Studera > studentintervjuer

Nya fräscha lokaler och garanterat jobb - så är det att läsa på STFG

.
Av: Redaktionen
Lästid: 5 minuter
6 Feb 2019

Hur är det att läsa ett gymnasieprogram med yrkesinriktning? Och vad händer efter att du är klar och ska ge dig ut i arbetslivet? När Piraja var och besökte invigningen av STFGs nya lokaler fick vi chansen att prata med Jennifer och Abbas som båda två läser på STFGs fordon- och transportprogram och Kevin och Santiago som idag jobbar inom fordonsbranschen efter att ha läst på STFG.

stockholms-transport-och-fordonsgymnasium

Jennifer Grönberg är 16 år och kommer från Tyresö. Det var ett tidigt intresse av bilar och mekaniken bakom som till slut lockade henne till STFG. Idag går hon transport- och fordonsprogrammet med inriktning mot lastbilschaufför.

— Det bara kom till mig när jag gick i nian att jag vill köra lastbil och att det är ett yrke som passar mig. Sen finns det så mycket man kan jobba med som lastbilschaufför. Du kan åka långt, se världen.

Vad betyder de nya lokalerna för dig och din utbildning?

— Det kommer att betyda jättemycket för just nu håller vi på med truckkörning som är utomhus och det är iskallt. Men nu finns det en lokal vi kan köra på som är inomhus. Sen när vi arbetar med lastbilar slipper vi åka till Skärholmen för det utan kan gör det här på plats.

stfg-transport-och-fordonsprogrammet

Hur ser du på framtiden?

— Det är garanterat jobb, vilket är jätteskönt. Jag tänker köra kran för då är de inte lika mycket stillasittande utan jag får vara ute i miljön på arbetsplatsen också.

Vad har du för tips till andra som funderar på att plugga transport och fordon?

— Jag rekommenderar verkligen transport eller fordon, speciellt på STFG för det är så sjukt bra lärare och vi får så bra hjälp. Sen är det många företag som samarbetar med skolan så vi får verkligen den senaste kompetensen.

På fordon- och transportprogrammet finns det fem olika inriktningar att välja mellan, Abbas har valt inriktningen mot lastbil- och bussmekaniker.

stfg-transport-och-fordonsprogrammet

— Jag ville ha jobb efter gymnasiet, sen tycker jag om att jobba med tunga bilar och fordon.

Vad kommer de nya lokalerna att betyda för din utbildning?

— Det kommer att betyda jättemycket, vi slipper tänka på att ta oss till andra platser långt bort. Allt är nu på samma plats vilket betyder att vi hinner göra mer i utbildningen, mecka med flera bilar samtidigt och inte enas om en till exempel. Helt enkelt mycket större möjligheter,

Vad tänker du göra efter utbildningen?

— Det är ju garanterat jobb, om man sköter sig, skrattar Abbas.

Vill man jobba efter gymnasiet är det perfekt att börja här. Det finns ju även yrkesutbildning. Plus, du får träffa våra snälla lärare.

Men vad händer efter STFG? Vi fick prata med Kevin och Santiago som efter sina utbildningar enkelt landat jobb.

stfg-transport-och-fordonsprogrammet

Hej Kevin, vilken inriktning läste du här på STFG och vad tyckte du om den?

— Jag läste inriktningen lastbilsmekaniker och mobila maskiner. Den tiden var jätterolig och otroligt lärorik.

Vad gör du idag?

—Idag arbetar jag som lastbilsmekaniker på Volvo vid Kungens Kurva.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?

— Jag jobbar 7-14 alla dagar förutom var tredje vecka då jag jobbar kväll. Jag jobbar i akuten där alla drop-in jobb kommer. Min roll är att beta av alla snabba fel medan kunder väntar. Om dagen hinner jag med kanske 4-5 bilar.

Vad kommer de nya lokalerna betyda för framtida elever?

— Jag tror att det betyder jättemycket för att de kan skaffa sig kompetenser som vi inte kunde skaffa oss för några år sedan, både färska kunskaper som också är mer relevanta idag.

Vad har du för råd till de som vill arbeta inom fordonsbranschen?

— Det är en jättebra bransch att ge sig in på. Relativt välbetalt också :)

Santiago gick transport- och fordonsprogrammet för 4 år sedan. Idag arbetar han på Scania och hans roll innebär att vara först på bollen, och en hel del resande.

stfg-transport-och-fordonsprogrammet

Santiago, vad tänker du på när du ser tillbaka på din utbildning här på STFG?

— Väldigt roligt och spännande, det var mycket att lära sig. Jag har alltid haft ett bilintresse och utbildningen mötte verkligen mina förväntningar.

Berätta mer om ditt nuvarande jobb på Scania!

— Jag valde först att arbeta med lastbilar, för det innebär att jag får arbeta mot företag och inte privatpersoner som med bilar. Jag kände att det var där utvecklingen var. På Scania jobbar jag som prototyptekniker för hybrid- och elbilar.

Hur ser en vardag ut för dig?

— Det är väldigt omväxlande, det kan hända vad som helst eftersom att jag bara jobbar med prototyper och utveckling; så mycket koordination, möten med konstruktörer men också mycket resande. Det som lockar mest är att få mecka med något, vara delaktig i något som är helt nytt och som inte finns på marknaden.

Vad betyder lokalerna för elever på STFG, tror du?

— Mer möjligheter att kunna lära sig mer och vara i framkant, det är inte så många skolor som satsar på att vara i framkant gällande teknologin.

Vad har du för tips till unga som vill satsa på en utbildning inom fordonsbranschen?

— Man behöver inte kunna allt, för det händer hela saker hela tiden som man måste lära sig. Det finns så många möjligheter, så länge man är driven och duktig så klarar man det.

Nyfiken på yrkesprogram? På Gymnasiesidan.se hittar du fler yrkesprogram på gymnasienivå eller på eftergymnasial nivå på Utbildningssidan.se

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla