fastighetsbranschen
Studera > utlandsstudier

Investera i dig själv och din framtid - plugga utomlands!

Dem flesta har någon gång drömt om att studera utomlands. Att bara lämna vardagen i Sverige och ge sig iväg till fjärran breddgrader och lära känna nya exotiska kulturer. Jag hade alltid haft den drömmen, ända sedan jag var liten visste jag att jag någon dag skulle ge mig iväg på mitt livs äventyr.

Av: Raisa Lehkonen
Lästid: 8 minuter
26 Feb 2014
Studera utomlands och investera i dig själv

Utlandsstudier ger dig inte bara möjlighet till att utvecklas professionellt och akademisk men även på ett djupare personligt plan och därför tycker jag att utlandsstudier är en investering väl värd för resten av ditt liv. Jag kommer ihåg när jag själv satt där framför datorn den där kvällen i December och väntade på att få veta om jag kommit vidare. Jag ville det mer än någonting och efter allt slit med vad som kändes som tusen ansökningar, motivationsbrev, TOEFL-tester och research kändes tanken av inte komma vidare mordisk. Sedan som ur ingenstans låg det ett mejl i inkorgen, jag stirrade på den länge och en miljon tankar flög förbi i huvudet innan jag försiktigt öppnade det. Där var de två enkla orden som förändrade så mycket av min värld; “admission accepted”. Jag satt som förstenad samtidigt som jag tror att mitt hjärta vibrerade snabbare än någonsin. Jag hade kommit in, i det ögonblicket efter allt hårt jobb och väntan började ett av mina livs största och absolut roligaste äventyr och jag vill här dela med mig av mina erfarenheter samt varför utlandsstudier är värt allt kämpande och drömmande.

Akademisk stimulans och varierande studentliv

Oavsett om du är ny i studentvärlden eller en gammelgädda så är det alltid bra att utmana sig själv akademiskt. Man tänker inte alltid på att det inte finns några universella regler kring hur utbildning genomförs eller vilka ämnen som erbjuds men faktum är att det ser väldigt olika ut i skolsystemen i världen. Att få komma någon annanstans och testa nya sätt att studera på, läsa ämnen som man inte visste fanns och uppleva ett studentliv man inte är van vid gör pluggandet roligt på ett helt annat sätt. Jag som var så van med att bara gå i skolan två dagar i veckan i fyra timmar var inte beredd på att plötsligt studera fem kurser simultant nästan varje dag Måndag till Fredag. Det tog ett tag att vänja sig men sen tyckte jag att det bara var kul med lite intensitet framförallt för att det var ämnen jag hade läst förut men på ett helt annat sätt och sedan för att lärarna var så engagerade. De ville verkligen att du skulle lyckas och såg verkligen till det också vilket också gjorde det mer stimulerande. Att studera i ett annat land ökar kvalitén på din utbildning då den blir mer mångsidig och du kan se ditt område utifrån olika perspektiv.

Även studentlivet ser annorlunda ut i världen, allt från hur man bor till vilka fria aktiviteter man kan utöva. Jag fick en intimare känsla för min skola och det som skedde där då jag bodde på campus och hade en rumskompis. Kulturen i USA var att man skulle vara med på fria aktiviteter och socialisera sig, gå på basketmatcherna på Fredagar samt ingå i projekt för att hjälpa samhället på något sätt och ha roligt medan man gör det. Allt detta beror självklart på vart du väljer att åka men det viktiga är att du väljer något du tycker känns passande för dig. För mig var studentlivet perfekt i USA då jag älskar att vara social och umgås med människor vilket resulterade i att jag har vänner för livet i alla världens hörn.

Gynna din karriär

I en allt mer globaliserad värld där avstånden krymper och kulturer kommer närmare varandra anses det vara viktigt att har livserfarenhet och att ha studerat en tid utomlands är en av de saker som kan få ditt cv att sticka ut bland andras när du söker jobb. Att ha studerat utomlands visar på stor mognad och att man vågar ta för sig vilket är viktigt i alla yrken. I och med att man även knyter kontakter får du både insikt i din bransch men du öppnar också flera dörrar för dig själv och din framtida karriär. Jag träffande av en slump en dam som sökte en pr-ansvarig till organisationen No One Alone i Georgia som jobbar med att hjälpa kvinnor som är utsatta för våld i hemmet. Hon bad mig att mejla henne och efter att ha gjort detta hade jag fått en praktikplats, min uppgift blev att skapa ett “public announcement” åt organisationen. Efter att ha utfört detta projekt har jag fått mycket mer självförtroende för vad jag kan och inte kan göra och även en smak på vad det är jag skulle vilja göra i framtiden. Jag har knutit viktiga kontakter som jag kommer att ha nytta av längre fram i karriären och därför är utlandsstudier också en dörröppnare för allt som har med ditt framtida yrkesliv att göra. Du har inte bara chansen att träffa andra men du har också möjlighet att lära dig av andra och komma till insikt med vad du eventuellt kommer att sträva efter i din karriär.

“A different language is a different vision of life” - Federico Fellini

Vare sig man åker till ett engelsktalande land eller ett land där man inte kan språket alls kommer det att vara en värdefull möjlighet till att utveckla sig i ett språk. Att kunna tala flera språk fast man inte kan alla flytande ger dig många övertag i framtiden. Språket är det vi kommunicerar via och ju fler vi kan kommunicera med desto större blir också vår egen värld. När vi får nya begrepp att använda och applicera lär vi oss om oss själva men vi får också nya sätt att se på det som finns runtomkring oss. Att kunna flera språk är alltid attraktivt på arbetsmarknaden och i vissa fall ett krav. När du åker på utlandsstudier får du integrera dig i ett samhälle och det är oftast bästa sättet att lära sig och träna sig i respektive språk. Inte nog med att jag utvecklade min engelska för varje dag som gick, så läste jag även spanska under ett helt år vilket jag idag verkligen är tacksam för att jag gjorde. Jag hade innan alltid haft en passion för det spanska språket men nu fick jag verkligen lära mig språket från grunden och det var en ny värld som blev tillgänglig. Helt plötsligt kunde jag förstå ett nytt språk och även använda mig utav det. Spanskan blev som en glöd för mig som jag nu försöker att uppehålla med målet att någon dag vara helt flytande och det är inte omöjligt!

Kulturella utbyten

Visst må det vara läskigt att behöva träffa nya människor och framförallt människor som kommer från andra kulturer med helt olika normer och värderingar. Men detta är faktiskt ett av de mest optimala sätten att lära känna sig själv och sin egen kultur på men samtidigt också berikas av andras kulturer. Att få ta del av andras språk, smaka andras obekanta maträtter, att kunna se kontraster och diskutera varför vissa tar av sig skorna hemma och andra inte, varför vissa kysser varandra på kinden när de möts eller varför vissa äter middag sent på kvällen. Alla dessa kulturella utbyten tillför viktiga perspektiv i livet och ökar förståelsen för hur världen ter sig annorlunda på olika kontinenter. Sedan är det även ett bra sätt för andra kulturer att ta del av din egen kultur eftersom du själv blir en ambassadör för ditt land. Jag träffade många som inte visste vart Sverige fanns på kartan, vissa som blandade ihop Sverige och Schweiz och vissa som trodde att det aldrig blev varmt i Sverige. Det är självklart viktigast för din personliga utveckling med utlandsstudier men det kan också ha en stor effekt på omvärlden när du själv får spräcka gamla stereotyper och skrönor när det kommer till vart du kommer ifrån. Desto mer världen vet om sig själv och kulturerna i den, desto mer förståelse för varandra kan skapas.

Vänner för livet

Det finns ingen hejd på antalet människor man stöter på under sin tid som utbytesstudent och några av dessa kommer säkerligen att bli personer som du kommer att ha kontakt med hela livet. När man åker på utbytesstudier är man oftast inte ensam om det så man träffar alltid människor från världens alla hörn. Jag har har idag goda vänner på nästan alla kontinenter och det är människor som gett mig så otroligt mycket. Inte bara roliga tider men även lärdomar om hur vänskap kan bete sig olika i olika kulturer men så länge genuiniteten finns där är meningen med vänskap universellt.

Ha roligt och njut av livet

Allt handlar inte bara om att plugga, den absolut främsta anledningen till att åka på utlandsstudier är just för att det är så otroligt roligt. Du är där för att uppleva och lära dig och för att göra det ingår det självklart en hel del resande och aktiviteter. De allra flesta som åkt på utbytesstudier vill i slutändan inte åka hem igen men när de gör det är det med oöverträffbara minnen och oersättliga erfarenheter. När jag fick veta att jag skulle åka var det en av mina drömmar som jag kunde bocka av, men sedan medan jag var iväg bockade jag många fler. Allt från att uppleva New York på nyår, åka en stor pickup på landet, se Floridas stränder till att äta världens godaste hamburgare.

Utforska dig själv

Det spelar ingen roll vilken anledning du har för att åka på utlandsstudier, om det nu är en barndomsdröm eller något du gör för att det är en del av din utbildning så finns det en sak man alltid kan vara säker på och det är att du inte kommer att vara samma person när du kommer hem som när du åkte. Att studera utomlands får dig att växa som person, att lära känna dig själv, dina styrkor och dina svagheter. Eftersom du kommer att gå igenom en del kulturella chocker och möta på situationer som du inte är van vid kommer ditt självförtroende att bli starkare vilket också gör dig mer förberedd till arbetslivet. Du kommer att vara kulturellt berikad och kunna möta och lösa problem med många fler verktyg. Om du någonsin har funderat på att ansöka om utlandsstudier men känt att det verkat krångligt så är det faktiskt inte så jobbigt som det kan verka och när du väl sitter där på flyget mot ditt nya äventyr så kommer allting ha varit mer än värt det, det lovar jag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla