Studera > studieval

Bytte fransförlängning mot betongjutning

Karriärbyte

Basma Yonany bytte fransförläning, vaxning och trådning, mot anläggning, bygg och betongjutning. Basma var egenföretagare inom skönhetsbranschen, men under pandemin försvann många kunder när allt stod still.

Nu går hon en arbetsmarknadsutbildning inom bygg- och anläggning hos Yrkesakademin, och är inte orolig för att hon ska gå arbetslös när hon är klar.

- Nej, jag är inte orolig. Vi kommer att få praktisera i slutet av utbildningen, vilket blir en naturlig väg in i arbetslivet, säger Basma Yonany. Under större delen av sitt yrkesliv har Basma Yonany varit egenföretagare och arbetat på skönhetssalong med fransförlängning, kosmetisk tatuering, vaxning, trådning och öronhåltagning. Under en period fick hon lägga ned företaget och var istället anställd på ett industribageri, men i slutet av 2019 beslöt sig Basma för att dra igång sitt företag igen.

Basma Yonany

- Men precis när kunderna började hitta tillbaka till mig så kom pandemin. Jag fick mycket färre kunder när folk slutade att gå till kontoret och inte längre behövde se fina ut. Från att ha upp till tolv kunder per dag hade jag till slut bara en till två inbokade och det blev svårt att få det att gå runt ekonomiskt.

Det minskade antalet kunder ledde till att Basma Yonany fick lägga ned företaget och skriva in sig som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen.


- Då dök den här möjligheten upp. Jag blev förvånad och glad över att det finns möjlighet att gå sådana här arbetsmarknadsutbildningar.

Läs även: 20 yrken som ger den högsta lönen i Sverige

Överraskande karriärbyte

Att byta jobb från skönhets- till byggbranschen kan verka som ett väldigt stort och kanske udda steg, men inte för Basma.

- Jag hade renoverat lite hemma och upptäckte då att det var väldigt kul med renovering och bygg, så jag tänkte att jag testar. Hennes beslut överraskade dock en del vänner och familj.

- Många skrattade faktiskt. Eftersom byggbranschen är så mansdominerad ses det som lite annorlunda när en tjej vill jobb med detta. Men jag tänker att det ligger i tiden och att vi redan är på väg mot en förändring.

Skräms inte av mansdominansen

Att byggbranschen är mansdominerad märks också på utbildningen som Basma går. I hennes utbildningsomgång är de fyra tjejer och cirka 30 killar.

Finns det något som hindrar eller gör det svårare för tjejer att arbeta på byggen?
- Nej, men om man inte står på sig kan det bli så att killarna gärna går och bär de tyngre grejerna och säger till en att ”jag kan göra det här” bara för att det är lite tungt. Men då får man bara visa att ”vi ska göra samma jobb och jag kan göra det också”.

Läs även: Studera utomlands en termin och skapa minnen för livet!

byggbranschen är mansdominerad

Teori varvas med praktiska moment

Utbildningen som Basma går beräknas ta ungefär ett år och utförs av Yrkesakademin. Det finns tre inriktningar: betong, plattsättare eller anläggning. Basma har valt betong vilket innebär att hon kan komma att jobba med alltifrån att gjuta husgrunder till att bygga balkonger och broar.

- Om man tänker efter så upptäcker man att ganska mycket är byggt av betong, förklarar Basma vidare.

Utbildningen sker mestadels på distans, men vissa dagar är eleverna på plats i skolan för att göra de praktiska momenten.

- Hittills har jag byggt bock och arbetsbänkar och jag har även testat på att klippa armeringsjärn.

Vad betyder det för dig att du fått möjlighet att gå den här utbildningen?
-Det är en chans till ett nytt liv, vilket betyder mycket eftersom allt stått så stilla under pandemin. Goda jobbmöjligheter.

Fidel Askar är utbildningsledare på Yrkesakademin. Han tror att jobbchanserna är goda för Basma Yonany och hennes studiekamrater.

- Det är alltid svårt att locka tjejer till de här utbildningarna, men arbetsgivarna skriker faktiskt efter fler kvinnor i branschen, och då jobb- och löneutsikterna ser bra ut kommer det säkert på sikt bli mer balans, säger Fidel Askar.

Läs även: Så lyckas du med distansundervisningen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla