Studera > studieval

Kan du vara för gammal för att plugga?

Det finns fördelar med att plugga när man är äldre

Det finns ingen bestämd ålder för när man ska studera på högskolan eller universitetet, vissa är redo direkt efter gymnasiet, för andra krävs det ett år eller två innan man vet vad man vill och känner att man orkar. Sen finns det dem som inte är redo förrän senare i livet eller av andra anledningar inte har velat eller kunnat plugga. För dem som börjar studera senare i livet kan det vara skrämmande, ska man våga ta steget till att bli student?

Av: Ellinor Westin
Lästid: 2 minuter
23 Feb 2021

För gammal för att plugga?

Det finns många anledningar till varför en väljer att studera lite senare än de flesta. Det finns likväl nackdelar med att börja plugga efter några år i arbetslivet. Är du van vid att ha en hyfsat bra inkomst kan det kännas som en utmaning att klara sig med studiemedel. Var det länge sen du plugga så kan självaste tanken kännas läskig. Finns studietekniken kvar? Vad gör du med all den där extratiden? Och, kommer du vara äldst i klassen?

Det finns fördelar med att plugga efter att man både har lite arbetslivserfarenhet och livserfarenhet. Här går vi igenom några av dem.

1. Tid gör dig vis

Du kanske inte alls känner igen dig. Men beroende på vad du har för arbetserfarenhet har du förmodligen lärt dig en hel del om dig själv, hur du fungerar i grupp och vilka begränsningar du har. Allt detta är värdefullt inför din studietid och kan spara dig rejält med energi och tid under t.ex. grupparbeten.

2. Kött på benen

Med erfarenhet! Du hinner mogna och lära känna dig själv, och när du sedan börjar på universitetet så vet du vad du vill!

3. Drömjobbet väntar runt hörnet

Nu kommer den punkt som borde vara det absolut mest avgörande när det kommer till att börja studera. Den utbildning du planerar att gå innebär att du kommer ett steg närmare ditt drömjobb. Att veta vad ens drömjobb är och veta att du kommer närmare och närmare målet för varje termin som går är motiverande. Oavsett vilken ålder du är i när du börjar plugga eller vilken sorts eftergymnasial utbildning du väljer att gå så är vetskapen om att utbildningen kan leda till ens drömjobb en drivkraft och något som gör att utbildningen är värd lite slit och huvudbry.

Kolla in massor av samlade utbildningar på Utbildningssidan.se.

Läs mer:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla