Sponsrad

Happis Arts & Crafts: Ny mångsidig konst- och hantverksutbildning

Sverigefinska Folkhögskolan
Av: Sverigefinska Folkhögskolan
Lästid: 3 minuter
10 Maj 2023

Happis Arts & Crafts är en helt ny konst- och hantverksutbildning på Sverigefinska folkhögskolan i Haparanda.

Utbildningen har tagits fram och utvecklats av de uppmärksammade konstnärerna Hans Isaksson och Gustaf Nodenskiöld i samarbete med en grupp konstnärer, curators och konstvetare. Målet med Happis Arts & Crafts är att ge dig en bred och gedigen grund inom flera olika konstformer: du kommer att få lära dig, jobba med, och fördjupa dig inom ämnen såsom måleri, skulptur, keramik, textil, video och foto.

Sverigefinska Folkhögskolan

Konst- och hantverksutbildning

I stort sett alla moment i utbildningen Happis Arts & Crafts genomsyras av två teman: platsen och människan. Samtidigt som vi studerar och arbetar med konst och hantverk kommer vi att vara öppna för inspiration och information från samhället, historian, människorna och naturen som omger oss. Vi gräver där vi står! För precis som det är viktigt att du har egna idéer och impulser så är det även viktigt att kunna låta dig influeras av- och använda de ögonblick, känslor och intryck du får från din omgivning för att växa som konstnär.

På denna konst- och hantverksutbildning kommer du att få jobba med klara och tydliga uppgifter så det tekniska inte är något mysterium, och du får även kombinera dina kunskaper med fritt konstarbete där du inte bara övar på färg och form utan även tar del av hur mönster och strukturer, språk, material och kultur påverkar oss och vårt sätt att arbeta. Det ger inte bara större konstnärlig insikt, utan det ger även personliga erfarenheter som är viktiga inom andra områden som exempelvis skola, förskola, kreativa fält, projektledning, curatoriellt arbete samt samhället i stort.

Sverigefinska Folkhögskolan

Vi lägger alltså stort fokus på de konstnärliga grunderna samt att bejaka det intuitiva så du lättare hittar fram till ditt eget konstnärliga uttryckssätt. Därmed blir det också viktigt med inslag om samtidskonsten och självutveckling.

När du är klar med utbildningen har du fått ta del av de kunskaper och erfarenheter du behöver för att gå vidare i livet och lärandet. Därifrån kan du gärna söka dig till exempelvis konsthögskola, en designutbildning, eller varför inte påbörja din egen konstkarriär?

Om skolan

Utbildningen Happis Arts & Crafts finns på Sverigefinska folkhögskolan (”Svefi”) i Haparanda, Sveriges östligaste punkt.

Haparanda är lugn småstad som ligger bara ett stenkast från det lantliga – men som samtidigt befinner sig alldeles vid gränsen till Finland och den betydligt större systerstaden Torneå.

Mitt i Haparanda ligger Svefi som en egen liten värld med sina konstfyllda lokaler, den populära lunchrestaurangen Minerva på innergården, och det gemytliga vandrarhemmet tvärs över torget där du är välkommen att hyra rum under din studietid.

Svefis utbud består i huvudsak av estetiska och tekniska utbildningar. Som exempel kan vi förstås lyfta fram vår sprillans nya konst- och hantverksutbildning Happis Arts & Crafts – men vi har även kurser som Musiker, Ljudteknik, Filmljud, Singer/songwriter, Musikproduktion, Vårdbiträde, med mera.

Sverigefinska Folkhögskolan

Samtliga av våra utbildningar är CSN-berättigade och läses i regel på heltid i två år här på skolan, men de kan lätt anpassas efter just dina behov – folkhögskoleutbildningar är väldigt flexibla på det viset!

Haparanda har ett eget IKEA med tillhörande Ikano-hus, så det är ganska lätt att hitta prylar om du flyttar hit för dina studier. Och vi har som sagt rum att hyra på vårt vandrarhem, men det finns även ganska gott om lägenheter i Haparanda stad som du kan hyra, antingen ensam eller tillsammans med andra. Du hittar mer info om detta på vår webbsida.

Många brukar undra om man måste kunna finska för att studera hos oss. Svaret är förstås nej: all vår undervisning är på svenska – men vi har frivilliga lektioner i finska för alla som vill lära sig!

Nu kanske du är intresserad av att hitta utbildningar och kurser inom Sverigefinska Folkhögskolan?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla