cady
Studera > studentliv

Det där med ekonomi och studiebidrag

.
Av: Redaktionen
Lästid: 4 minuter
24 Okt 2017

Budgetera – kanske inte låter så jättekul men som student rekommenderas det starkt. En välplanerad budget kan vara det som räddar dig när något oförutsett händer, vare sig det är att köpa en ny telefon, laga något som gått sönder eller bara en budget för att göra något kul för.

För att bäst klara av utgifter och övriga kostnader är det bästa tipset att börja med en budget. Antingen för en månad i taget eller för ett par framåt. Skriv ned dina fasta inkomster och utgifter som hyra, hygienartiklar, el, mat, mobiltelefon och kanske ett internetabonnemang. Vi går igenom vad du behöver veta som student när det kommer till just ekonomi och studiemedel.

Skattefritt belopp

Du som skolungdom och studerande kan tjäna upp till ett visst belopp per år utan att alls behöva betala skatt. Beloppet varierar lite från år till år. Om du inte kommer upp till det aktuella beloppet kan du fylla i ett intyg och lämna det direkt till din arbetsgivare, helst innan du börjar jobba. Du behöver alltså inte lämna någon uppgift till Skatteverket. Om du tjänar mindre än 18 951 kr under 2017 behöver du inte betala någon skatt.Tjänar du 18 951 kr eller mer under 2017 beskattas hela inkomsten.

Blanketten hittar du på www.skatteverket.se, och den heter. Jämkning för skolungdom och studerande (ändring av preliminär A-skatt) SKV 4301

Om du arbetar samtidigt som du studerar finns det en gräns för hur mycket du får tjäna innan studiestödet från Centrala Studiestödsnämnden, CSN, minskar. Det högsta beloppet du får tjäna varje halvår kallas för fribelopp. Tjänar du mer än fribeloppet blir studiestödet lägre.

Hur söker jag studiemedel?

Innan du börjar fylla i din ansökan är det några saker som du behöver ta reda på och fundera över. Här kan du se vad du behöver göra innan du ansöker och vad du ska tänka på när du fått ditt beslut.

Före ansökan:

Innan du ansöker är det bra att göra detta:

• Skaffa ett mobilt bank-id eller en annan e-legitimation.

• Ta reda på om dina studier ger rätt till studiemedel.

• Ta reda på vilken studietid du har. Kontrollera med din skola om du är osäker.

• Tänk igenom vilka inkomster du beräknar att ha under dina studier.

• Fundera över hur mycket du behöver låna, så att du inte lånar mer än du behöver.

När du ansöker:

• Gör din ansökan på en dator. Det fungerar inte lika bra på en surfplatta eller mobil.

• Logga in med e-legitimation, då kan du få ditt beslut snabbare.

• Sök för så lång tid som möjligt. Du kan exempelvis söka för både höst- och vårterminen samt sommarperioden i samma ansökan.

När söker du?

Du kan söka studiemedel när som helst under året. Men tänk på att du bara kan få studiemedel för fyra veckor bakåt i tiden, räknat från veckan innan din ansökan kom in till CSN. Du kan söka studiemedel även om du ännu inte vet om du blivit antagen till den utbildning du sökt. Om du ska läsa flera terminer är det bra om du söker för hela läsåret. Som längst kan du söka för ett år i taget.

Efter ansökan

Läs igenom ditt beslut om studiemedel och kontrollera att alla uppgifter stämmer. Om uppgifterna inte stämmer, ska du direkt meddela det till CSN.

Meddela ditt konto till Swedbank

Det är Swedbank som sköter utbetalningarna från CSN.

På Swedbanks webbplats kan du meddela vilken bank och vilket konto du vill ha pengarna insatta på.

Lämna studieförsäkran

För att du ska få dina pengar, måste du skicka in en studieförsäkran. När du skriver under din studieförsäkran intygar du att du ska läsa så som det står i beslutet.

Utbetalningsdagar

Utbetalningarna av studiemedel sker i förskott. Den första utbetal- ningen för terminen får du i samband med att du börjar studera. De följande utbetalningarna får du den 25 varje månad. Om det är en helgdag får du pengarna sista vardagen före. I Mina sidor kan du se dina planerade utbetalningar.

Meddela CSN om något ändras

Om du ändrar något i dina studier ska du direkt meddela det till CSN. Det kan exempelvis vara att du avbryter dina studier eller att du inte börjar på en kurs. Du meddelar enkelt dina ändringar i Mina sidor.

Studenternas bästa spartips:

  1. Ta med en egen matlåda
  2. Spara om du jobbar extra
  3. Köp begagnad kurslitteratur eller låna
  4. Köp inget på kredit eller avbetalning
  5. Gör en budget
  6. Dela bostad
  7. Kolla upp om du har rätt till bostadsbidrag på www.forsakringskassan.se 8. Sök stipendier
  8. Jämför priser på till exempel försäkringar, el och telefon
  9. Sälj saker du inte behöver till exempel via Blocket, Sellpy eller din stads köp & säljs Facebookgrupp.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla