Studera > studentliv

Hur det är att bo i studentkorridor

Bo själv eller i korridor? Det är frågan jag ställde mig innan jag flyttade till Uppsala, skulle jag bo i kollektiv, korridor eller själv. Någonting som talade för att skaffa mig ett eget ställe var att jag aldrig bott själv, någonsin.

Av: Amanda Berglund
Lästid: 5 minuter
9 Apr 2014
Hur det kan vara att bo i studentkorridor

Fram till jag blev 19 år bodde jag hemma hos mina föräldrar och flyttade sen direkt in med min kille och bodde med honom tills jag blev 24 då han flyttade till Linköping. Visserligen for jag efter och gjorde min C-uppsats där. Sen flyttade jag hem igen över sommaren innan jag flyttade till London. Och i London är det inte alltid lätt att hitta ett ställe (för ett rimligt pris) där man kan bo själv. Det blev så att jag flyttade in i en liten kvart på Queensway tillsammans med tre andra och delade rum med en. Levnadsstandarden sög men hyran var okej och mina roommates var bäst. Sommaren innan jag började plugga flyttade jag hem till mina föräldrar igen och delade övervåningen med min lillasyster. Jag drog en sväng tillbaka till London innan jag hade bestämt mig att flytta till Uppsala. Jag började söka runt på studentsidor och blocket och det var otroligt mycket korridors rum med delat kök och ibland delad toa, det fanns kollektiv i stora hus utanför staden och det fanns egna lägenheter men för trista hyror. När jag satt där och sökte i mitt lilla rum med heltäckningsmatta kände jag att det vore trevligt att testa på att bo helt själv.

Jag hade till och med drömmar om detta ibland. Att ha sin egen disk, sina egna rutiner och slippa sova med ena kudden över huvudet för att ens roommate är förkyld och snarkar.

Att kunna inreda som man vill utan att ens sambo skakar på huvudet. Ja, jag kanske gillar runda mattor!

Jag hittade en söt liten lägenhet, eller uthyrningsdel nästan mitt i Uppsala, precis vid min skola, precis intill gymmet, fem minuter till Carolina Rediviva. Hyfsat billigt. Sjukt litet. Men egen ingång, eget pentry och egen dusch och toa! Yes!!!

Jag ser alla fördelar med att bo själv, förutom att det faktiskt kan bli lite trist ibland. Jag är van vid att alltid kunna gå ut i “allrummet” och sätta mig och snacka om ingenting, sno varandras mat, glo på TV. Vara med om varandras vardag. Detta är fördelen med att bo i korridor eller i kollektiv. Du har alltid människor omkring dig, och du kan såklart alltid stänga dörren om dig. Trist blir det väl om du hamnar med människor du kanske inte kommer överens med. Jag brukar tänka så när jag lite ångrar mitt val att bo i egen lägenhet, var de trista lapparna som kunde komma upp på kylskåpet om att man snackat för högt i rummet bredvid eller kommit hem för sent och väckt någon.

För – och nackdelar med att bo i korridor då?

Sällskap när som helst på dygnet

Speciellt när du är ny någonstans kan det vara en utmaning att skaffa dig ett socialt nätverk om du bor själv. Fråga mig; jag har fått gå ut själv på nationer och haffa tag i människor. Det är dock en upplevelse. En viktig fördel med att bo i korridor eller kollektiv är att du är omgiven av andra människor, hela tiden. Dina rumskamrater och omgivande kompisar är andra studenter som är i allmänhet i samma ålder, som går igenom liknande justeringar och hanterar liknande tryck i deras akademiska och sociala liv. Det är ett utmärkt sätt att komma in i en grupp, när alla är i samma sits, och många blir vänner för livet!

Bristen på privatliv

Om du är som jag så gillar du att ha lite distans ibland. Detta fick jag totalt slänga ut genom fönstret i London och sluta vara den lilla trygga tjej som vänder sig till pojkvännen eller pappa så fort det kommer motgångar. Nu hade jag de jag hade i London och det var bara att öppna upp. Självklart är det en enorm utveckling. Men om man vill kunna andas ibland, kanske det är en liten nackdel att ständigt ha människor omkring dig. Ibland kanske jag vill göra brownies en tisdagseftermiddag utan att ha dåligt samvete. Då är det lättare i ett eget kök. Det är med privatliv det kanske blir extra tufft om du delar rum med någon men det är inte så vanligt längre. Det går oftast att stänga dörren om sig, med risk att verka osocial och hamna utanför gemenskapen.

Bekvämligheten med korridorsliv

Bekvämlighet är en annan stor fördel med att bo i korridor. Oftast ligger dessa hus nära skolan, eller din institution. Du kan ofta få studentrum via skolan och då ligger de som sagt ofta nära universitetsområdet och då kan du gå till föreläsningen eller till biblioteket på några få minuter. Detta spar dig en hel del tid. Hittar du en skön lägenhet men långt utanför staden, är det inte alltid så bekvämt. Dessutom bor gissningsvis många som studerar samma sak i samma korridor.

Störiga moment

Av egen erfarenhet ligger studentkorridorer ganska centralt och bullret och tjoet utanför kan bli ett störningsmoment. Dessutom kan det ibland, om du har en helgföreläsning till exempel, och det är rave på andra sidan korridoren är det kanske inte alltid ultimat. Eller om du skulle behöva plugga och det pratas högt i rummet bredvid. Detta kan i och för sig enkelt lösas genom att du använder öronproppar eller sätter i musiken.

Jag tror att det är fantastiskt i bo i studentkorridor med rätt folk, en gemenskap man inte får någon annanstans skipas och du är aldrig ensam. Allt har sina för och nackdelar. Jag trivs med att bo själv, men gemenskapen kan jag ibland sakna. När man känner att man vill vara själv är det faktiskt oftast bättre att vara med människor.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla