lästid: 2 minuter
1 Sep 2022

Det har bara gått några veckor, men det känns som om det har gått en evighet sedan sommarlovet. Du känner förmodligen alla möjliga nya känslor - stress, ångest och kanske till och med lite hemlängtan. Det är helt normalt att känna så här under de första skolveckorna, men det betyder inte att du behöver lida i tystnad.

I det här blogginlägget diskuterar vi några tips för att hantera stress och ångest under den här perioden. Fortsätt läsa för att få råd om hur du kan få ut det mesta av dina första veckor i skolan!

stressad tjej vid skolböcker

Det kan vara svårt att anpassa sig till en ny miljö, särskilt om du är van vid sommarens avslappnade tempo. Plötsligt måste du jonglera med lektioner, läxor och aktiviteter utanför skolan på en och samma gång. Det är inte konstigt att så många elever känner sig överväldigade under de första skolveckorna!

Håll dig organiserad

Ett av de bästa sätten att hantera med stress är att hålla sig organiserad. Ha en planerare eller kalender och skriv ner alla dina kommande deadlines och åtaganden. Det hjälper dig att hålla koll på allt du behöver göra och se till att du inte missar något viktigt.

Ta pauser

Det är också viktigt att ta pauser när du känner dig överväldigad. Se till att schemalägga in lite lugnare tid varje dag, även om det bara är för några minuter. Under den här tiden kan du göra något lugnande, som att läsa, lyssna på musik eller vara utomhus.

Sov ordentligt

Se även till att du får ordentligt med sömn. Det kan vara svårt när det är mycket aktiviteter efter skolan, samtidigt som du behöver plugga. Men utan sömn så får du lättare ångest, stress, trötthet och nedstämdhet. Så se till att få minst 8 timmars sömn per natt de flesta dagar i veckan!

Ta hjälp

Om du har svårt att anpassa dig till skolan ska du inte tveka att söka hjälp. Prata med dina vänner och din familj om hur du känner dig, eller prata med en lärare eller vägledare om du behöver mer stöd. Kom ihåg att det finns människor som vill hjälpa dig att lyckas!

De första skolveckorna kan vara tuffa, men försök att inte låta stressen ta överhanden. Genom att följa dessa tips kommer du att vara på väg mot en lyckad termin på nolltid!

Vilka är dina egna tips för att överleva de första skolveckorna? Kommentera gärna här nedan!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin