cady
Studera > studentintervjuer

Intervju med Elin, läkarprogrammet Göteborgs Universitet

Vi har träffat Elin Zetterberg som studerat till läkare. Hon förklarar varför hon valde att plugga till läkare, vilka antagningskrav som finns och mycket mer som kan vara till nytta för dig som vill plugga till läkare.

Av: Redaktionen
Lästid: 3 minuter
24 Feb 2017
Det är inte helt lätt att komma in på läkarprogrammet.

Läkarprogrammet finns vid Karolinska institutet, Sahlgrenska (Göteborg), Uppsala universitet, Umeå universitet, Örebro universitet och Lunds Universitet . Elin läste till läkare vid Göteborgs universitet. Därmed kör vi tio snabba frågor om läkarstudierna!

Varför ville du läsa till läkare?

— För att jag brinner för att hjälpa andra. Att få rädda någons liv är liksom min högsta dröm! Jag vill göra så mycket för andra som möjligt under min livstid, och vad är då bättre än att bli läkare?

Vad var antagningspoängen när du sökte?

— Jag kom in på högskoleprovet där jag fick 2,0. Mina betyg räckte däremot inte till trots att jag hade nästan alla MVG. Det talas oftast om alternativt urval till läkarprogrammet, men det behövde jag inte göra någon djupdykning i eftersom jag kom

Vilka kurser har du läst?

— Så många olika kurser! Vi har ju lärt oss grunderna om hela människokroppen, inklusive psyket. Redan första veckorna fick vi se vår första döda människa obduceras, vissa blev nog lite svimfärdiga. Dessutom har vi läst medicin, hur olika mediciner påverkar och vad de är till för.

Vilka kurser var roligast när du läste till läkare?

— Den roligaste kursen på läkarprogrammet var nog kirurgikurserna. Jag som vill bli kirurg gillade verkligen Kirurgi 28,5 hp.

Finns det någon kurs som var svårare än någon annan?

— Medicinsk biokemi tyckte jag var tråkig, jag är inte så duktig på kemi och tycker mer om människor än laboratorium.

Har du haft någon praktik under utbildningen?

— På läkarprogrammet i Göteborg får man en vecka per termin de två första åren vara ute på vårdcentraler och sjukhus och möta patienter tillsammans med en handledare. Termin 5 har man en längre praktikperiod på ett och samma ställe.

Hur har studietakten varit, har du hunnit göra något annat än att plugga de här 3 åren?

— Jag har inte hunnit jobba vid sidan av, men jag har tagit mig tid att engagera mig i kårverksamhet och andra studentroligheter. Det är schemalagd skola nästan hela dagarna och många tentor är väldigt omfattande, så det har verkligen blivit en hel del plugg.

Vad tycker du om utbildningen i helhet?

— Jag är extremt nöjd med utbildningen! Det är stor anknytning till arbetslivet i och med att vi nästan med en gång får komma ut på sjukhus och möta patienter. Lärarna har varit engagerade och stöttande, det har dessutom funnits många spännande föreläsningar med utländska forskare och läkare. Sedan är Göteborg en helt fantastisk stad att plugga i, det finns så mycket att göra och sammanhållningen på läkarprogrammet är bra. Vi har de klassiska nollningarna och studenttraditioner.

Vad för slags jobb kommer du kunna söka när du avslutat din utbildning?

— Efter läkarprogrammet måste jag först genomföra en 18 månaders AT-tjänstgöring, sedan kan jag söka om läkarlegitimation. Vill jag specialisera mig kan jag göra det men det krävs då att jag genomför ST-tjänstgöring.

Hur ser dina framtidsplaner ut? Vilket är ditt drömjobb?

— Jag vill bli kirurg, men kanske hinner ändra mig under AT:n. Sen är jag intresserad av människans psyke också och funderar på att specialisera mig som psykiatriker. Helt olikt kirurgi men ändå inte liksom. En pskyolog är som en kirurg fast utan knivar! Nu ska jag ska resa till Afrika 4 månader och vara volontär på ett sjukhus. Det ska bli så otroligt givande och roligt.

Nu kanske du är intresserad av att hitta utbildningar och kurser inom medicin, till exempel till läkare?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla