SHEIN
Studera > studentliv

Så anpassar du dig till studentlivet

Hur man kommer in i studentlivet

Att gå på universitet och bo i en studentstad eller i korridor eller vad du nu gör, betyder i alla fall olika saker för varje person. Men vad det väldigt ofta innebär för de flesta människor är mer frihet! Du ansvarar nu själv för ditt eget liv, ingen kan säga åt dig att gå på föreläsningar eller gå ut i friska luften utan du har nu det fulla ansvaret för den person du vill vara.

Av: Amanda Berglund
Lästid: 4 minuter
14 Apr 2014

Att anpassa sig till Studentlivet

Jag hade en liten dröm om hur jag skulle få låta mina ambitioner flöda och min kreativitet i skrivandet öka, samt få nya vänner för livet och göra träningen till en stor del av mitt liv. Allt detta har hänt. Självklart har jag varit oansvarig ibland och inte gjort det jag ska. Men vid dessa tillfällen blir jag tillsagd på skarpen av en inre röst som besviket skakar på huvudet. Jag brukar ändå tänka att om man har valt att spendera tid och pengar på att studera, så är det väl helt klart någonting man vill lägga ned tid på. Det är därifrån ansvaret kommer. När man går på gymnasiet har man ju självklart på något sätt valt inriktning. Men skolgången är fortfarande mer eller mindre obligatorisk. Vissa har långt tidigare tröttnat och gymnasiet blir för vissa kanske bara en lång väntan på frihet. Vid högskolan har man faktiskt funderat och valt vad man vill studera och bara den tanken är uppfriskande!

Men att anpassa sig till ett nytt liv vid campus kan såklart inte alltid vara det lättaste, navigera runt och nya salar hela tiden.

Börja ta ditt eget ansvar

Även om du har gått i skolan under större delen av ditt liv, skiljer sig högskolan mycket från vad du tidigare har upplevt. Oftast håller ju föreståndaren koll på vilka som närvarar på kursen eller inte, men du kan likväl bli godkänd om du gör en kompletteringsuppgift om du inte närvarar på ett seminarium så ingen kommer att ringa dina föräldrar om du ligger bakis en torsdagsmorgon innan en föreläsning. Professorernas undervisningsmetoder varierar kraftigt överallt, men i de flesta fall är tillvägagångssätten överlag kollektivt och kollaborativt lärande. Lärande är en gemensam process mellan dig och läraren, samt dina kurskamrater. Professorer skapar en kursplan för sin klass så att du vet vilka uppdrag som förfaller och vad som förväntas av dig. Men det är du, och bara du, som är ansvarig för att delta, göra uppgifter, PM och möta din potential.

Ta hjälp av lärare, kurskamrater och studiegrupper

Att dela ansvaret innebär att om du har problem, kan du uppsöka din lärare om hjälp. De flesta universitet kräver att professorer håller kontorstid öppen under veckan, eller att alltid svara på mail eller ofta vara tillgänglig på Studentportalen. Om du inte förstår en uppgift eller behöver hjälp, stanna till och besök din lärare. Vissa professorer föredrar att du bokar tid men många svarar fort på mail numera. Släng inte ifrån dig en uppgift bara för att du inte fattar. Kolla med dina kurskamrater också och se ifall de är lika förvirrade som du.

Om du behöver ytterligare hjälp med skolarbetet finns det resurser tillgängliga på de flesta campus. Det finns organisationer som tillhandahåller handledning, och vissa avdelningar har egna handledningstjänster. De flesta universitet har också något som kallas skrivcentraler eller plugg grupper eller liknande. Centren erbjuder hjälp med alla steg i skrivprocessen och inom alla ämnesområden. Ta ditt eget ansvar och sätt ihop en studiegrupp själv om du känner att du studerar bättre tillsammans med folk.

Utnyttja alla kontakter

Om du bor i en korridor, kan du kombinera din sociala kompetens med ansvar. Nu kommer inte saker serverat till dig, utan vill du engagera dig, är det bara att ta steget ut. I många korridorer finns det rådgivare och ibland till och med aktiviteter.

Dessa var många tips för er som är nya på högskolan. Men att balansera sin frihet med ansvar är en del av att växa upp. Att bli vuxen. När ingen ser och kan säga till, är det lätt att hamna i en ansvarslös period, bara för att allting inte klaffar med ditt humör. Att sacka efter gör allting bara mycket tuffare och tråkigare, så att kunna sätta upp en tidsram och ett schema och hålla sig till det, är någonting som kommer att gynna din frihet ännu mer. Att kunna gå och ta en fika med någon eller en spontan pubrunda, känns så otroligt mycket bättre när du har träning, plugg och jobb under kontroll!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla