cady
Studera > studentintervjuer

Intervju med Aleksandra på Samhällsvetenskapliga Miljövetarprogrammet

Aleksandra berättar om sin tid på samhällsvetenskapliga programmet.

Här träffar vi Aleksandra som berättar mer om hur det är att studera på Samhällsvetenskapliga miljövetarprogrammet på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Bland annat kan du läsa om hur en studievecka ser ut, vilka ämnen och inriktningar man kan välja och varför man ska plugga i goa Göteborg!

Av: Redaktionen
Lästid: 6 minuter
19 Feb 2019

Vad fick dig att välja Samhällsvetenskapliga miljövetarprogrammet och funderade du på några andra program?

— Jag valde SMIL för att jag är intresserad av miljöfrågor, hur miljön samverkar med samhället och vad vi människor gör som påverkar naturen och miljön runtom oss. Jag är intresserad av människor så jag har även vart inne på att till exempel läsa till socionom. Men SMIL erbjöd mig dels miljöinriktningen och även den samhällsvetenskapliga delen.

Vilka frågor hade du innan du började på programmet?

— Innan jag började funderade jag väldigt mycket på vad man “kunde bli” när man var klar. Jag gillar inte det uttrycket men jag är övertygad om att det är väldigt många som ställer sig den frågan oavsett vilket utbildningsval man överväger. Det är ett väldigt brett och tvärvetenskaplig program, och det finns otroligt många olika jobb man kan få men man vet inte om dem.

— Jag har bättre koll nu, men när jag började hade jag inte den blekaste aning om vad jag kunde bli. Det var nog den stora frågan jag ställde mig. Men man har verkligen en stor mängd valmöjligheter och tidigare studenter har till exempel gått vidare till praktik på Svenska ambassaden i Uganda eller till traineetjänster på Trafikverket. Sen har vi många som idag arbetar med hållbar utveckling.

Vad läste du i gymnasiet?

— På gymnasiet läste jag samhällsvetenskapliga programmet med inriktning ekonomi.

Programmet har flera inriktningar, vilket kommer du välja?

— Andra året ska vi studenter välja inriktning, vi får då välja mellan nationalekonomi, företagsekonomi, humanekologi, kulturgeografi och statsvetenskap. De flesta väljer att läsa ekonomisk inriktning, men jag är nästan säker på att jag kommer välja statsvetenskap. Min dröm är att arbeta kombinerat med bistånd och miljö.

Hur ser en typisk studievecka ut på programmet?

— Vi har föreläsningar varje dag, ibland heldagar och ibland halv. Ibland åker vi iväg på studiebesök, hittills har vi varit på Renova, Havs- och vattenmyndigheten och ett pappersmassabruk utanför Varberg. Vi har en del litteratur att läsa efter skoltid, det är ofta intressanta ämnen och roliga ämnen att lära sig mer om.

Vilka ämnen har varit roliga/mindre roliga?

— Just nu har vi nästan uteslutande läst miljörelaterade kurser. Jag som kommer från samhällsområdet har fått lära mig en del nytt vilket jag tycker har varit väldigt roligt. Jag har fått så mycket mer förståelse för miljön och naturen och hur allting verkligen hänger ihop.

— Vi har inte börjat med våra inriktningar än, men de kurser vi haft har varit otroligt intressanta och lärorika. Det har handlat om bland annat lokala/regionala/globala miljöproblem, hållbart fiske, vi har även läst lite fysik, kemi och biologi. Men än så länge har det varit på en grundläggande nivå och det har inte varit några problem med att hänga med.

Hur fungerar grupparbeten och tentor?

— Vissa kurser examineras endast med en salstenta, andra delkurser har avslutats med grupparbete. Några kurser har haft både grupparbete och salstenta eller hemtenta. Det har varit otroligt lärorikt och roligt med projektarbete då vi fått gå in djupare i ett ämne och bli bättre på det. Överlag är de olika kurserna väldigt övergripande och till för oss att se samspelet mellan miljö och samhälle.

— Angående grupparbetena är det väldigt varierande, vissa gånger har vi varit 4 personer i en grupp, nu senast var vi 6. Så det är olika. Dock föredrar jag mindre grupper, det är lättare att samarbeta då.

Hur många timmar behöver man studera per dag?

— Man kan studera hur mycket man vill, beroende på vad man själv lägger för nivå. Det finns ju hur mycket som helst att läsa om global uppvärmning, hållbar utveckling, miljöproblem o.s.v. - utöver kurslitteraturen. Under tentaperioder är det självklart en del att läsa in, men en vanlig vecka med föreläsningar kanske jag läser litteraturen till kommande föreläsning i 1-2 timmar. Man kan hoppa över att läsa på inför föreläsningarna men då får man ta igen den när man pluggar inför tentor. Så det är helt upp till en själv känner jag! Men ju mer man läser desto bättre förstår man hur allt hänger ihop, såklart.

Har du några råd till de som börjar programmet i september?

— Ett råd till de som börjar på SMIL, förutom att vara med på nollningen, är att verkligen utnyttja föreläsarna och ställa frågor. Många av föreläsarna är så otroligt kunniga och berättar bara en bråkdel av allt de kan, är det en fråga man verkligen tycker är intressant så kan man prata med föreläsarna.

“Man har verkligen en stor mängd valmöjligheter och tidigare studenter har till exempel gått vidare till praktik på Svenska ambassaden i Uganda eller till traineetjänster på Trafikverket. Sen har vi många som idag arbetar med hållbar utveckling”

Varför ska man plugga i Göteborg?

— Studentlivet i Göteborg är väldigt bra, speciellt på Handels. Det finns klubbar att besöka varje vecka, det anordnas superintressanta föreläsningar utanför skolans väggar, det finns många bra mässor och arbetsmarknadsmässor som anordnas för oss, kåren är väldigt mån om studenterna och vill verkligen att alla ska ha det så roligt de bara kan under de år de är här. Sen är Göteborg en fantastisk stad utöver Studentlivet men mycket händelser, fester, spelningar, konserter. Det är en väldigt go atmosfär och alla är verkligen välkomna. Sen är kusten ett stort plus på sommaren! Att ta färjan ut till en ö och bada från klipporna är grymt!

Berätta mer om föreläsningarna!

— Nu i veckorna kommer Anders Borg hit och ska föreläsa för de som vill, vi har även en förening som heter HaSS, Handels Students for Sustainability, de anordnar riktigt intressanta föreläsningar om hållbar utveckling etc. som är tillgängliga för alla. Jag vet att Gudrun Schyman var här för ett tag sedan också, så det finns något för alla om man är intresserad av att lära sig mer!

Bästa utestället i Göteborg?

— Haha jag borde väl säga att Handelspuben är bäst, men jag föredrar att hänga på pubar i Vasastan eller på Andralånggatan. Det är avslappnat och “gött” bara, man får komma som man är och ingen bryr sig mer om det! Jag är inte den mest dansanta människan haha.

Vad vill du jobba med i framtiden?

— Min dröm är att jobba inom en organisation så som till exempel Sida och bedriva olika biståndsprojekt, och där ta med naturen och miljön i beräkningen. Att på ett ekologiskt, ekonomiskt och socialt sätt bedriva bra bistånd som ska fundera hållbart och långsiktigt.

Läs mer om Samhällsvetenskapliga miljövetarprogrammet.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla