bic
Studera > studieval

Gymnasievalet - Checklista

Gymnasievalet 2021

Med lite förarbete kan du öka chanserna för att ditt gymnasieval ska bli så rätt och lätt som möjligt. Här har vi punktat några saker som kan vara bra att tänka på inför ditt val av gymnasieprogram.

Ta reda på fakta

Ställ frågor och jämför olika alternativ. Ta den lilla tid det faktiskt tar att skriva ned vad som är viktigt för just dig och jämför med vad olika skolor och program erbjuder. Kanske vill du kunna läsa ett visst språk? Kunna hålla på med en speciell idrott? Eller arbeta enligt ett visst arbetssätt? Skjut inte upp gymnasievalet till sista sekunden, utan ge dig själv god tid att ta reda på mer om olika alternativ.

Utbildningens innehåll

Om du väljer en utbildning du verkligen är intresserad av är chansen större att det går bra. När du gör ditt val, titta noga på utbildningens innehåll och se till att du får med dig det du behöver ut i arbetslivet och inför vidare studier.

Studier

Planerar du att läsa vidare efter gymnasieskolan? Kontrollera vilken behörighet du kan komma att behöva och jämför med vad du läser på de olika gymnasieprogrammen och vilka kurser gymnasieskolan erbjuder att välja mellan. Du kan söka bland utbildningar du kan gå efter gymnasieskolan på Utbildningssidan.se där du kan söka utbildningar för vuxna. Där ser du även vilken behörighet du behöver för att gå utbildningen.

Arbete

Alla utbildningar ska så klart leda fram till ett jobb så småningom. På Arbetsförmedlingens webbplats finns information som beskriver olika yrken och även prognoser över framtidsutsikter för olika yrken. Framtidsutsikter för olika yrken innebär hur lätt det är att få jobb inom ett yrke på kort och lång sikt. Tänk på att en prognos alltid är en gissning men att det ändå kan vara bra att veta hur prognosen ser ut när du ska göra ditt gymnasieval och väljer mellan olika program och yrken.

Läs mer:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla