Studera > utlandsstudier

Därför ska du åka på volontärresa!

Afrika är ett populärt resmål för volontärarbetare

Ressugen? Vill du ut och ta med dig massor av olika upplevelser hem. En volontärresa kan bli ditt livs äventyr, antingen med fokus på bara en sådan resa eller i en kombo med till exempel en backpackingtrip.

Av: Redaktionen
Lästid: 3 minuter
26 Maj 2017

Det finns hur många olika varianter som helst och många som förmedlar denna typ av resor. Volontärresor kan innebära att utmana sig själv både fysiskt och psykiskt. Du som vill uppleva detta behöver vara förberedd och intresserad av att lära känna en ny kultur på ett nära vis.

Varför ska jag åka på volontärresa?

Den första frågan du bör ställa dig när du börjar planera en volontärresa är varför du vill göra detta? Det är viktigt att inse att det inte är en semesterresa utan ett jobb och att du förväntas arbeta varje dag (oftast inte helger) och vara engagerad i det du gör. I utbyte får du många fantastiska erfarenheter, nya vänner och en skön känsla av att ha gjort något extra bra på din resa. Studerar du på gymnasiet, högskolan eller läser en KY - utbildning? Prata med din lärare om möjligheten att lägga en del av ditt skolarbete, uppsatsskrivande eller praktik på just en volontärresa.

Hur lång eller kort tid kan jag volontärresa?

De flesta volontärresor sträcker sig från 1 upp till ca 30 veckor, men ska du arbeta med barn så krävs ofta minst att du stannar 4 veckor då det är känslomässigt jobbigt för barnen att behöva byta volontär ofta. Man rekommenderar till och med att du stannar i 6–8 veckor om du ska jobba med barn. Vill du volontärarbeta med djur och natur eller i miljöprojekt går det bra med en kortare vistelse. Tänk på att den första veckan på din volontärresa alltid innehåller någon form av introduktion vilket innebär att några dagar försvinner från själva projektet.

Varför ska jag betala för att åka på volontärresa?

En av de vanligaste frågorna researrangörerna får från personer som vill resa på volontärarbete är varför kostar det pengar. Ett enkelt svar kan vara vem ska annars betala? Så här är det: Du åker ju trots allt iväg på din semester och arbetar ideellt och får dessutom betala för det. Men det är viktigt att komma ihåg att du inte betalar för att jobba – du betalar för kostnaderna runtomkring.

Kostnaderna på volontärresor täcker

  • Boende
  • Mat
  • Möjlighet att nå en kontaktperson och vid behov få hjälp 24 timmar om dygnet
  • Introduktion till projektet.
  • Transporter till projektet från flygplatsen och transporter mellan boende och projekt.
  • Donation till projektet.
  • Tillgång till ett kvalitetssäkrat och behovsprövat volontärprojekt och kostnader för att lokalisera och driva dessa projekt.

Vad ingår i volontärresan?

Boende ingår alltid. Räkna med att det är enkelt boende. På vissa projekt kan du välja om du vill bo hos en familj (homestay) eller på ett vandrarhem eller liknande boende med andra volontärer. Ibland finns möjligheten att betala för att få bo i ett privat rum.

Mat ingår oftast. I många fall ingår tre måltider och ibland endast vissa måltider. Tänk på att det är lokal mat. Transporter mellan boende och project ingåt oftast (kan finnas undantag). I Asien och Afrika ingår ofta även transfer från flygplatsen till projektet

Eftersom projeken skiljer sig åt mellan länderna så är det viktigt att du frågar din reseexpert om detaljerna för just ditt val av volontärarbete.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla