Sponsrad

Christoffer startade en egen musikstudio

Foto: Johannes Rydström
Av: Linnéuniversitetet i Kalmar och Växjö
Lästid: 6 minuter
28 Feb 2018

När Christoffer Lauridsen från Köpenhamn skulle leta utbildning så föll valet på Sverige ganska naturligt med tanke på den långa traditionen av låtskrivare och producenter som Sverige har. Han hittade Musikproduktionsprogrammet i Växjö och åkte dit för att kolla läget. Efter att ha sett lokalerna och träffat de engagerade lärarna bestämde han sig för att söka – och kom in! 2011 tog han examen och har sedan dess jobbat som inspelningstekniker, producent och låtskrivare i Stockholm.

Hur var det att plugga på musikproduktionsprogrammet?

‐ Det var fantastiskt bra eftersom jag fick ta del av alla kunskaper som fanns där och det öppnade enormt många dörrar för mig.

Hur var Växjö som studentstad?

‐ Väldigt bra! Jag hängde mycket på campus och studentpubarna. Campus är som en microstad i staden och det är nära till allt: kompisar, studio och andra skollokaler. Växjö är också fint på sommaren med alla sjöar. Jag gillar naturen i Småland.

Vad har du gjort sedan du tog examen?

‐ Efter studietiden fick jag praktik i musikstudion Dreamhill Studios i Stockholm, och dit flyttade jag så snart jag kunde. Jag jobbade bland annat som inspelningstekniker och fick då egen studiotid till att utveckla mina produktions- och låtskrivarkunskaper. Det var väldigt lärorikt och jag ser den tiden som en fortsättning av studierna. Efter ungefär tre år startade jag eget. Jag ville göra min egen grej. Så jag hittade en egen studio i Stockholm, som jag byggde upp succesivt. För varje ny produktion jag gjorde köpte jag en ny grej till studion, och så höll jag på tills jag hade tillräckligt med utrustning.

Efter ett par år med egen studio i centrala Stockholm började jag att resa till Los Angeles ett par gånger om året för att skriva musik och knyta nya kontakter. Jag kände på en gång att miljöombytet gjorde en enorm skillnad för mig och hur jag jobbade, därför blev jag motiverad till att testa bo i den miljön. Det blev en dröm för mig att få bo och skriva musik i Los Angeles. Efter lite planering (eller ganska mycket research och planering) så började det faktiskt kännas som att denna dröm kunde realiseras. Jag var kanske lite naiv och tänkte inte så mycket på innebörden av att flytta till ett helt nytt land, ny kultur och komma in i “systemet” och knyta nya kontakter, bygga ett nätverk och hålla igång det – men om man vill så går det!

Det senaste året har gått snabbt och mitt fokus har varit att bygga nätverk, skriva och producera en massa bra musik och sen placera/pitcha detta till management/skivbolag/artister. Jag har startat en verksamhet med en managerkollega dit har vi har signat två kanonduktiga producenter/låtskrivera som jag nu ska försöka hjälpa. Kul!

Hur går det till när du ska skriva en låt?

‐ Oftast är vi flera som skriver låtar tillsammans, sedan jobbar jag ensam som producent när materialet ska bli klart. Det tar en till två veckor att färdigställa en låt ungefär. Jag gillar att göra klart min version först och sen får de övriga låtskrivarna komma med feedback efter det. Just nu jobbar jag med två-tre låtskrivare mer intensivt. Det är bra att känna varandra, veta var man har varandra och vad vi kan och är bra på.

Har du haft nytta av din utbildning i ditt arbete?

‐ Ja, mycket! Speciellt delen som handlade om branschkunskap och juridik. Det är bra att ha koll på hur branschen ser ut när man är klar med utbildningen. Det är stenhård konkurrens, speciellt här i Sverige, och svårt att ta sig in i branschen direkt efter utbildningen. Så förutom hela den tekniska biten, så lär man sig också att man måste fungera i sociala sammanhang för att komma framåt.

Kan du berätta om några av projekten du har jobbat med?

‐ Det konstigaste jag varit med om var när jag jobbade som inspelningstekniker/producent och vi fick ett samtal från New York om en musiker som behövde en studio att vara i för att spela in vokaler på en låt under tiden som han var på turné i Sverige. Det var Jay Z! De bokade hela studion i tre dagar. De första två dagarna hörde jag ingenting från dem, men så, den tredje dagen fick jag telefonsamtal. Jay Z var på väg! Han hade Timbaland med sig och de var supertrevliga. Vi spelade in Jay Z på några timmar och allt gick fint, de fick filerna och sen var det bara “Nice to meet you!” och klart!

För ungefär ett år sen hörde de av sig från Disney angående en ballad som jag har producerat och co-write. De ville ha den till en film som heter “Tini – The New Life of Violetta”. Violetta är från början en framgångsrik tv-serie, men nu ville de alltså ha med min låt i filmen. Det är artisten Martina Stoessel (Tini) som spelar Violetta. En kul möjlighet, speciellt då jag producerat låten själv. Efter detta har jag varit över till Disneys/Hollywood Records kreativa kontor i LA på ett möte och jobbar nu på att komma in på ett nytt projekt.

Senast har jag skrivit en låt till ett av de största pojkbanden i Japan som sålde platina redan första veckan! Min kollega och jag fick förfrågan att skriva en låt som vi började med på måndag morgon. Efter att ha jobbat i stort sett dygnet runt i tre dagar skickade vi låten onsdag kväll och veckan därpå fick vi besked om att låten blev “cut” med bandet. Det är stort att få vara med på en sådan grej, speciellt i Japan eftersom publiken fortfarande köper CD-skivor.

Hur ser du på framtiden?

‐ Jag ska expandera mitt nätverk, fortsätta med det som redan går bra och hitta nya marknader att ta mig fram på. Jag vill träffa nya och duktiga låtskrivare/producenter att jobba med, men framförallt hitta fler och större projekt.

Vad skulle du säga till en person som funderar på att välja utbildningen?

‐ Du måste ha en ambition, ett musikintresse och vilja ta dig in i branschen eftersom utbildningen blir vad du gör den till! Och se den första tiden efter utbildningen som en fortsatt utbildning. Man behöver lite tid att lära sig komma in i branschen.

Linnéuniversitetet är en kreativ och internationell kunskapsmiljö i Kalmar och Växjö. Hos oss studerar ca  32 000 studenter och vi erbjuder 150 utbildningsprogram på grund- och avancerad nivå samt 2 000 fristående kurser.

Program:

Musikproduktionsprogrammet
Omfattning: 180 hp, Ort: Växjö, Helfart, Campus,

Songwritingprogrammet
Omfattning: 180 hp, Ort: Växjö, Helfart, Campus.

Information om ansökan och portfolio finns på programmets webbsida.

Anmälan senast 16 april för utbildningsstart hösten 2018

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla