cady
Studera > yrkesintervjuer

Intervju - 10 snabba med en Interaction Designer på River

Vill du starta nästa revolution inom teknikindustrin? Vi har träffat Eva Bronkie som jobbar på River i Stockholm för en inblick i arbetet som Interaction Designer.

Av: Robin Eckerblad
Lästid: 5 minuter
23 Apr 2014
Vad en Interaction Designer är och gör

1. Var arbetar du och vad gör du där?

Jag jobbar på en digitalbyrå i Stockholm som heter River. Jag är en Interaction designer där. På natten frilansar jag för en byrå i San Francisco som heter Kindred. Där är min titel User Experience Designer. Titlarna är verkligen utbytbara för mig men jag gör liknande arbete för båda företagen. Jag tror att jag bäst kan beskriva mitt jobb som arkitekt för webben. Vid en byrå hamnar man på projekt för alla möjliga olika företag och branscher. Som User Experience Designer, är mitt arbete att tänka på upplevelsen användaren har med dessa företag. När jag kommer in i ett nytt projekt, kommer mitt jobb ingå att lära sig om branschen och företaget i synnerhet, göra forskning för att förstå sina användare, att utarbeta en övergripande strategi för att ge den bästa upplevelsen vi kan för dessa användare och sedan faktiskt utforma formuläret och funktionaliteten i den nya erfarenheten.

2. Var gick du i skolan och vad pluggade du?

Jag är från USA, New York State. Jag gick till en liten offentlig New York skola som heter Geneseo där jag pluggade företagsekonomi och Studio Art.

3. Hur hamnade du på det här företaget?

Jag jobbade som User Experience Designer i San Francisco innan min kille flyttade till Stockholm förra sommaren. Jag gillade det arbetet jag gjorde där och ville fortsätta min karriär här i Sverige. Det visade sig faktiskt vara ganska bra att ha den kompetens som jag gör från det här jobbet eftersom de är tillämpliga överallt där det finns en teknisk industri, oavsett språk. Jag pratar inte svenska så bra så att hitta ett jobb i en annan bransch hade varit ett stort problem för mig. Det finns en stor fördel i att göra ett jobb som gör att du kan röra dig och arbeta på olika platser runt om i världen.

4. Vad jobbar du med just nu?

Just nu jobbar jag med att designa en helt ny webbplats för ett nordiskt finansbolag. Bokstavligen ett nytt varumärke för en webbplats. Företaget lanserar ett nytt varumärke som kommer att tilltala en yngre, mer tekniskt kunniga personer under de kommande månaderna, så vi ska ha lite kul att designa en hemsida som verkligen fokuserar på att ge kunderna en exceptionell upplevelse på mobil och läsplattor. Det kommer att bli en uppfriskande kontrast till vad du normalt ser från finansiella företag.

5. Lär du dig fortfarande nya saker på jobbet?

Faktiskt! Jag lär mig saker varje dag. Det måste jag. I den tekniska branschen, förändras saker och utvecklas så otroligt fort att om du inte ständigt lär dig och studera nya processmetoder, teknik och designtrender så kommer du att vara efter och överträffas ganska snabbt.

6. Hur hamnade du i din roll på företaget?

Jag kom in i User Experience Design-världen genom att göra praktik på en digital byrå i San Francisco. Jag fortsatte senare på en heltidstjänst där och började att verkligen lära sig branschen på jobbet och genom min egen läsning och forskning. När det gäller rollen på mitt nuvarande företag var det bara en logisk plats för mig att komma in på sedan flytten till Stockholm och att behöva byta jobb.

7. Vad är dina kortsiktiga och långsiktiga mål?

På kort sikt hoppas jag bara att fortsätta lära mig och arbetar på några intressanta projekt. På lång sikt tänker jag gå tillbaka till skolan för att studera industridesign. Jag skulle vilja att så småningom slå ihop mina kunskaper i digital upplevelsedesign med fysisk produktdesign för att börja skapa hårdvara. Jag skulle vilja att designa saker som bärbara enheter och nya konsumentprodukter som kommer att dyka upp med framtida teknik.

Jag skulle säga att det roligaste är tillfredsställelsen av att se något man arbetat med faktiskt används av människor. Det finns en verkligen en känsla av prestation och spänning i det. När det gäller den minst roliga … definitivt att göra kundpresentationer! Det är ett nödvändigt ont men det är ganska irriterande.

8. Vad är det roligaste och tråkigaste med ditt arbete?

Jag skulle säga att det roligaste är tillfredsställelsen av att se något man arbetat med faktiskt används av människor. Det finns en verkligen en känsla av prestation och spänning i det. När det gäller den minst roliga … definitivt att göra kundpresentationer! Det är ett nödvändigt ont men det är ganska irriterande.

9. Vad är den största överraskningen med att sluta plugga och börja arbeta?

Hmm…förmodligen att komma till den verklighet där du faktiskt kan göra saker på egen hand. Jag tror examen och college kan vara en mycket påfrestande tid. Det finns massor av okända faktorer som hur du ska försörja dig, vart du ska bo, hur du ska träffa vänner om du flyttar någonstans, etc, etc. Listan kan göras lång. Men när du bara går för det och du bestämmer dig för något och prövar det, kanske det fungerar eller kanske det inte, så får du hålla på tills du hittar något som fungerar. Du inser at den verkliga världen inte är så skrämmande. Du inser att du har mer frihet i den verkliga världen för att göra vad du vill än du någonsin har haft tidigare i ditt liv och det i sig är den mest spännande och motiverande överraskning som du kan tänka dig.

10. Har du några förslag för dom som drömmer om att få ditt jobb?

Folk kommer in i mitt jobb från en mängd olika bakgrunder. Jag tror att det viktigaste är att ha en passion för människor och deras förhållande till teknik och ett öga för design. Det finns massor av böcker och obegränsade resurser på nätet för att lära sig om användarupplevelse-design och arbetsmarknaden för det växer supersnabbt. Så om du är intresserad finns det gott om möjligheter att komma in på området. Det är nu det är dags.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla