cady
Studera > studentliv

Har du svårt att orka plugga? 8 tips på hur man tentapluggar mer effektivt

Tips på hur du effektiviserar ditt tentaplugg!

Du vet att du har en tenta om några veckor. Du känner ångest och obehag inför att börja tentaplugga. Du frågar dig själv hur du ska hinna allt och lära dig det du behöver. Var ska jag börja, hur är jag mest effektiv, är det okej att göra något roligt över huvud taget under tentapluggsperioden, eller måste jag stänga in mig i lägenheten eller på biblioteket och säga hej då till vänner och bekanta i några veckor?

Av: Johanna Palmén
Lästid: 4 minuter
30 Dec 2019

Lugn i stormen. De här känslorna är vanliga, men du kan komma till rätta med dem. Det handlar väldigt mycket om att det är du som ska kontroll över situationen. Det är du som bestämmer över tentapluggandet och inte tvärtom.

Som en hjälp på vägen har jag dessutom sammanställt några handfasta tips som kommer att hjälpa dig att tentaplugga effektivt.

1. Skapa en positiv känsla kring pluggandet

Att skapa en positiv känsla kring tentapluggandet kan vara svårt eftersom det är något du helt enkelt inte kommer undan. Jag föreslår att du vänder på det och ser på tentapluggandet som en fantastisk möjlighet att sätta dig in i något du kommer att ha stor nytta av, både under din utbildning och senare i yrkeslivet.

2. Var seriös i din inställning till pluggandet

Du har avsatt tid i livet för att studera och du tar lån. Tentorna är en del av studietiden. Du har allt att vinna på att vara seriös i din inställning till tentapluggandet.

3. Gör upp en plan för pluggandet

Gör en tre- eller tvåveckors plan och skriv in vad som ska göras varje dag fram till tentan.

Genom att göra upp en plan eller ett schema för ditt tentapluggande skapar du en översikt och behöver inte börja om på nytt varje dag, du kan i stället börja varje dag med att kolla på schemat så vet du exakt vad du ska göra.

Med hjälp av en plan kan du också utvärdera varje dag och se så att du har gjort det du planerat.

4. Samla anteckningar, pennor och litteratur

Att samla allt du behöver för att tentaplugga underlättar mycket. Detta innebär bland annat att du ser till att ha alla anteckningar i ordning, skrivblock, pennor, överstrykningspennor och kurslitteratur.

Genom att samla allt du behöver kommer du att ägna mindre tid åt att springa omkring och leta och därmed är också risken mindre att du blir distraherad.

Lästips! Typsnittet som får dig att minnas mer till tentan

5. Skapa förståelse bland vänner och familj för ditt tentapluggande

Ett knep är att tala om för dina vänner och din familj att du nu går in i en period av tentapluggande. Då skapar du förståelse för att du inte kan vara så social under en viss tid.

6. Tentaplugga med studiekamrater

Min erfarenhet är att jag vid ett eller ett par tillfällen under tentapluggandet haft stor nytta av att sitta tillsammans med mina studiekamrater. För har du tänkt på hur mycket du lär dig själv genom att förklara något för någon annan? Och att en studiekamrats förklaring på ett klurigt problem kan vara mycket lättare att förstå än den som står i kurslitteraturen?

Att tentaplugga tillsammans med andra kan leda till riktiga aha-upplevelser som du kommer att ha stor nytta av på själva tentan.

7. Belöna dig själv

Du ägnar mycket tid åt att plugga till tentan, du satsar seriöst, du har hyfsat bra koll. Klart att du ska belöna dig själv då och då. Gå på ett roligt träningspass, laga något gott, gå och se en film, fika med en kompis.

Belöning skapar balans åt hårt arbete och ger nya krafter till att fortsätta mot målet.

8. Ladda mentalt de två sista dagarna

Nu är det snart dags. Nu ska du äntligen få visa vad du går för. Ägna de sista två dagarna innan tentan till att ladda mentalt. Tänk på elitidrottare och hur viktig den mentala biten är för dem.

Har du gjort allt du ska, kan du till och med unna dig att ta det lite lugnt de här dagarna. Lugnt, som i att gå runt och peppa och ladda mentalt för tentan. Tänk positiva tankar kring tentan. För har du prickat av ovanstående punkter kommer du med stor sannolikhet att klara den. Och skulle du mot all förmodan inte göra det, kommer det alltid en omtenta.

Lycka till med ditt tentapluggande och även på de tentor du kommer att skriva framöver! Och vet du vad, tentor och omtentor är en del av studielivet. Varken mer eller mindre.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla