cady
Studera > studieval

Festa utan alkohol i plugget - hur gör man?

Unsplash
Av: Felicia
Lästid: 3 minuter
5 Jun 2019

Att alkohol tar upp en stor del av många studenters liv är ingen ovanlighet. Studentlivet präglas nämligen av alla dessa olika sammankomster; som nationer, sittningar, studentkårer och pubar där alkohol kan påstås ha en central roll. Men hur gör du om du inte vill dricka eller inte vill dricka så mycket under din studietid?

Grupptrycket

Att tacka nej till alkohol kan förknippas med att känsla av utanförskap. Enligt en studentundersökning från IQ svarade var fjärde student att de trodde att att det var svårare att passa in i studentlivet om man inte drack. Däremot uppgav 32 % att de inte ansåg det svårt att avstå från att dricka i sociala sammanhang.

Alkohol + studier = ångest?

Än idag vet inte forskare exakt vad i alkoholen som gör oss bakfulla. Att vi mår illa beror till stor del på de restprodukter som bildas när levern förbränner alkohol. Eftersom alkohol är vattenlösligt tar det däremot sig in i varenda cell i vår kropp och påverkar oss alltså från topp till knopp, speciellt hjärnan. Vad de flesta av oss kan skriva under på är den negativa “dagen-efter-effekten” alkohol har på vårt psykiska och fysiska mående.

Alkohol påverkar vår sömn genom att rubba olika mekanismer som hjälper oss gå in i det djupa sömnstadiet = sämre sömn.

Alkohol försämrar vårt blodtryck = sämre fokus och en tröttare hjärna.

Alkohol påverkar de vita blodkropparna negativt = större risk att drabbas av infektioner.

Så förbereder du dig och dina vänner

IQ har gett ut en handbok med guidelines över hur du lyckas med alkoholfria tillställningar - kolla igenom tipsen och se om det är något du och dina vänner kan testa på. Ett annat tips är att se till att göra icke-alkohol-relaterade aktiviteter med dina nyfunna vänner och på så vis inte bygga en vänskap på att ni bara ses när alkohol är inblandat. Alla universitet/högskolor men även många nationer och studentkårer har alkoholpolicys. Lunds Universitet har 5 tips till dig som oroar dig över att dricka för mycket, men även till dig som behöver tips på hur du lättare avstår från alkohol:

1. Planera din festkväll

Hur mycket planerar du på att dricka? Genom att planera behöver du heller inte köpa för mycket alkohol och på så vis spendera för mycket pengar eller dricka överdrivet mycket.

2. Ta bara med kontanter

Alla nationer eller studentklubbar tar emot kontanter. Att kunna betala med kontanter kan även ge dig en fördel i kön eftersom det inte alltid finns tillräckligt med kort*automater. Men det allra bästa med kontanter är att du håller koll på hur mycket du dricker och kan sätta ett tak på hur mycket du vill handla för.

3. Vatten

Ingen har någonsin ångrat ett glas vatten.

4. Kom överens med dina vänner - inget hets

Prata i gruppen, eller med enskilda i din närvaro om alkoholkonsumtion. Kom överens om att inte hetsa varandra att dricka oavsett hur kul situationen är i stunden. Undvik att köpa rundor, alla tål inte lika mycket alkohol.

5. Dryck med lägre alkoholhalt

Är du på längre sociala evenemang kan du istället välja drycker med lägre alkoholhalt.


Om du behöver stöd

Alkohollinjen

Alkohollinjen är till för dig som funderar över dina eller någon annans alkoholvanor. Här får du prata med utbildade rådgivare, helt gratis och anonymt.

Tel. 020-844 448

Alkoholhjälpen

För dig som vill läsa och diskutera frågor kring förändrade alkoholvanor med andra användare och rådgivare finns alkoholhjälpen.

https://alkoholhjalpen.se/

BRIS

För dig under 18 år finns Bris. Här kan du ringa (116 111), mejla eller chatta med en Bris-kurator, gratis och anonymt. Du kan också prata med andra ungdomar i forum.

https://www.bris.se/for-barn-och-unga/just-nu/

Alkoholprofilen

Alla människor är olika. Även när det gäller alkohol. Svara på 14 enkla frågor så får du ett hum om hur du ligger till med dina alkoholvanor.

http://alkoholprofilen.se/

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla