Studera > studieval

Öka din koncentration – 3 korta övningar

Öka koncentrationen
Av: Jonnah Friberg
Lästid: 3 minuter
23 Jan 2020

Vill du öka koncentrationen i skolan? Plugga bättre? Lära dig mer? Lösa uppgifter lättare och snabbare? Då kanske meditation är något för dig.

Forskarna är överens om att hjärnan är en muskel som även den kan tränas för att prestera bättre, och därför kan meditation öka din koncentration- och inlärningsförmåga. Meditation är inte bara för buddister eller stressade människor som håller på med mindfulness, det är även för dig som vill träna ditt inre att bli ännu starkare.

För att både öka koncentrationen, och fortsätta hålla den kvar, så behöver hjärnan fortsätta träna, precis som vid fysisk träning där det du uppnått i muskelmassa försvinner om du slutar gå till gymmet.

Men vi förstår att det inte är så lockande att lägga till ännu fler saker på din dagliga to-do-list, därför har vi samlat 3 väldigt korta övningar här som du kan faktiskt har tid att göra antingen i skolan eller hemma.

1.Andningsankaret
En av de absolut vanligaste meditationerna, och en grundpelare i andra övningar. Kan göras sittandes, ståendes eller liggandes. Det enda du gör under 1-3 minuter är att följa dina andetag. Känn efter hur det känns att andas och fokusera endast på det. Denna övning hjälper dig att bli bättre på att fokusera på en sak i taget och ökar din koncentration.

Tips! Denna kan göras på toan i skolan, och du förlorar då ingen tid alls!****

2. Ljudinlyssnandet
Under 1-3 minuter så lyssnar du in vilka ljud som finns runt om dig. Fokusera på ett ljud i taget och ta in hur det låter. Du behöver inte tänka på vad det är som låter eller vart det kommer ifrån, bara på hur det låter. Gå sedan vidare till nästa ljud och gör samma sak. Denna övning gör att du blir bättre på att välja vilka ljud du vill höra och stänga av jobbiga ljud, och därmed öka din koncentrationsförmåga.

Tips! Denna kan göras i klassrummet eller på bussen/tåget!

3. Kroppsskanning
Också en av de vanligaste meditationsövningarna. Går att göra i olika takter och anpassa tiden efter hur detaljerat du vill göra övningen – från 2 minuter och uppåt, beroende på hur lång tid du har. En kort version är att du känner efter i kroppen hur det känns just nu, samtidigt som du andas. Känn efter hur det känns i benen, sedan i magen, armarna och sedan huvudet. Till sist känner du efter hur det känns i hela kroppen igen. Lyssna på vad kroppen säger.

Görs denna övning ofta kan den hjälpa dig att känna vad din kropp faktiskt behöver just nu. Kanske är den hungrig, även fast du nyligen åt? Eller så behöver en bensträckare? Du ökar inte bara koncentrationen med denna övning, utan lär även känna dig själv bättre. Ju mer du lyssnar på din kropp, desto mer orkar du koncentrera dig i skolan.

Tips! Är kanon för dig som lätt blir uppstressad på kvällarna och behöver slappna av mer inför natten!

__

Försök att inte sätta för hög press på dig själv när du gör dessa övningar. Om du råkar börja tänka på något annat så drar du bara tillbaka fokuset till dig själv igen. Det är detta som är träningen. För varje gång du drar tillbaka fokus till dig själv igen så har hjärnmuskeln blivit starkare och du kommer att kunna koncentrera dig bättre i skolan.

Tycker du det är extra intressant med meditation eller mindfulness så kan du kolla in utbildningar inom det hos oss på Utbildningssidan .

Läs mer hos Piraja:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla