cady
Sponsrad

Ditt konstnärliga fördjupningsår väntar

Konstnärligt fördjupningsår
Av: Österlenskolan för konst och design
Lästid: 3 minuter
25 Maj 2023

Om du är någon med en konstnärlig bakgrund som söker att fördjupa ditt uttryck eller om du vill bygga vidare på ditt eget konstnärliga arbete, har vi en utbildning här som kommer att gynna ditt engagemang och sätta eld på din kreativitet.

Konstnärligt fördjupningsår

Utbildningen är 1-årig, och vänder sig till dig som redan har någon form av konstnärlig studiebakgrund, eller som vill fördjupa det egna uttrycket på väg mellan en kandidat och en master inom relaterade fält. Du kan också ha en identifierar praktik som du vill vidareutveckla. Gemensamt är en stark motivation.

Utbildningens syfte är att ge dig förutsättningar att utveckla dina konstnärliga uttryck oavsett inriktning, och fördjupat utforska och identifiera dina egna konstnärliga frågeställningar och processer.

ÖKD är en viktig steppingstone för dig som vill studera vidare till ett konst och formrelaterat yrke på nationell eller internationell högskolenivå. Det gäller även dig som vill reorientera en angränsande kandidatutbildning för vidare masterstudier. Alternativt för att boosta en egen praktik då livslångt lärande är en viktig princip.

Upplägg

Vi fokuserar på gränsöverskridande arbetssätt och samtidsfrågor i konst och design. Konstteori ingår och förankrar arbetet i dess kontext. Utbildningen är organiserad i temaperioder som fördjupar olika metoder och uttryck samt egna undersökningar som alla avslutas med gemensamma presentationer och samtal. Här växer din förmåga att också formulera dig verbalt.

Under perioder av egna undersökningar, utvecklas ditt arbete tillsammans med individuellt utvalda yrkesverksamma mentorer som passar just ditt fokus. Motivation, längtan och nyfikenhet gör att du med hjälp av dem kan omvandla dina frågeställningar och undersökningar till gestaltningar som får dig att växa som avsändare. Du kan använda skolans galleri för en separatutställning (se under rubriken Gallerø). Läsåret avslutas i ett längre examensprojekt som sammanfattar din praktik med examinationer och examensutställning på Galleri 21 i Malmö.

Till temaperiodernas workshopar engageras varje år nya konstnärer eller formgivare vars egen praktik relaterar till innehållet, vilket gör att du får en förstärkt känsla för fältet, dess komplexitet och möjligheter. Temaperioderna delas in i Plats och mytologi i fyra dimensioner, Konst och form i brytningstid. Immersivt berättande, Praktik i samexistens och Natur, arkitektur, skulptur i kontext. Varje temaperiod har underteman som knyter an till olika frågeställningar, discipliner, metoder och materialitet.

Vi har flera samarbeten på schemat med kända kulturinstitutioner i området där du får ställa ut och testa yrkesrollen. Här utvecklas relationer med den professionella verkligheten som vi ingår i och dina nätverk in i denna värld förstärks på ett unikt sätt.

Workshops och föreläsningsserier i projektmetodik, idégestaltning, portfolio, artist statement och professionell organisering och finansiering ingår också. Och tid och mentorstöd att arbeta med ansökningar till högskolorna om du vill.

ÖKD är är en förberedande Konst- och Kulturutbildning inom Yrkeshögskolan.

Efteråt

Du som använder den här utbildningen optimalt har mycket goda förutsättningar att komma in på alla Sveriges, Nordens och Europas konst och formhögskolor, vi har även studenter som pluggat vidare i USA och på Nya Zeeland.

Andra utvecklar sina egna verksamheter.

Ansökan är nu öppen!

Du ansöker HÄR senaste 31 maj 2023.

Startdatum: 28 augusti 2023

Utbildningen är på heltid och tar endast emot 25 elever

Läs mer och ansök här

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla