cady
Studera > studieval

Jobba som volontär - Fördelar med ideellt engagemang

Att volontära innebär en samhällstjänst och frivilligarbete och utförs av enskilda personer i första hand för att hjälpa andra – oftast sina medmänniskor. Detta kan vara direkt service till en annan person så som mentorskap till ett barn som behöver speciell vård eller äldre eller bara mot allmänhetens goda så som att plocka skräp, jobba i soppkök eller liknande.

Av: Amanda Berglund
Lästid: 4 minuter
19 Mar 2014
Hur det är att engagera sig ideellt

Så fungerar volontärarbete

Serviceprogram som man kan anmäla sig till utbildar ofta sina volontärer och förklarar vikten i det man gör, kanske hur viktigt det är att hålla planeten ren eller liknande. Vissa program har olika alternativ som studenter kan välja att fokusera på. Många kan till och med göra resor under ett par månader där du får kunskap om det du brinner för.

Jag som studerar miljövård vill ju självklart rikta in mig på att hjälpa till på de ställen jag kan. Självklart begränsas mina val till Uppsala under terminerna. Jag googlade lite på vad jag kunde tycka var intressant och hittade ett katthem inte långt ifrån där jag bor, så där är jag två tillfällen i månaden under fyra timmar och umgås helt enkelt med katterna och håller rent och myser, samt försöker hitta hem till dem. Det är en skön terapi och man känner samtidigt att man gör lite nytta.

Eftersom jag även tycker om att skriva har jag funnit en non-profit organisation online som heter Medveten Konsumtion dit jag mailade och helt enkelt lade upp vad det är jag sysslar med och ifall de skulle vilja att jag skrev för dem. De svarade självklart.

Det sköna med sådana här ställen, där man erbjuder sin fria hjälp i utbyte av erfarenheten, är att de oftast svarar “vi behöver all hjälp vi kan få”. De blir bara glada om det finns människor intresserade nog att hjälpa och erbjuda sina tjänster.

Enorm kick att bidra med sina skills

Det är dessutom enkelt att finna tiden till att göra detta. Människor som volontärjobbar, är ju oftast hungriga efter att utvecklas och finner tid att göra det de brinner för. Det finns ju även volontärprogram under somrar i form av praktik eller liknande. Jag ska till exempel till en liten by fem mil söder om Paris till en ekologisk odling hos en bekant till min mamma. Där ska jag vara under juli månad och jorda ned jeansen och sälja grödor och grönsaker på marknad.

Men med ett upptaget studentliv kan det ibland vara svårt att hitta tid att volontärjobba, än mindre att börja söka runt. Men fördelarna med att göra det ger dig, och ditt samhälle, enorma fördelar! Rätt ställe kan ju hjälpa dig hitta vänner, nå ut till samhället, få upp dina egna ögon, lära dig nya färdigheter och självklart främja din egen karriär. Dessutom kan det vara en bra paus eller, som jag sa, terapi. Med terapi menar jag inte att jag sitter och snackar med någon om mina egna problem under tiden, utan genom att koppla bort hjärnan från vardagen mår du bättre.

Volontärarbeten ansluter dig till andra människor

En av de mer kända fördelarna med volontärarbete är påverkan på samhället. Volontärarbete gör att du kan ansluta dig till din kommun och göra det till en bättre plats. Dessutom får du så otroligt mycket tillbaka! Du får erfarenhet, nya vänner och ökad social kompetens. Ibland sätts man i situationer som kanske inte är inom ens comfort zone och genom att lösa dessa får du mer självförtroende och du växer! Att jämt sitta och studera utvecklar dig självklart, men försök att variera dig lite.

Ett av de bästa sätten att få nya vänner och stärka befintliga relationer är att engagera er i en gemensam aktivitet tillsammans. Volontärarbete är ett bra sätt att träffa nya människor, speciellt om du är ny på i ett område. Volontärarbete stärker också dina band till samhället och breddar ditt stödnätverk, och du finner människor med gemensamma intressen.

Utöka din sociala krets

Volontärarbete kan öka ditt självförtroende, självkänsla och livstillfredsställelse. Du gör någonting för andra och samhället, vilket ger en naturlig känsla av prestation. Din roll som volontär kan också ge dig en känsla av stolthet och identitet. Det du gör är “ditt”, någonting som du valt och det är din väg. Och ju bättre du känner dig själv, desto mer sannolikt är det att ha en positiv syn på livet och framtida mål.

En viktig riskfaktor för depression är social isolering. Volontärarbete kan motverka detta. Volontärarbete håller dig i regelbunden kontakt med andra och hjälper dig att utveckla en vänskapskrets, vilket i sin tur skyddar dig mot stress och depression när du går igenom svåra tider. Är du ny någonstans, som jag nämnde tidigare, är det lätt att börja hänga med löst folk och i kretsar där du kanske inte känner dig helt rätt. Du hamnar på fester med ett gäng dataspelare eller i någon tjejgrupp du känner dig helt fel i. Om du hittar någonting som du brinner för, kommer du med största sannolikhet vara i ditt esse och bli mycket mer mottaglig för relationer som du kommer att känna dig bekväm i.

Som sagt kan du ju också åka iväg en längre tid och jobba på daghem i Indien eller på naturreservat i Afrika. Ge dig in på någonting som ger dig lycka.

Kolla in Sandy Stadelmanns volontärresa till Malawi i samarbete med Kilroy

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla