Studera > kunskap

Hur du blir en bättre skribent! 9 tips som förbättrar ditt skrivande

Förbättra ditt skrivande genom dessa tips
Av: Amanda Berglund
Lästid: 5 minuter
7 Jan 2015

Självklart lär vi ju oss att skriva i skolan, men att lägga lite extra tid till att öka dina kunskaper kan faktiskt bara ge dig ett försprång. Men såklart är det inte alltid högsta prio att utveckla denna förmåga.

Här kommer lite tips i alla fall som kan hjälpa dig att förbättra ditt skrivande.

Skriv varje dag

Självklart, övning ger färdighet. Att skriva i en traditionell kontext, som uppsatser, brev och tidskrifter - kan göra en verklig skillnad, eftersom allt handlar om att skapa genomtänkta och noggrant utformade meningar och stycken. Men att skriva varje dag i social media-sammanhang så som Facebook, email och twitter, med sina förkortningar kanske inte dina grammatiska fraser och kunskaper fram i ljuset och förbättrar alltså inte dina skriftliga färdigheter.

Läs andra författare

Läs fulländade och publicerade författare på regelbunden basis. Deras kunskap om språk och skicklighet med ord kommer att påverka dig. Genom att läsa väl konstruerad skön-och facklitteratur kommer att hjälpa dig att förstå hur bra skrivande ska se ut.

Dispositionera ditt arbete

Även om du inte använder en traditionell kontur, skissa åtminstone på din uppsats innan du börjar. Börja med en mening eller två som sammanfattar ditt tema, gör sedan en lista på de punkter som du vill täcka och sen ett grundläggande avslutande uttalande.

Detta tillvägagångssätt bidrar inte bara till att styra upp ditt skrivande utan ger dig också ett sätt att mäta dina framsteg och vara fokuserad på ditt ämne. Att bara börja skriva på det du tänker för tillfället kommer inte att ge dig ett lika bra resultat. Bygg upp din text innan du skriver ned den.

Skriv din introduktion sist

En stor stötesten för många skribenter är hur och var man ska börja. Prova först med ditt andra stycke med målet att senare återvända till din introduktion när du har spikat ditt tema i texten. Det blir svårare om du hela tiden ska förhålla dig till det begränsade stycket i inledningen. Du kanske ändrar dig på vägen. Du kan ofta sammanfatta din poäng tydligare i en introduktion efter att du har skrivit ned motivationen.

Ha en tydlig poäng

Låtsas att det du skriver kommer att läsas av en expert inom ämnet, eller någon som du ser upp till och verkligen vill skriva till och inspirera. Så gör jag jämt. Annars är du mindre benägen att försöka hårt för att visa din poäng och vara tydlig. Du skulle kunna ha ett par punkter på en liten post-it-lapp som du hela tiden har till hands nära datorn eller i din plånbok. Så att du inte glider ifrån din poäng och börjar säga emot dig själv. Det är busenkelt att göra då man börjar spekulera. Spekulationer är aldrig fel, men det är en viss skillnad så det gäller att vara riktig tydlig. Ingen annan än du sitter i ditt huvud, så ingen annan kommer att förstå om du börjar fara iväg i tankarna och låta det speglas i texten.

Korrekturläs

Det är sjukt viktigt att korrläsa, eller ännu bättre låta någon annan göra det, för att få en input från någon som inte har suttit med texten i fem dagar i sträck. Stavningskontroll och grammatikkontroll är också viktigt och för någon annan är det säkert mer märkbart. Att ha en annan uppsättning ögon granska ditt arbete är alltid en bra idé. Ett tips är att korrläsa varandras arbeten. Ett misstag många gör är att strunta i att låta arbetet korrläsas.

Varför är det då bra att kunna skriva?

Gynnar Kritiskt Tänkande

Om man inte skriver själv, så är det ganska lätt att bara ta in det någon annan har skrivit och inte ifrågasätta lika mycket. Skriver du själv så kan du nog få upp ögonen för kritiskt tänkande. Skriver du ofta så utövar du aktivt ditt sinne. På seminarier till exempel sker oftast brainstorming och diskussioner som genererar idéer. Därefter kan du använda ett kritiskt tänkande i beslutet om vad du ska skriva om.

Researching

När du skriver ett arbete som kräver referenser, skaffar du dig erfarenhet av att utreda källorna. Du söker upp information, allt från från publikationer till intervjuer. När du samlar material såhär, citerar du källor eller parafraser. Din kreativitet när du söker efter referenser eller fakta till någonting ökar när du skriver ofta. Det man skriver kommer sällan enbart ifrån bara ens eget huvud. Det är utvecklingar och analyser av någonting någon annan skrivit.

Tala inför publik

Dina skriftliga kommunikation kan komma att sträcka sig till en annan form av kommunikation: tal. När du sätter ord på papper, har du dina läsare som din publik, precis som när du levererar en presentation, har du dina lyssnare och tittare som din målgrupp. Oftast bör man ju redovisa det man skrivit inför klassen. Att förbereda ett tal är lika viktigt som talet självt. Om ett tal inte är improviserat - vissa lärare vill att man improviserar - eller man har lite tid att förbereda sig, måste det skrivas ned innan det presenteras. Att skriva ned det du planerar presentera, hjälper dig mycket att formulera ditt budskap tydligt, istället för att stå helt stum inför klassen.

Det är få gånger som jag är så stolt över en uppsats jag fått jobba med och som har hjälpt mig utvecklas rent kommunikativt och akademiskt. Att kunna skriva sakligt och faktabaserat är viktigt för en framtid inom i stort sett vilket yrke som helst.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla