cady
Studera > studentintervjuer

Intervju med Matilda, Journalistprogrammet, Stockholms universitet

Intervju med Matilda som har gått journalistprogrammet på Stockholms universitet
Av: Redaktionen
Lästid: 3 minuter
16 Apr 2019

Varför valde du att söka till Journalistprogrammet?

— Jag sökte till journalistprogrammet för att jag älskar kommunikation. Jag ville lära mig mer om olika typer av kommunikation, yrkesregler, källkritik och research.

Vad var antagningspoängen när du sökte?

— Antagningspoängen till JMK är väldigt hög, någonstans mellan 21.5 och 22. Man kunde även söka in på antal högskolepoäng så det är många som går programmet som är lite äldre och har tagit andra examen tidigare.

Vilka kurser har du läst?

— Utöver de kurser som ingår i journalistprogrammet har jag läst juridik i England, webbpublicering och medieteknik. Kurserna på JMK har handlat mycket om intervjuteknik, källkritk, research och vetenskapliga teorier.

Vilka kurser har varit roligast?

— Roligast var intervjuteknik och kursen när vi fick skriva en granskande rapport om ett mediedrev som hänt i Sverige. Man blir väldigt allmänbildad av att läsa på JMK och det förväntas att du hänger med i nyheterna och politik.

Finns det någon kurs du behövt pina dig igenom?

— Vetenskapliga teorier och metoder, som inte har något alls med journalistik att göra utan är en grundläggande kurs för att få skriva kandidatuppsats… den kursen var väldigt sömnig! Men det gick bra till slut ändå så nu i efterhand känns den inte så jobbig.

Har du haft någon praktik under utbildningen?

— Nej, det programmet jag gått på JMK har inte praktik i kursplanen. Det ingår alltså inte i utbildningen utan det får man söka på egen hand, vilket de flesta gör. Man kan även engagera sig i kårverksamhet eller skoltidningen.

Hur har studietakten varit, har du hunnit göra något annat än att plugga de här 3 åren?

— Jag blev förvånad över att studietakten på JMK inte var så krävande. Efter att ha pluggat i England var jag beredd på heltidsstudier, men faktum är att jag kunnat jobba nästan heltid under hela min utbildning. Men det är mycket egna studier, mycket läsning och sådant är ju individuellt hur snabbt man läser och lär sig saker.

Vad tycker du om utbildningen i helhet?

— Jag hade hoppats på mer praktiska inslag på JMK, men det finns i så fall en tilläggs kurs som är enbart praktisk. Dock känner jag att jag fått en bred allmänbildning och källkritisk tänkande som jag inte hade fått annars, vilket jag har användning för både i privatlivet och inom de flesta yrken.

Vad för slags jobb kommer du kunna söka när du avslutat din utbildning?

— Jag vill arbeta med nya typer av kommunikation, som sociala medier och online marketing. Det är inget man lär sig på JMK utan det är ett intresse jag själv utvecklat, men med hjälp av kunskaperna från JMK tror att jag skulle trivas med.

Hur ser dina framtidsplaner ut? Vilket är ditt drömjobb?

— Svårt att säga, det ändras hela tiden. Jag vill ha ett kreativt jobb där jag får både skriva, tänka och komma med idéer.

Nu när du snart är färdigutbildad… hur ska du fira examen?

— Förmodligen hittar ni mig på en solig uteservering, helst på Djurgården, och som den social media-nörd jag är: förmodligen i full fart att Facebooka, Twittra och Instagramma om min examen.

Nu kanske du är intresserad av att hitta utbildningar och kurser inom journalistik?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla