Cady
Sponsrad

Fritidsledare - en utbildning som ger jobb

Birka Folkhögskola - Fritidsledare
Av: Birka Folkhögskola
Lästid: 3 minuter
14 Dec 2020

Enligt Fritidsledarskolorna får 95% av de som utexamineras från landets Fritidsledarlinjer arbete efter avslutad utbildning. De flesta jobbar på skolor. På Birka folkhögskola, strax utanför Östersund i Jämtland, går Fritidsledarutbildningen som nätbaserad distans. Teori varvas med praktiska övningar och ett målmedvetet arbete att skapa sammanhållning i klassen, trots den fysiska distansen.

Med utsikt över sjö och fjäll ligger Birka Folkhögskola där Fritidsledarutbildningen funnits i över 40 år. Sedan 2012 erbjuds utbildningen som nätbaserad distans, även på helfart, vilket är unikt i Sverige. Det finns ett stort behov av att kunna kombinera utbildning och arbete, och det finns ett stort antal outbildade som arbetar inom fritidssektorn som vill utbilda sig. Upplägget med nätbaserad distans varvat med platsträffar gör att det är lätt för många att arbeta vid sidan om studierna.

- Fritidsledaryrket och fritidssektorn är framtidsyrken. Vi vet att alla som går ut vår utbildning får jobb och att de oftast trivs bra med sina jobb, säger Maria Holmgren, lärare på Fritidsledarlinjen.

Maria & Johan

(Maria & Johan)

Tack vare att utbildningen går som nätbaserad distans så kommer de studerande från stora delar av Sverige.

- Jag trivs bra på utbildningen. Vi har en bra sammanhållning i klassen. Vi gjorde mycket lekar och övningar direkt från början för att lära känna varandra fort, säger Peter Molén från Gävle som går andra året på utbildningen. Jag är en aktiv person som tränar mycket och brinner för ungdomar, det här är bästa utbildningen för mig!

Lektioner på distans varvas med självständiga studier. Nio gånger per läsår träffas alla som går Fritidsledarutbildningen under en vecka på skolan. Det är intensiva veckor då gruppövningar och aktiviteter varvas med mer teoretiska uppgifter som redovisningar. De studenter som vill, har möjlighet att bo på skolans internat under platsträffarna och delta i skolans övriga aktiviteter som kulturmöten och kvällsaktiviteter för alla som bor på internatet.

Vi arbetar hårt med att få till både folkhögskola och idén om att varva praktiska moment med det teoretiska som hela Fritidsledarutbildningen bygger på, säger Maria Holmgren.

Under platsträffarna brukar de studerande få prova på allt från att åka skateboard och skidor till att laga mat över öppen eld och fälla träd i skogen. Platsträffarna är uppskattade av både lärare och studerande då dessa ger chansen att umgås, skapa sammanhållning och inte minst öva på alla praktiska moment.

(Peter till vänster och Johan till höger)

De fysiska träffarna är bäst, det är de man ser framemot och längtar till. Att få träffa alla, vara mer närvarande och göra aktiviteter ihop. Man bygger nåt tillsammans, säger Peter Molén.

Det är även i stor utsträckning under platsträffarna på Birka Folkhögskola som de studerande får öva på de andra grundstenarna i utbildningen, utomhuspedagogik och ledarskap.

Gruppövningar, grupparbeten och utomhuspedagogiken tränar vi mycket här på plats. När de studerande är här är de extra taggade, när de varit ifrån varandra i fyra veckor, säger Johan Brånäs, lärare på Fritidsledarlinjen och fortsätter: Det bästa med att arbeta som lärare på Fritidsledarlinjen är att se hur de studerande växer som människor under de två år de går hos oss. Det är viktigt att i ditt ledarskap hitta hur du själv är.

Läs mer om utbildningen här.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla