Fazer
Studera > utlandsstudier

Intervju med utbytesstudent - Jenny Hagström

Hur livet som utbytesstudent kan vara

När Jenny Hagström studerade på programmet Ekonomi, Teknik och Design vid Södertörns Högskola valde hon att testa sina vingar och åkte på utbytesstudier till Texas i USA. Tider hon beskriver som de roligaste hon haft och skulle rekommendera alla som funderat på att åka att ta den chansen. Det här är Jennys historia, med den hoppas hon kunna inspirera andra att ta samma steg mot äventyret.

Av: Raisa Lehkonen
Lästid: 5 minuter
30 Apr 2014

Tvärtom från många andra som vill åka på utlandsstudier hade Jenny egentligen aldrig tänkt på att åka på utbytesstudier men när en klasskompis hade ansökt terminen innan och åkt iväg blev hon inspirerad. Viljan till att åka växte snabbt och hon kastade sig in i research kring hur man går tillväga för att ansöka om utbytesstudier och några dagar senare hade hon skickat iväg sin ansökan.

“Jag insåg att det var något jag själv ville göra och jag hann inte tänka efter så mycket då det var ganska nära deadlinen utan jag visste bara att jag ville göra det här. Byta vardagen mot äventyr i det okända!”

Hon hade tidigare erfarenhet av att vara borta en längre tid då hon efter gymnasiet åkte till hennes morfar i Chile där hon stannade i sex månader och reste runt. Hon hade fått smak för hur det var att bara ge sig iväg till fjärran och uppleva en ny kultur. Att det blev just USA Jenny åkte till var inte heller så självklart från början, hon hade först tänkt att ansöka i Sydamerika men då deadlinen för den terminen hade gått ut blev det USA istället, och det är hon glad för idag. Det enda hon visste var att hon ville någonstans som var väldigt olikt Sverige och kulturen här, och det fick hon verkligen. Jenny kom in på Texas A&M International University i Laredo i delstaten Texas vilket var bland hennes förstahandsval.

Varför Texas?

“När jag kom in blev jag jätteglad och bestämde mig för att jag ville åka till någon av de varmare delstaterna i söder. Texas hamnade högt upp på listan eftersom det verkade vara en sån annorlunda plats från Sverige. Jag var nyfiken på om folk verkligen gick runt i cowboystövlar och hatt på gatorna och jag lärde mig att det faktiskt inte var ovanligt. Jag ville ju inte vara sämre och införskaffade mig såklart min egen uppsättning.”

Staden Laredo angränsar till Mexiko vilket gav Jenny ännu större variation på livet. Hon fick anpassa sig till två olika kulturer vad gäller livsstil, mat och normer men tyckte att det bara var roligare då hon fick mer utmaningar. Staden är rätt liten och det var en stor kontrast till vad hon är van vid hemma i Stockholm men det gjorde att atmosfären kändes mer intim och det var enklare att lära folk. Hon fick många vänner och träffade även sin pojkvän där som eventuellt kommer att flytta till Sverige inom en snar framtid. Att det ibland var oroligt i staden eftersom den ligger vid Mexikos gräns tänkte hon inte så mycket på och kände sig sällan osäker.

Själva skollivet upplevde hon också som positivt då hon läste lite friare ämnen än hon tidigare gjort. Hon läste mest estetiska ämnen och tog sig tiden till att utveckla sina egenskaper och lära sig saker som hon verkligen tycker är kul.

Skillnaden från svenska skolor?

“Collegelivet var egentligen inte särskilt likt det man ser i amerikanska filmer men det pågick mycket fler aktiviteter på campus än vad jag var van vid på min skola i Sverige och att bo i dorm-rooms var jättekul för man lättare lärde känna andra studenter. De som bodde på campus fick man bättre sammanhållning med eftersom man ofta gjorde sällskap till lektionerna eller matsalen och alltid hade folk i närheten att hänga med.”

Efter att ha kommit hem känner Jenny att hon fick väldigt mycket av sin resa i Texas. Inte bara socialt med många nya vänner men också akademiskt och professionellt. Hon reste runt i flera olika delstater och besökte bl.a. Las Vegas och Grand Canyon. Hon har ett speciellt minne från just Grand Canyon vilket var en plats hon länge velat besöka och när hon äntligen stod där hade hon något av en aha-upplevelse och kom till realisation till att hon faktiskt var där och hur underbart livet kan vara. Det är precis sådana ögonblick Jenny vill att fler ska kunna uppleva i livet, att känna att man är helt tillfreds och spänd över vad mer världen har att erbjuda.

“Mitt år i Texas var en helt fantastisk tid. Jag fick ta en paus från vardagen där hemma och uppleva två helt nya kulturer och lära känna massa folk från hela världen.”

Vad har du tagit med dig från tiden i USA?

Hon har idag funderat mycket på hur hennes resa kommit att gynna henne nu men även hur den kommer att ha en inverkan på hela hennes framtid. Hon har självklart utvecklat hennes engelska och lärt känna mycket människor men hon har framförallt gjort en personlig utveckling som kommer att följa med henne hela livet. Hon känner sig mer kreativ och starkare i sig själv och den hon är, hon vågar ta för sig mer i livet.

“På den här resan pressade jag mig själv att våga göra något nytt och även om det var lite skrämmande så hade jag helt rätt i att jag skulle få en helt fantastisk upplevelse som utvecklade mig som person. Förutom att bli bättre på engelska så lärde jag mig att måla och rita bättre och att känna mig mer avslappnad i nya sällskap. Dessutom har jag träffat vänner som jag hoppas ha kontakt med för resten av livet.”

Får du chansen, ta den!

Till den som har funderat på att ansöka om utlandsstudier vill Jenny påpeka att det är en del förarbete med ansökningarna och att saker tar tid men att när man väl är där så finns det ingen annanstans man hellre vill vara. Visst finns det negativa aspekter som med allting annat och i Jennys fall skulle det ha varit maten som inte alltid var så varierande eller svårigheten att ta sig runt utan bil. Men överlag är Jenny lycklig för att hon fick den chansen och skulle aldrig byta den emot något.

“Känner du att du vill testa på att åka så gör det! Även om det verkar skrämmande och man ibland har hemlängtan så får man vara med om så mycket spännande och lära sig så mycket som man har nytta av resten av livet. Flera studenter kommer vara i samma situation som du och ni har inget att förlora utan alla är där för att ha kul!”

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla