Studera > studieval

Prov utan panik: Minska prestationsångest

Prestationsångest vid prov

Känner du också ibland att magen gör volter och svetten bryter fram bara vid tanken på ett stort prov? Du är inte ensam! Prestationsångest inför prov är som ett spöke som hemsöker många av oss i skolan. Men oroa dig inte, jag har några riktigt schyssta tips på hur du kan chilla ner och göra provdagen till en piece of cake istället för en mardröm.

Fatta grejen med ångesten

Först måste vi snacka lite om vad prestationsångest egentligen är. Det är typ när du stressar över att inte klara av grejer, och börjar tänka massa negativa tankar om dig själv. Det är helt normalt, men inte direkt kul. Så, vad kan man göra åt det?

Coola knep för att lugna ner sig

  • Andas! Det låter basic, men att bara andas djupt kan hjälpa dig big time. Testa någon djupandningsteknik eller mindfulness-övning när du känner att stressen smyger sig på.
  • Planera som en boss: Ha koll på pluggandet genom att göra en plan. Börja i god tid och dela upp det i mindre bitar. Det blir mindre överväldigande då, trust me.
  • Tänk positivt: Låter cheesy, men det funkar. Istället för att tänka “Jag kommer faila”, testa “Jag har pluggat, jag kan det här”. Positiva vibes, du vet.
  • Rör på dig: Sporta lite, dansa runt i rummet, eller bara gå en runda. Det hjälper hjärnan att koppla av och rensa tankarna.
  • Prata ut: Ibland bara måste man snacka med någon. En kompis, förälder eller kanske en lärare. Bara att få ur sig kan göra susen.
  • Testa Tapping: Har du hört om Tapping? Det är en cool teknik där du knackar lätt på vissa punkter på kroppen för att lugna ner nervsystemet. Kolla upp det, det är värt ett försök!
  • Sov sött: Försök få tillräckligt med sömn natten innan provet. En trött hjärna och prestationsångest är ingen bra kombo.
  • Musik & chill: Lyssna på lugn musik eller något som får dig att känna dig pepp. Musik har magiska krafter när det kommer till att ändra humöret.

Sista minuten-peptalk

Kom ihåg, ett prov definierar inte vem du är. Du är mycket mer än dina betyg. Gör ditt bästa, men glöm inte bort att vara snäll mot dig själv, okej? Och hey, efter provet, se till att göra något kul som belöning. Du förtjänar det!

Så, nästa gång du känner att prestationsångesten smyger sig på inför ett prov, testa några av dessa tips. Du kommer rocka det, jag lovar! 🌟

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla