bic
Studera > studentbostad

Då - är det enklast att söka ditt studentboende

Unsplash, Pixabay
Av: Redaktionen
Lästid: 2 minuter
25 Aug 2021

Av alla de bostäder som förmedlades till sökande med mindre än ett års kötid var majoriteten korridorsrum. Bland de sökande som fick boende med 1-2 års kötid var det fler som tecknade kontrakt för en egen lägenhet. Möjligheten för att få en egen lägenhet ökar med andra ord i takt med att kötiden blir längre.

Enklast att få boende under våren

Även om flest studentbostäder förmedlas inför terminsstart är det även då söktrycket och efterfrågan är som högst. Sett till Bostadsförmedlingens statistik de senaste åren är det enklast att få en bostad under våren, framförallt under perioden februari-april.

- Under de senaste åren har vi återkommande hamnat i en period under våren då vi behövt ompublicera studentbostäder på grund av sökbrist. Med andra ord stämmer inte bilden av att det är en hopplös situation. Tipset till alla som söker studentboende är att försöka vara ute i god tid, bo ett tag i ett korridorsrum eller i ett boende med korttidskontrakt för att på sikt kunna få en egen lägenhet, säger Mona Lindén, vd på Uppsala Bostadsförmedling.

Kötiderna

Den genomsnittliga kötiden för att få en studentbostad sjönk från 3,1 år till 2,8 år mellan 2019 och 2020. Även för 2021 ligger den genomsnittliga kötiden hittills på 2,8 år. När det kommer till studentbostäder kan den genomsnittliga kötiden alltjämt bli missvisande. Detta eftersom studenter som får en bostad behåller sin kötid.

- Vi vill att studenterna ska kunna få en vanlig bostad efter sina studier. Vi ser även positivt på att studenterna får möjlighet att göra en bostadskarriär under studietiden. Eftersom kötiden inte nollställs när de får en bostad är det svårt att säga om den genomsnittliga kötiden faktiskt visar på hur lång tid det tar att få sitt första boende, eller kanske rentutav sitt andra eller tredje, säger Mona Lindén.

Uppsala Bostadsförmedling samarbetar med 41 hyresvärdar varav tre förvaltar studentbostäder: Uppsalahem studentstaden, Rikshem och Svenska Studenthus. Utöver bostäderna som är öronmärkta för studenter förmedlar Bostadsförmedlingen bland annat även ungdomsbostäder för personer mellan 18-28 år.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin