Studera > studieval

Här är jobben som ger bra lön med kort utbildning

.
Av: Ellinor Westin
Lästid: 5 minuter
25 Mar 2020

I vissa yrken kan praktik och andra tillvägagångssätt än skolbänken vara bättre för att lära ut arbetsuppgifterna. Detta betyder att någon som vill jobba med ett yrke med kort utbildningstid och bra lön inte är färdigutbildad efter utbildningen. Efter avslutad utbildning kan man direkt börja jobba, men i många fall är det ett visst antal timmar man måste ha jobbat innan man kan få ut sitt certifikat/examen/liknande, yrkeshögskoleutbildningar leder t.ex. ofta till en bestämd yrkesroll där större delen av utbildningen är praktik.

Pilot

Om du känner att du skulle klara av att ta ansvar för många liv dagligen i ditt jobb så skulle pilot kunna vara jobbet för dig. Som pilot är det du som ansvarar att flyget med alla sina passagerare kommer fram tryggt till sin destination. För att bli pilot måste man gå en pilotutbildning, här hittar du svenska pilotutbildningarna.

För att komma in på pilotutbildningen måste man vara “fullt frisk”, ha fullständiga gymnasiebetyg samt ha minst godkänt i Engelska 6 (Eng B), Fysik 1a (Fy A) och Matematik 2b (Ma B). Utbildningen varierar i längd men ligger på någonstans mellan 18 till 24 månader. Som pilot ligger snittlönen på 60+ tusen/månad och till skillnad mot “vanliga” jobb så jobbar man i perioder vilket betyder att man kanske jobbar mycket i fem dagar för att sedan vara ledig i två veckor.

Programmerare

År 2022 räknar Svenska Näringslivet sakna över 70 000 yrkesverksamma inom IT. Många av dem inom programmering. Som färdigutbildad programmerare (eller självlärd programmerare för den delen) kan du med gott samvete vraka och välja mellan framtida arbetsgivare. En nyutexaminerad programmerare tjänar oftast över 40 000 kr. Lönen varierar däremot beroende på vilken anställning du har samt vilka kodkunskaper du besitter. Vanliga arbetstitlar som programmerare är t.ex. Front End-, eller Back End-developer samt UX-designer. Som kvinna i branschen är du väldigt eftertraktad eftersom det finns ett underskott av kvinnliga programmerare.

Idag finns det ett stor utbud av yrkeshögskoleutbildningarna inom programmering och utbildningslängden brukar ligga mellan 1,5-2 år samt innehålla praktik där du också får chansen att skapa kontakt med attraktiva arbetsgivare!

Lokförare

Som lokförare får du köra alla olika typer av tåg, du kan köra både gods och passagerare. Lokföraryrket är likt pilotyrket på det sättet att du har ansvar för att passagerare/gods kommer fram säkert till sin destination. Utbildningen du måste gå för att bli lokförare finns på lite olika ställen två alternativ är Trafikverksskolan och TCC. Intagningskraven till lokförarutbildningen är att du ska vara minst 19 vid kursstart, vara fullt frisk (fysiskt och psykiskt), ha fullständiga gymnasiebetyg och ha minst godkänt i Engelska 5 (Eng A), Matematik 1a/b/c (Ma A) och Svenska 1/Svenska som andra språk 1 (Sv A/SaS A). Intagningskraven kan variera något men generellt så är det detta som gäller. Även längden på utbildningen kan variera från 6 - 18 månader. Som lokförare tjänar du i snitt 37 tusen/månad och dina arbetstider kan variera.

Specialinriktad elektriker

Elektrikeryrket går ut på att fixa el på olika platser, och om du som elektriker väljer att specialisera dig på ett område så ökar du dina chanser att din lön blir högre. För att bli elektriker så är det lämpligt att gå el-programmet på gymnasiet, gör du detta kommer du direkt efter gymnasiet kunna jobba som elektriker. Det kommer däremot behöva jobba en tid innan du blir behörig och kan specialisera dig mot till exempel fartyg, bilar, mm. Har du redan gått gymnasiet kan du läsa en Yh-utbildning hos till exempel Distansspecialisten och Teknikutbildarna

För att komma in på en utbildning för att bli elektriker krävs betyg från grundskolan. En fördel kan vara att du inte är färgblind då elektrikeryrket innebär att du ska dra olika färgade kablar till olika platser. Som elektriker med specialinriktning kan du tjäna omkring 35 tusen/månad och arbetstiderna är oftast förlagda till veckodagar och dagtid. Arbetstiderna kan vara annorlunda om man till exempel har jour.

Kustbevakare

En kustbevakares jobb är att hålla koll så att säkerhet och ordning upprätthålls på sjön. En kustbevakare ska både kunna hantera stökiga människor och framförandet av en båt. Utbildningen för att bli kustbevakare sker via Kustbevakningen och det är även dem som blir ens arbetsgivare sen.

För att komma in på utbildningen måste man dels ha ett godkänt hälsointyg, ha fullständiga gymnasiebetyg, B-körkort, svenskt medborgarskap, Fartygsbefäl klass VII samt godkänt i Svenska 1 & 2 (Sv A & B), Engelska 5 (Eng A) och Matematik 1a/b/c (Ma A). Utbildningen är 18 - 24 månader lång och anledningen till att den varierar i längd är om du har förkunskaper eller inte i form av fartygsbefäl och maskinbefäl. Som kustbevakare ligger ens lön på omkring 36 000/månad och ens arbetstider varierar. Inom vissa tjänster har man kontorstid medan andra tjänster innebär att man jobbar i shift.

Olika definitioner på vad en bra lön är

När det kommer till frågan vad en bra lön är så har de flesta olika svar. Vi har alla olika bakgrunder och har fått olika uppfattningar om vad en bra lön är. Men i detta fall så handlar det om att lönen ska vara bra i förhållande till den tid man måste ägna åt studier. Om du bara lägger ner 6 - 24 månader på vidare studier och sedan direkt kan börja jobba, så kan man tycka att en lön som är över medel för folk med lägre utbildning än högskola är definitionen av en bra lön.

Även konkurrens spelar roll i hur hård konkurrens eller hur bra lönesättningen är, många yrkesutbildningar och yrkeshögskoleutbildningar finns just för att det behövs arbetskraft i en viss bransch. Det finns även akademiska yrkesroller som det är låg konkurrens i, där det finns god chans till hög lön. Läs mer om det här.

Nu kanske du är intresserad av att hitta utbildningar och kurser inom trafikflyg eller till pilot?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla