cady
Studera > studieval

Intervju med Inez, Sjuksköterskeprogrammet på Lunds Universitet

Unsplash
Av: Felicia
Lästid: 5 minuter
8 Apr 2019

Direkt efter gymnasiet hoppade Inez på utbildningen till sjuksköterska. Sjuksköterska är en av de många yrken inom välfärd och hälsa där arbetsmarknaden saknar arbetskraft. Att läsa till sjuksköterska ger därför dig en säker framtid, med garanterat jobb och stora valmöjligheter.


Varför kändes utbildningen till sjuksköterska som rätt val för dig?

— För mig var det knappast ett beslut då jag sedan jag minns velat bli sjuksköterska. Men gillar man ett aktivt jobb och hjälpa människor så passar utbildningen utmärkt.

Vad var dina förväntningar på utbildningen – uppfylldes dessa? Hade du några fördomar om utbildningen som inte visade sig sanna?

— Hade väldigt få förväntningar på utbildningen överlag då jag kom direkt från gymnasiet. Däremot hade jag höga förväntningar på föreläsningarna och föreläsarna vilket stundtals gjorde mig besviken. Mamma brukade säga att universitetet var utmärkt i förhållande till gymnasiet, av två anledningar: man läser en sak åt gången, och man läser det man vill läsa. Det visade sig just bli min åsikt om saken och därför uppfylldes mina förväntningar trots allt. När det gäller den specifika utbildningen så hade jag hört mycket rykten om att Lunds universitet var väldigt forskningsinriktat och det var just det, något jag älskade.

BESKRIVANDE-NAMN

Hur är Lund som studieort? Studentliv?

— Lund är så vitt jag vet, helt opartiskt och undersökt (nåja), en av Sveriges bästa studentstäder. Är född och uppvuxen i Lund och har många gånger velat prova en ny stad men inte gjort det av den enkla anledningen för hur staden är som studentstad. Studentlivet är oerhört aktivt och möjligheterna är många. Man kan vara väldigt engagerad på många olika sätt; din fritid kan täckas helt av studentliv och då behöver man inte ens festa om man inte känner för det. Vill man festa, ja, då finns det fest också.

Om vi pratar kurser, har du några favoriter? Vad gjorde dem roliga?

— Personligen älskade jag patofysiologin, läran om kroppens sjukdomar. Det är nog det som fick mig att börja intressera mig för sjuksköterska från start. En annan personlig favorit såhär i efterhand var vetenskaplig statistik och metod – en otroligt rolig kurs för att bredda ens kunskap om forskning och vilket som verkligen är vetenskapligt kontra vilket som endast är floskel. I övrigt tyckte jag ju självklart om mängden praktik och själva praktiken då det var det jag skulle arbeta med sen.

Hade du någon kurs som du skulle varna nya studenter för?

— Detta är helt partiskt, men anatomin var tuff då man precis hade börjat på universitetet och det tycktes svårt att förstå sig på ens egen studieteknik. Prokrastinering var typ min bästis då, haha. Många har väl som mest motivation i början av ens studietid men jag hade som mest efter första terminen till slutet.

Hur var studietakten? Tid för fritid?

— Detta är oerhört individuellt men personligen hade jag en del tid för fritid, det är lite kännetecknet för studier i jämförelse med arbete. Men självklart så varierar det - under tentaperioder har man knappt någon fritid men i början på kurser har man massor. Studietakten var rimlig, varken mer eller mindre.

Vad har du för framtidsplaner efter examen?

— Har ju nu pluggat färdigt och jobbar deltid (då jag fortsatt studera heltid) som sjuksköterska på medicinsk akutavdelning, MAVA, i Lund (tips!). Mina framtidsplaner är att fortsätta ha roligt och jobba, och när jag verkligen är varm i kläderna, då vill jag läsa specialistutbildning.

Hur var upplägget – grupparbete/tentor/uppsatser?

— En bra blandning av allt faktiskt. Mycket salstentor men det är en effektiv metod enligt mig för att lära sig bäst. Hemtentor fanns det ingen då jag pluggade, däremot var rapporter desto vanligare, jag har lätt för att skriva så det var bara roligt. Grupparbeten var det precis lagom av.

Nöjd med ditt val? Hur viktig tror du själva programmet vs studieort är i din åsikt?

— Supernöjd! Jag tycker att det är jätteviktigt, själv var jag något sämre på att leva det klassiska studentlivet (även om jag också gjorde det stundtals), jag citerar min vän Alice ”classic Inez att plugga för att plugga och inte leva studentlivet”. Men! Jag tycker verkligen att det är jättejätteviktigt om du vill. Det är oerhört kul. Så, såklart är själva programmet viktigast men vill du skapa ett stort och nytt nätverk är studieorten nästan lika viktig.

sjuksköterskeprogrammet-lunds-universitet-intervju

Vem rekommenderar du utbildningen till?

— Alla människor som vill älska sitt jobb! Och människor som vill hjälpa. Om du pluggar till sjuksköterska och inte inser att du får betalt, ja, för att just hjälpa, då bör du nog inte utbilda dig till sjuksköterska.

Vad har du för allmänna studietips till andra unga där ute?

Nu kan jag inte belysa det här nog, detta är mitt allra bästa tips:

Plugga under arbetstid. 8-16 under vardagar och helst ingenting utanför just det (undantagsvis för tentavecka). Dels för att undvika stress men också för att undvika prokrastinering. Jag pluggade ofta tidigt, tidigt på morgonen men det var också för att jag ville sluta till lunch och få mer fritid, haha. Så det som passar men inte under kvälls- och helgtid.

Fakta sjuksköterska

Utbildningslängd: 180 högskolepoäng (tre år) till legitimerad sjuksköterska.

Vidareutbildning: som legitimerad sjuksköterska kan du läsa specialistutbildningar för att bli t.ex. ambulanssjuksköterska, operationssjuksköterska eller psykiatrisjuksköterska. En specialistutbildning är på 60-75 högskolepoäng och kan ges på både hel- och halvfart. Utbildning till barnmorska är på 90 högskolepoäng och pågår under 1,5 år.

Du behöver inte läsa en specialistutbildning för att specialisera dig i ditt yrke som sjuksköterska. Det finns t.ex. klinisk fördjupningsutbildningar och traineeprogram och fristående kurser. Du kan även börja med forskning.

Lön: Genomsnittslönen varierar beroende på källa. Enligt SCB tjänar en sjuksköterska i genomsnitt 36 700 kr. Intensivvårdssjuksköterska är den specialistinriktningen som tjänar mest i kategorin, 39 500 kr.

En nyutexaminerad sjuksköterska har en ingångslön på mellan 24 000- 25 000 kronor.

Övrigt: som nyutexaminerad legitimerad sjuksköterska med maximalt 4 månaders erfarenhet erbjuds kliniskt basår på vissa sjukhus med syfte att skapa trygghet och stärka övergången från akademi till arbetsliv. Ett basår innehåller förutom vanligt arbete, handledning och föreläsningar.

Nu kanske du är intresserad av att hitta utbildningar och kurser inom vård och omsorg?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla