Studera > covid-19

Hur påverkas gymnasieeleverna av pandemin?

Hur har corona påverkat gymnasieeleverna?
Av: Redaktionen
Lästid: 3 minuter
19 Nov 2020

När pandemin spreds och tog ett järngrepp om världen och Europa under våren stängdes gymnasieskolor, universitet och högskolor. Skola på distans, den dagliga kontakten med kompisar och lärare IRL, och studentfirande som fick ställas in blev plötsligt en ny verklighet för många elever i landet.

Och nu står vi här igen med våg två som drar över världen – Piraja har pratat med några elever som går på Uppsala estetiska gymnasium om tankar runt vad som hänt.

Ella Bråholm

Ella Bråholm 17 år, Film, Tv- och radioprogrammet åk 2

Hur upplevde du vår terminen när pandemin drabbade oss och gymnasieskolorna stängde?
Jag kände mig osäker på hur det skulle funka när vi fick reda på att vi skulle plugga på distans, men när vi väl var igång tyckte jag det var jätteskönt. Jag är inte så aktiv med kompisar i skolan så för mig var den sociala delen inget problem.

Hur känner du nu inför framtiden och nya restriktioner?
Jag har ju 1 ½ år kvar så jag känner ingen superstor oro, men känner med de som går i åk 3 och den stress många har eftersom pandemin säkert påverkar dem mer. Jag tycker i och för sig att skolan borde stänga ner nu när det är en ny våg så att vi begränsar smittspridning. Det känns rätt slappt i skolan med regler och restriktioner – inte alls så hårda regler hur vi ska hålla avstånd eller sprita oss – det tycker jag kan bli bättre.

Celine Jallow

Celine Jallow 17 år, Musikprogrammet åk 2

Hur upplevde du vårterminen när pandemin drabbade oss och gymnasieskolorna stängde?
För mig kändes det superjobbigt. Allt som var jobbigt redan blev det ännu mer i och med att gymnasieskolorna stängde och vi fick läsa på distans. Jag har en ätstörning och kände att rutinerna är svårare att hålla mig till om jag inte är i skolan. Så för mig var det helt fantastiskt att få komma tillbaka och slippa distansundervisningen, ångesten har släppt och jag kan fokusera på skolan helt och hållet igen.

Hur känner du nu inför framtiden och nya restriktioner?
Jag känner mig lite orolig för att allt nu ska bli ännu värre än i våras och egentligen är det inte så smart att vi är i skolan. Fler och fler smittas så för att tänka långsiktigt kanske vore bäst att stänga igen. Skolorna kunde hålla mer regler till hur vi ska förhålla oss – det är rätt slappt med tanke på hur restriktionerna är i övrigt. Och även om jag bara går andra året i gymnasiet hoppas jag inte att detta får effekter framåt – jag vill satsa på musiken och stå på scen i framtiden.

Rebecka Häggblom

Rebecka Häggblom 18 år, Musikprogrammet åk 3

Hur upplevde du vårterminen när pandemin drabbade oss och gymnasieskolorna stängde?
Det var supertråkigt att inte få träffa kompisarna i skolan. Det som var lite positivt var väl att man kunde ta sig fler sovmorgnar och ingen press att vara i klassrummet. Man kunde plugga mycket mer i sin egen takt och jag tyckte att det faktiskt funkade bra.

Hur känner du nu inför framtiden och nya restriktioner?
Vi som går årskurs 3 är nog alla lite oroliga att detta ska bli långvarigt så att det inte påverkar studentfirandet också nästa år. Sedan tänker man på vad det faktiskt kan få för konsekvenser på arbetsmarknaden även om det är ett tag till dess för mig och oss som går på gymnasiet.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla