Studera > studieval

En sommar utan varken studiemedel eller sommarjobb?

Inge studiemedel eller sommarjobb?
Av: Jonnah Friberg
Lästid: 3 minuter
3 Jun 2022

Somrarna mellan studieterminerna kan vara jobbiga för många då man inte får studiemedel juni-juli. Studenter förväntas spara pengar från sina studiemedel eller att sommarjobba. Men alla har inte möjlighet att spara från den lilla summa pengar som de får från CSN och alla får inte sommarjobb. Så hur gör du då?

Utan studiemedel och sommarjobb?

Bostadsbidrag

Kolla upp om du har rätt till bostadsbidrag. På försäkringskassans hemsida kan du söka bostadsbidrag. Beroende på hur du bor, hur gammal du är, hur många ni är i hushållet och om du arbetat tidigare så kan du ha rätt till bostadsbidrag. Du har rätt till bostadsbidrag oavsett om du bor i första hand, andra hand eller äger din bostad. Du kan testa direkt i Kassakollen för att se om, och hur mycket, du i så fall har rätt till.

Skatteåterbäring

Om du arbetade förra året så har du kanske skatteåterbäring på väg som du kan leva på under sommaren. I år börjar skatteverket att betala ut skattepengarna runt 10 juni (redan i april till vissa som inte hade något att ändra i sin deklaration).

A-kassa

Vissa studenter som tidigare har arbetat har rätt till A-kassa under sommaren.
 Men det är i dagsläget väldigt få studenter som lyckas få det. Men har du tidigare arbetat så är det värt ett försök!

Låna pengar

Vissa nationer/kåren på universitet/högskolor erbjuder mindre lån som kan underlätta under sommaren. Kolla upp vad som erbjuds på din skola.

Socialbidrag

En sista utväg är att söka socialbidrag. Antal sökande till socialbidrag ökar rejält under varje sommar, och vet du med dig nu att du behöver söka socialbidrag för att ha råd med mat så är det dags att göra det NU, då handläggningstiden kan vara lång. Du söker via din kommuns hemsida.

När du söker socialbidrag så är det viktigt att kunna visa att du aktivt försökt att få ett sommarjobb hela våren. Det är också viktigt att du skriver in dig på arbetsförmedlingen dagen efter att skolan slutat för terminen.

Sluta inte söka sommarjobb!

Det kan fortfarande dyka upp jobb med kort varsel! Se till att hålla koll i Facebookgrupper, på LinkedIn och prata med vänner och familj. Saker kan alltid hända på arbeten som gör att de behöver ha in någon med kort varsel.

Mellan studiemedel och lön?

Har du sommarjobb, men står mellan två inkomster i juni (eftersom CSN betalar ut i förskott och arbeten oftast betalar ut i efterskott): fråga din arbetsgivare om du kan få ett förskott på din lön! Det är inget ovanligt att sommarjobbare får förskott på sin lön.

På Utbildningssidan kan du nu även hitta studentjobb!

Läs även: 8 saker att tänka på när du sommarjobbar

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla