Studera > studieval

Nu kan du plugga till virtual reality-utvecklare

Ny teknik flyttar snabbt fram gränser kring vad som är möjligt och skapar nya yrkesroller. Allt fler företag ser nyttan av att använda sig av Virtual Reality och efterfrågan på VR-kompetens ökar kraftigt. Därför startar nu Nackademin en av de allra första yrkeshögskoleutbildningarna till Virtual Reality-utvecklare.

Av Redaktionen, 4 May, 2017
Vill du plugga till virtual reality-utvecklare?

Virtual reality spås bli nästa stora framtidsbransch. Många förknippar Virtual Reality, digitala världar, med spelindustrin, men de senaste åren har fler branscher insett potentialen med tekniken. Ofta handlar det om att testa något som är riskfyllt eller kostsamt i ett skarpt läge: Kirurger eller piloter kan öva på att skära eller flyga i en säker miljö, brandmän kan träna på att rädda personer ur brinnande byggnader, arkitekter och byggföretag kan visualisera sina projekt för att se om de fungerar utanför ritbordet. Bara fantasin sätter gränser.

Nu startar Nackademin en av de allra första utbildningarna till VR-utvecklare. Utbildningen är tvåårig, startar till hösten 2017 och är framtagen tillsammans med representanter från både IT- och byggbranschen. När den första kullen examineras 2019 beräknas det finnas en mycket god efterfrågan av utvecklare med särskild inriktning mot just Virtual Reality.

Teknikkonsultföretagen Sweco och WSP är ett par av de arbetsgivare som varit med och tagit fram innehållet i utbildningen.

– Det är väldigt spännande och roligt att höra att Nackademin startar en utbildning inom Virtual Reality. Vi har jobbat med den här tekniken länge och sett den utvecklas genom åren och nu ser vi att VR verkligen börjar användas inom arkitektur och samhällsbyggnad, berättar Carl Johan Rydell, Studiochef Visual Media & Design, Swecos arkitekter.

– WSP har under mer än 15 år utvecklat VR-lösningar inom Samhällsbyggnad. Tillväxten för våra tjänster inom VR har varit mycket expansiv under de senaste två åren och genom att aktivt stödja VR-utbildningen på Nackademin hoppas vi kunna bidra till att vi blir många fler i VR-familjen. Självklart vill vi också locka ytterligare medarbetare till vårt VR-gäng på WSP, som idag är strax över 30 stycken, säger Anders Lisspers, Department Manager, Visual, på WSP Sverige AB.

-Yrkeshögskolan är unik i sitt slag genom möjligheten att snabbt plocka upp nya kompetensbehov på arbetsmarknaden och tillsammans med arbetsgivare ta fram utbildningar som ska matcha dessa. Vi är extra glada över just utbildningen till VR-utvecklare - det är verkligen ett kvitto på Yh-utbildningarnas styrka och möjlighet att ligga i framkant, säger Martina Lindgren, marknadschef på Nackademin.

VR-plattformar, Gränssnitt och interaktion samt Storytelling inom VR är några av de kurser som ingår i utbildningen, där studenterna bland annat får lära sig att utveckla användbara, virtuella gränssnitt och hur man skapar verklighetstrogna miljöer där människor kan uppleva historier i en interaktiv värld.

Nu kanske du är intresserad av att hitta utbildningar och kurser inom virtual reality?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla