Studera > studentliv

Oönskad dicpic = Sexuellt ofredande

Alla vill inte se dina dicpics...

Att se en dicpic på nätet, eller få en skickad till sig blir bara vanligare och vanligare. Men det många inte vet är att detta kan vara ett brott. Så länge du inte bett om att få en bild skickad till dig är de olagligt. Du kan faktiskt då anmäla det som sexuellt ofredande.. Vilket kan leda till böter och fängelse.

Av: Redaktionen
Lästid: 2 minuter
21 Sep 2017

Varför, varför skickar killar – dicpics?? Du som tjej har kanske fått en och har du inte så kommer du säkert få en i ditt chat eller snap flöde snart.

Den här lilla ”trenden” blir bara vanligare och vanligare och den som inte bett om att få en bild kan anmäla det som sexuellt ofredande – för det är faktiskt vad det är. Bra att veta kanske för både den som skickar bilden och motta- garen, att det är ett brott mot svensk lag.

Ja, så är det, k-k bilder blir allt vanligare, det plingar till i mobilen och så – ja, hepp, ba är det något litet eller stort överraskande som du inte alls bett om.

Nina Rung som är kriminolog vid polisen i Stockholm berättar att det är många tjejer och kvinnor som upplever att det är ett problem med att de får massa bilder på just oönskade könsorgan av män skickade till sig.

Så här - en dick pic är samma sak som ett sexuellt ofredande, kom ihåg det - och ett brott som går att anmäla. Nina Rung menar att dick pics är precis som att blotta sig, fas nu gör man det på nätet och det innebär faktiskt samma sak. Nu skickar man istället en bild – och skrämmer på ett annat vis bara.

Nina Ring menar att detta inte berör på långa vägar alla män och killar, men att det visar hur en del män ser på kvinnor och att det är en del av ett system där män på olika sätt kränker.

Det här är inget som tjejer ska ta, inte se som en bagatell eller behöva stå ut med – och Nina Rung är därför obekväm med hela ordet ”dicpics” som hon tror kan få med sig att man normaliserar hela beteendet.

FÄNGELSE

Ja, du kan få fängelse eller böter om du skickar dicpics. Straffet för en dicpic kan vara på en straffskala från höga böter upp till två års fängelse. Det sista om brottet är grovt eller om det är någon som kanske hållit på med detta ofredande under lång tid. Så – en uppmaning från polisen och kriminologen Nina Rung är att om ni känner att det är obekvämt, kränkande eller återkom- mande fast ni bett någon sluta, då anmäler ni bilden för att få stopp.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla