bic
Studera > studieval

Den bästa kommunen att plugga i!

.
Av: Redaktionen
Lästid: 3 minuter
13 Nov 2018

Orust - Sveriges andra bästa skolkommun

När du för första gången flyttar från din hemstad och träffar nya vänner kommer du att märka att er skolgång alltid inte varit så lika. Det kan handla om att en kompis, som är mycket sämre på engelska än dig fick MVG, medan du bara fick VG. Detta kanske man kan skylla på olika lärare, så klart. Men det finns flera anledningar till varför skolor skiljer sig åt, inte bara i betyg utan också i trivsel.

Lärarförbundets ranking “Bästa skolkommun” har genomförts sin 17:e rankning där de undersöker vilken svensk skolkommun som lyckas bäst på flera olika punkter, här är några av de:

  • Resurser till undervisningen.
  • Utbildade lärare.
  • Lärarlöner.
  • Betygsresultat, genomsnittligt meritvärde i åk 9.
  • Betygsresultat i åk 9 i förhållande till förutsättningarna, Likvärdighetsindex.
  • Andel elever som är godkända i alla ämnen i åk 9.
  • Andel elever godkända i alla ämnen i förhållande till Likvärdighetsindex.
  • Andel elever som fullföljer gymnasieutbildningen inom 3 år.
  • Andel elever som uppnår grundläggande behörighet för högskolestudier.

Och vinnaren är…Vellinge i Skåne!

Men en kommun har gjort raketkarriär. Från att ha börjat på 46:e plats har Orust kommun i Västra Götland lyckats knipa silvermedaljen för andra året i rad.

Orust är egentligen en ö. Med havet som granne och klippväggar som avsats när vattentemperaturen tillåter är Orust inte bara en semesterö, utan också en boplats för öns 15 000 fasta invånare. Orust kommun hör till de knappa 10 % av svenska kommuner som satsar allra mest på just utbildning. Detta syns tydligt i hur de lyckats hamna topp 10 på lärarförbundets lista över bästa skolkommuner.

Kommuner har en otroligt viktig roll i skolans utveckling. I en intervju i TV4s Nyhetsmorgon pekar Orust kommuns skolchef Henrik Lindh på att kommuner ger förutsättningar för skolan att vara bra. Men detta innebär inte bara att just pengar ska satsas på skolan. Även samarbetet mellan kommunen och skolorna måste fungera. 2 av 3 föräldrar kan nämligen tänka sig flytta till en annan kommun för att barn ska få tillgång till bättre skola.

Undrar du hur bra din kommun är på att satsa pengar på skolan?Lärarförbundet.se kan du hitta och jämföra din kommun. Bor du i t.ex. Fagersta kommun? Då kan jag tyvärr meddela att Fagersta är den kommun i Sverige som hamnade längst ner över Sveriges kommuner på Lärarförbundets lista.

Men inte allt kan vara perfekt - så klart. Orust Kommun vill peka på att de helt och hållet inte lyckats med ett av målen, nämligen att varenda elev ska kunna gå ut med godkända betyg i alla ämnen. Därför sker samarbetet Hitta Drivet mellan kommunen och Högskolan Väst som bygger på studiemotivation och att hitta grundorsaken till varför manliga elever inte har lika lätt att få bra betyg.

Gymnasiestudier i Orust kommun

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla