Sponsrad

Fordonstekniker - en utbildning som motsvarar vad verkligheten behöver

Yrkesakademin
Av: Yrkesakademin
Lästid: 3 minuter
21 Jun 2018

En yrkeshögskoleutbildning är ett svar på en hög efterfråga på kompetens inom olika branschområden och är därför alltid uppdaterad med den senaste kunskapen och arbetsmöjligheterna. YH-utbildningen tekniker tunga fordon och maskiner är för dig som är ute efter en stabil och spännande framtid.

Inom många branscher råder det brist på kompetens och enligt Småföretagsbarometern har 7 av 10 företag inom byggsektorn tvingats att tacka nej till arbete under de senaste 12 månaderna. Att läsa en yrkesutbildning innebär att du får den senaste kompetensen för att kunna landa på ett jobb direkt efter examen.

Ronald Kröger är en av representanterna i ledningsgruppen för utbildningen tekniker tunga fordon och maskiner som läses på distans.

Ronald har arbetat som produktsupportchef på Swecon i 3,5 år. Som representant har han stor insikt i det behov som existerar ute hos företag idag, och vad som krävs av nyutexaminerade från utbildningen.

Hur kommer det sig att Swecon medverkar i ledningsgruppen?

Swecon har ett ständigt behov att rekrytera servicetekniker och annan personal med teknisk kompetens så därför vill vi också vara med och påverka utbildningens innehåll så att det motsvarar vad verkligheten behöver. Vi vill också vara med och erbjuda bra praktikplatser på våra anläggningar.

Vi finns idag på 34 platser från Staffanstorp i Skåne och ända upp till Kiruna vilket passar bra eftersom det är en distansutbildning och eleverna är utspridda.

Hur stor är konkurrensen om jobb?

Efterfrågan är stor idag och den kommer att öka. Vill man vara säker på att få ett jobb efter genomförd utbildning så är det ett bra val. När det gäller Swecon så har vi ett stort antal lediga tjänster där det i princip går att få anställning omgående med rätt kompetens.

Varför har behovet ökat?

Vi är i ett generationsskifte där många äldre trotjänare går i pension samt att många unga idag inte riktigt förstår vad yrket innebär och därför väljer annat. Idag finns det också så mycket mer att välja på när det gäller yrkesroller och utbildningar.

Vad är det bästa med att jobba i fordonsbranschen?

Det är en spännande bransch i ständig utveckling och i rådande högkonjunktur kommer det att finnas gott om jobb under en lång tid framåt. Det är också en bransch där man snabbt ser resultatet efter genomfört arbete.

Varför är just tekniker ett så roligt yrke?

Swecon har idag 250 servicetekniker och det jag ofta hör från dem är att de trivs med känslan när de har hjälpt en kund med en stillastående och ej fungerande maskin.

Som servicetekniker har du din egen servicebuss som både är en rullande verkstad och ett verkstadskontor. Du tar hand om kunderna och beställer reservdelar och bokar uppdrag.

swecon_servicetekniker

Som ledningsgruppsrepresentant, hur arbetar ni och påverkar utbildningens innehåll

Målet med arbetet är att finslipa på utbildningens innehåll så att eleverna ska vara anställningsbara direkt när det slutar utbildningen. Ledningsgruppen består av en rad olika företag som är med och påverkar och förbättrar innehåll och tidfördelning.

Hur ser framtiden ut i fordonsbranschen?

Vi går mot en spännande framtid där den tekniska utvecklingen accelererar i branschen för anläggningsmaskiner. Det vi ser komma är hybridmaskiner,  elektrifiering och på lite sikt autonoma maskiner som kör själva. Det innebär också lite av ett teknikskifte för en servicetekniker som får jobba mer med elteknik och mindre med förbränningsmotorer i framtiden, men det är en övergång som inte händer över en natt.

Vad vill du säga till de som funderar på att utbilda sig till denna yrkesroll?

Vill man vara säker på att få en anställning med utvecklingsmöjligheter efter genomförd utbildning så är det här ett mycket bra val.

Läs mer om utbildningen tekniker tunga fordon och maskiner hos Yrkesakademin.

Nu kanske du är intresserad av att hitta utbildningar och kurser inom tekniker tunga maskiner och fordon?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla