Studera > studentliv

Misstaget med att plugga hela natten

Att tänka på när man pluggar på natten

När du är student och ditt liv lite går som på räls och det är mer plugg än vad dygnet har timmar - Ja, då är det lätt att du överanstränger dig och lägger ner mer tid än du faktiskt klarar av. Ibland kan det bara vara så att du har skjutit upp plugget hela dagen eftersom du kanske haft föreläsningar eller känt dig allmänt dålig. Som student ser man sömn som en lyx snarare än en nödvändighet.

Av: Amanda Berglund
Lästid: 5 minuter
23 Mar 2020

Har du någonsin hört talas om en All-nighter? När man pluggar hela natten och får saker gjort tack vare sjutton koppar kaffe. Personligen kan jag inte få någonting gjort efter nio på kvällen förutom kanske ett parti Betapet, en öl eller en mysig film. Men i pluggväg är jag värdelös på kvällarna. Dessutom tror jag inte riktigt på All-Nighters, hur effektivt man än tror det är, eller hur mycket du än har att göra.

För lite sömn gör dig deprimerad - Sakta men säkert

Vissa kanske är mer nattugglor än vad jag är, men har man varit uppe hela dagen och kört kommer groggigheten och irritationen så småningom, det spelar ingen roll hur många koppar kaffe du har tagit. Sömnlöshet intensifierar en mängd känslomässiga problem som inkluderar ångest, depression och bipolär sjukdom. Kanske inte av en enda natt, men om man gör detta till en vana, kan det göra mer skada än nytta.

Sov dig snygg - (Nej, det är ingen uttjatad myt)

Du behöver din skönhetssömn; och med skönhetsömn menas det att du faktiskt ser bättre ut om du sover, du ser friskare ut. Undviker du sömn får du ringar under ögonen, blek och sälg hudton, säckigare hållning. Sömnlöshet kan över tid dessutom även leda till att du går upp i vikt.

Plugga hela natten - Tänk på detta!

Att plugga sig igenom natten gör mer akademisk skada än nytta, även om det kan kännas som ditt enda alternativ, är All Nighters en dålig pluggstrategi. När du inte får vila går du miste om de konsoliderade effekterna av sömn. Så om du har tenta dagen efter, försök att läsa fram till åtta, men ta sen en paus över natten. Du kommer att göra mycket bättre ifrån dig om du sover, äter en bra frukost och slappnar av än om du sitter och matar hela natten.

Om du gör All-nighters till en vana kan det ha rätt dåliga effekter på lång sikt, det kan leda till sämre inlärningsförmåga, vilket är ganska avgörande för en liten faktor vi kallar framgång. Oavsett riskerna är All-nighters en rätt vanlig och ibland nödvändig del av studentlivet. Om du upptäcker att du absolut måste avstå från sömn för att plugga inför en oväntad tenta eller för att avsluta en viktig uppsats, tänk då på dessa försiktighetsåtgärder:

  • Gör det inte till en vana: All-nighters kan medföra allvarliga långsiktiga risker, så om de ökar i frekvens, kan det vara dags att omvärdera din rutin.
  • Överdriv inte kaffet: Istället för koffein som kaffe eller red bull kan du prova naturliga energi-boosters som jordnötssmör, frukt och C-vitamin eller elektrolyter.
  • Få in lite sömn om du kan
  • Ta pauser: Stretcha, meditera, promenera, lyssna på musik - Någonting du kan klämma in kommer att hjälpa dig avvärja trötthet och utbränning. Eller något som får dig att skratta!
  • Belöna din kropp: Du kommer att behöva ta igen förlorad sömn någon gång, så gör det förr än senare … som direkt efter tentan!

Ugglevanan - När dygnet får mer än 24 timmar

Jag hörde för inte längesen om Ugglevanan. Det är oftast tonåringar och unga vuxna som hamnar i denna och kan ha till vana att sova till eftermiddag om de så vill. Alltså deras inbyggda dygnsklockor är längre än 24 timmar, alltså om de skulle spendera tid i ett mörkt rum i veckor, skulle de de kunna ha cykler som varade i 26 timmar till exempel. Jag vet själv att när jag inte har mycket att göra under en period och det är November och mörkt, är det lätt för mig att gå i ide och sova till tre.

I fallet med en 24 timmars cykel , skulle någon som vaknar vid 08:00 vara trött igen runt midnatt. Men om man har en 26 timmars cykel, är man inte trött förrän runt två. Men om man måste vara uppe klockan åtta, måste ugglan ändå gå upp vilket resulterar i sömnbrist.

Det bästa sättet för ugglor för att ta itu med den felaktiga interna klockan är att träna den varje dag. Solsken är den mest kraftfulla enheten för träning av den interna klockan. “Ugglorna” behöver så mycket sol som möjligt på morgonen. Försök att se till att du inte har dragit ned persiennerna eller liknande så du släpper in ljuset på morgonen och kanske till och med planera in en promenad med någon eller en tidig föreläsning. På kvällen bör du undvika starkt ljus som på TV eller dator.

Någonting som också är dumt är att ta power naps under dagen. Även om du haft svårt att somna en natt och måste gå upp åtta, är det bara att ta sig igenom dagen och gå och lägga sig lite tidigare och hoppas på det bästa. Tids nog fattar klockan.

Sov inte för mycket!

Alltför mycket sömn är också en dålig idé. Att sova för mycket kan faktiskt vara ett symptom på depression. Minst en av fem personer drabbas av en smärre depression någon gång i sitt liv. När man kanske är ny i en skola eller har misslyckats på ett test, stressad över pengar, för lite tid att få studierna att gå ihop, är olyckligt kär eller liknande, kan det lätt bli att man däckar ned sig i sängen och sover eller går i ide som jag säger.

Depression minskar sömnkvaliteten. Vissa studenter upplever sömnlöshet medan andra sover för mycket på grund av trötthet från minskad sömnkvalitet. Som student kan det kanske ibland vara svårt att förstå sig på sina egna känslor ibland. Brist på motivation i skolan kan betyda en hel del saker, men att sitta uppe hela natten för att ta igen är inte lösningen.

Så, det är alltså en balansgång på hur mycket eller lite man ska sova. Jag brukar må bra av att sova kanske åtta, nio timmar varje natt. Sen hamnar jag inte ur spel om jag sover fem sex timmar någon natt.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla