Studera > studentliv

Fördelar samt nackdelar med att bo i en studentstad eller storstad

Unsplash

Jag har tre år på Södertörns Högskola i Stockholm i bagaget där jag studerade Medievetenskap. Sedan tog jag ett år i London som är ännu större och efter det flyttade jag till lilla Uppsala. Det var en rätt fet omställning för mig som alltid bott i en större stad, om vi bortser från mina tre månader i Linköping som inte räknas.

Av: Amanda Berglund
Lästid: 4 minuter
10 Mar 2014

Mindre stad, mindre anonym - Att plugga i en liten stad

I London kände jag nästan direkt att det var “min” stad och “min” grej jag gjorde, vilket gjorde det lätt att själv sticka ut på krogen och lära känna människor. Det var även lite av en överlevnadsstrategi då jag inte kände en käft i början. I Stockholm rör jag mig hur jag vill då jag är uppväxt där, men här i Uppsala har det varit lite annorlunda. Mindre stad, mindre anonym.

Dock, så här två månader senare känner jag mig hemma. Jag blev igår dissad av en jag skulle träffa och kunde ringa en annan som satt på Blåsenhus tre minuter bort. Jag gillar att kunna gå hem efter en kväll ute och ha nära till bibliotek, skog och gym. Jag har inte ens behövt skaffa cykel än! Dessutom ligger Uppsala väldigt nära Stockholm så det är busenkelt att åka hem en helg och hälsa på.

Att plugga i en storstad

Under mina tre år vid Södertörn, bodde jag ungefär 1,5 timme från Flemingsberg – i kära Fisksätra i Nacka – med det enda som fanns i närheten var ett apotek och en ICA. Jag var tvungen att åka saltsjöbanan, tunnelbana och pendel för att kunna komma till skolan och under vinterhalvåret var inte detta det roligaste. Dessutom var de allra flesta i min klass från Stockholm och hade redan sina liv, jobb och familjer här och hade inte något direkt behov av att lära känna några nya vänner. Det var lite som att gå till jobbet och mina kurskamrater var mina kollegor. Studentkåren bestod av ett litet gäng och en gång i månaden kom det en medlem därifrån för att haffa en av oss att komma på mötet. Vi hade ett system att lotta fram den som fick gå på mötet. Engagemanget var inte lika stort, och med det menar jag inte att människorna jag studerade med var några latmaskar, tvärtom. Men det behövdes inte då vi hade vårt eget på sidan.

Att plugga i en studentstad

I en studentstad lever man i ett hav av studenter med olika evenemang och ständiga upptåg och man sveps lätt med och utvecklar relationer utan att man ens fattar hur. Det är en stor skillnad från storstadslivet. Engagemanget lyser upp staden och möjligheterna är oändliga.

Studentpuben vill jag inte ens gå in på. Ett litet sketet rum bakom matsalen med tre soffor och ett biljardbord. Jag tror jag hängde där en gång av mina tre år där; om man bortser från alla gånger jag ätit lunch och pluggat där. När jag satt där med mina böcker fick jag gå till bibblan när puben öppnade.

Själva universitetet var dock väldigt vackert med fina lokaler och jag tänker ofta tillbaka och saknar det. Speciellt biblioteket med sin tysta avdelning och orange fåtöljer. Jag ser många orange fåtöljer även i Uppsala, undrar om den färgen bevisat stimulerar hjärnan..?

Fast även om staden Stockholm är större så är Uppsalas universitet gigantiskt jämfört med Södertörn med sina nio fakulteter och sin fantastiska historia som går bakåt ända till 1477. Med tretton studentnationer, fyra kårer och sjuttioelva bibliotek och fik finns det utrymme för alla att leva ett rikt studentliv. Uppsala är säkerligen inte ensam om att ha blivit en riktig studentstad med mer fokus på just det livet. I större städer riktas studentlivet till institutionen och försvinner bortom högskolans gränser. Vad bör man då välja? Självklart spelar det avgörande roll vad det är man vill plugga, vad som ligger närmst och var man kan finna bostad.

Utöver det måste jag nog medge att jag föredrar studentstaden bättre. Sen kanske jag inte skulle trivts lika bra om jag satt fast i Piteå. Jag måste erkänna att det spelar stor roll att jag har Stockholm så nära. Att studera där var givande på ett sätt, men innan jag kom till Uppsala visste jag inte ens vad en nation var, jag hade aldrig varit inbiten student och under mina 5,5 år vid skolbänken – efter gymnasiet – vill jag i alla fall spendera ett par av dem i en riktig studentstad.

Det som kan vara utmanande med att bo här är just att det är så nära till allting och att vinet är så billigt… Flexibel tid kan göra bakslag ibland och man kanske ligger bakis en tisdag när man egentligen borde läsa på till en tenta. Jag tror att detta kommer allteftersom. Nu har jag spenderat ett par månader med att komma in i staden och göra det till “mitt” Uppsala.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla