pucko
Sponsrad

Kvarnby Folkhögskola - Att bli klar med plugget

Kvarnby Folkhögskola
Av: Kvarnby Folkhögskola
Lästid: 3 minuter
28 Jan 2020

Funderar du på Komvux eller folkhögskola i Malmö? Behöver du plugga upp dina betyg?

Det är inte helt ovanligt att folk lämnar skolan utan betyg i alla de ämnen som behövs för att komma in på en specifik utbildning. Kanske har man läst fel gymnasieprogram, kanske har man hoppat av skolan av olika skäl, kanske har man helt enkelt fått underkänt i något ämne.

I sådana fall finns möjlighet att skaffa sig de behörigheter som saknas genom att plugga på Komvux. Eller genom att läsa en Allmän kurs på en av Sveriges 155 folkhögskolor.

Elever på Kvarnby Folkhögskola

En ovanlig skolform
Folkhögskolan skiljer sig från andra skolor. På en folkhögskola fungerar saker lite annorlunda, det är lite friare, lite högre i tak. Men framför allt så har lärarna på en folkhögskola långt större möjligheter att ta hänsyn till dina önskemål och dina behov. Folkhögskolorna har nämligen i regel bättre ekonomiska villkor för sin skolverksamhet än Komvux.

Jämfört med andra skolformer har folkhögskolan dessutom större frihet och stora möjligheter att utforma undervisningen så att den passar de studerande bättre. Tänk dig helt enkelt en skola där alla som studerar där kan påverka! Tänk dig en skola, i regel rätt så liten och familjär, där alla känner till alla, där alla som jobbar och läser försöker samarbeta.

Folkhögskolan är helt enkelt skolan där du kan räkna med kamratstöd och respekt för den du är. Behöver du läsa in behörigheter eller betyg, fundera på att kolla med närmaste folkhögskola.

En ovanlig skola
Ingen folkhögskola är sig lik. Skolorna har nämligen olika ägarformer och ägare. Det finns stiftelser, ideella föreningar och ekonomiska föreningar som äger landets folkhögskolor. Gemensamt för alla är att de inte får vinstdrivande – alla statliga pengar som går till skolorna ska stanna där. Några vinstutdelningar till ägarna finns med andra ord inte.

Dessutom har de flesta folkhögskolorna en specifik profil. Ett exempel på detta är Kvarnby folkhögskola i Malmö. Skolan ägs av trettiotal föreningar och är en del av stadens breda aktivistnätverk. I skolans lokaler – som finns på tre olika ställen i stan – hålls på helger och kvällar möten. Skolan är med och deltar i Fridays for Future, Kvinnodagen, Första maj. På sommaren träffas aktivister från hela landet för att läsa en politisk sommarkurs.

Kvarnby Folkhögskola är en skola där många drömmar lätt kan bli verklighet. Här finns Nordens mest framgångsrika utbildning för serietecknare. Här pluggar folk med författardrömmar. Och här lär sig många nyanlända svenska och möter det svenska samhället för första gången.

Skolans största satsning är dock de Allmänna kurserna, som finns till för att folk ska kunna bli klar med plugget och läsa vidare på yrkeshögskolan eller universitetet. Kvarnby har med åren fått mycket beröm för att lyckas motivera till studier och kunna lära ut bra studieteknik.

Kvarnby Folkhögskola

Testa!
Gå in på kvarnby.se och kolla själv. Vet du redan vart du är på väg och vart du vill komma, så kanske du hittar rätt utbildning här. Gå annars in på folkhogskola.nu och spana in samtliga folkhögskolor i hela landet. De finns från Malmö till Haparanda, i storstäderna och i glesbygd. Och de är, som sagt, allihop ovanliga och spännande.

Men du kanske är mer osäker? Ta kontakt med vägledningscentrum i din hemkommun. Där kan du träffa en studie- och yrkesvägledare som hjälper dig att titta närmare på dina framtida möjligheter, ge dig råd, boka in studiebesök och mycket mer.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla