Studera > studieval

Låt dig lockas av studenstaden Karlstad - garanterat boende i Sveriges mysigaste stad

Källa: Karlstad kommun

I Karlstad läser var tionde invånare vid universitetet. Karlstad är en levande stad med mycket att erbjuda. Med ett generöst shoppingutbud, livligt nattliv och vackra omgivningar är Karlstad en perfekt studentstad. Läs mer om hur det är att studera här.

Av: Redaktionen
Lästid: 3 minuter
27 Mar 2018

Karlstad har länge haft rykte om sig att vara en öppen och trevlig stad. Med den välkända solen och ett växande och nytänkande universitet rankas Karlstad som en av landet bästa studentstäder.

I Karlstad kommun läser var tionde invånare vid universitetet och det märks. På kort tid har Karlstad förvandlats till en utpräglad studentstad med ett stort utbud av både kultur, nöje, sport och shopping. Karlstad är en av Sveriges mysigaste studentstäder om du frågar studenterna själva. En småstad, men med ett utbud som en storstad.

Shopping och uteliv

I Karlstad finns det många affärer både centralt och ute vid det stora shoppingområdet Bergvik där även Ikea finns. Det finns bra kommunikationer och det går direktbussar från campus. I Karlstad finns allt ifrån stora nattklubbar med kända liveartister till små klubbar, pubar och restauranger med olika charm och stilar.

På campus finns en helt ny idrottshall. En hall som gör utbudet ännu bättre och är närmare för dig som student. Karlstads universitet är också ett elitidrottsuniversitet, vilket innebär att du som har någon form av landslagsmerit få speciellt studiestöd så som möjlighet att t.ex. flytta på tentor, ledighet för träningsläger och individuell handledning.

Studentboende

Hur vill du bo? Vill du bo själv eller i studentkorridor där du delar kök och allrum med andra, men ändå ha ditt eget rum? I Karlstad behöver du inte oroa dig för boendet. Karlstads kommun gör allt för att hjälpa dig att hitta ett bra boende.

Karlstads kommun samarbetar med KBAB och andra bostadsföretag i området för att kunna erbjuda dig som nyinflyttad en studentbostad. Om du redan bor i Karlstads kommun är du självklart välkommen att söka studentbostad, men blir erbjuden boende i mån av plats. Studenter som bor långt från Karlstad prioriteras. Det innebär att du som bor inom pendlingsavstånd kan få vänta lite längre.

När du erbjuds en bostad kan du inte välja bostadsområde eller boendetyp själv. Det du kan göra för att öka dina chanser att få just det boendet du vill ha är att vara ute i god tid med din ansökan.

Karlstad kommun säger att:

För dig som inte bor i Karlstad görs allt för att hjälpa dig att hitta en studentbostad.

Du ska vara antagen till studier vid Karlstads universitet eller någon av Karlstads YH-utbildningar och kunna styrka detta med antagningsbesked eller registreringsbevis. Din studietakt ska vara halvfart eller mer, det vill säga minst 15 högskolepoäng eller 50 Yh-poäng per termin.

Det är du själv som aktivt söker bland de tillgängliga boendena så fort du har fått ditt antagningsbesked.

Du kan bli erbjuden ett boende nära universitetet, nära centrum, i något ytterområde eller i någon av grannkommunerna.

Du kan även bli erbjuden rum i en större lägenhet.

Universitetet i siffror

Program: ca 80
Fristående kurser: ca 700

Antal studenter: ca 16 000

Fler utbildningstillfällen

Folkhögskola

Molkoms folkhögskola är för dig som är intresserad av estetiska ämnen som film och skådespeleri samt även friskvård och hälsa. Molkom är ett samhälle som ligger 3 mil nordost om Karlstad i Värmland. Filialverksamhet bedrivs även i Karlstad centrum.

Yrkeshögskolan Karlstad

Yrkeshögskolan är en utbildningsform för dig som gått ut gymnasiet och i Karlstad erbjuds det totalt åtta olika yrkeshögskoleutbildningar, bland annat till automationsingenjör med inriktning processteknik.

Affärshögskolan

Affärshögskolan finns idag på elva olika orter runtom i Sverige och erbjuder yrkeshögskoleutbildningar inom ekonomi, försäljning, inköp, marknadsföring eller projektledning.

Nu kanske du är intresserad av att hitta utbildningar och kurser inom Karlstad?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla