cady
Sponsrad

När du ska anteckna för hand - och hur du lyckas!

Bic
Av: Bic
Lästid: 3 minuter
7 Sep 2019

Har du någonsin varit på en föreläsning känner du igen det smattrande ljudet av studenters fingrar slå mot tangentborden. Frågan kvarstår dock, är det bättre att anteckna för hand än på datorn?

Att kunna organisera plugget i din laptop är en fördel, men när det kommer till kritan så är det faktiskt kritan som fungerar bäst. Eller bläck för den delen. Att anteckna för hand har bevisats av forskare stärka minnet och ger dig en bättre förståelse och förmåga att tillämpa materialet.

Forskning visar att studenter som använder laptops under skolarbete är 40% mer sannolika att använda datorn till annat än just skolarbete.

När du skriver med penna och papper tar det längre tid och är kanske inte det självklara valet för att hinna med att anteckna allt som föreläsaren säger. Att det tar längre tid resulterar däremot i att din hjärna hinner bearbeta och “tänka efter”. Att använda dina egna ord för att tolka vad en föreläsare säger och därmed anteckna mindre leder inte bara till ett stärkt minne utan också en prioritering över vad som är viktigast att kunna.

Tips när du antecknar!

När du ska studera inför en tenta är det mycket du ska komma ihåg. Det kan handla om att memorera årtal, glosor, argument eller ren fakta. Här kommer pennan och anteckningsblocket in som en räddare i nöden eftersom när du repeterar också övar in materialet på ett helt annat sätt. Experimentera med ditt sätt att lära dig, här är några tips på traven:

- Renskriv dina anteckningar. Använd dig av pennor med olika färger i dina anteckningar.

- Lär dig med post-its! Har du viktiga årtal eller glosor att memorera? Skriv frågan på framsidan av en post-it lapp och svaret på baksidan. Sprid ut lapparna runtom i ditt hem, t.ex. på kylskåpet, luckor, toalettsitsen eller på ovansidan av din laptop. Varje gång du går förbi eller ska öppna något måste du först svara på frågan på post-it lappen.

- Skapa din egen mind map. Associering är speciellt effektivt när du behöver lära dig något nytt. Genom att rita en mind map får du en enkel överblick över vad som är viktigt och mindre viktigt att komma ihåg.

Hur organiserar du plugget med penna och papper?

Som med varje nystart så behöver någonting förändras. I det här fallet behöver du endast inhandla ett rykande färskt anteckningsblock och en riktigt bra penna. En annan fördel med att anteckna för hand är att du med rätt penna kan strukturera dina anteckningar och på så vis hjälpa hjärnan att minnas lite extra. En penna med flera färger, t.ex. BIC 4 colours är perfekta för effektiva anteckningar! Med ett klick kan du byta färg eller göra färgstarka markeringar till de stycken som är viktiga att komma ihåg! En favorit är BICs 4 Colours 3+1 HB som förutom bläckfärgerna svart, rött och blått även kommer med ett blyertstift!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla